Meny
Mountainbike

Lovande VM-kval i downhill där Zwarbröderna var rejält snabba

Både Zwarbröderna levererade stabila och snabba kvalåk på VM i franska Les Gets och ser vassa ut inför avgörandet på lördag. De kom in på plats 15 respektive 18 och det skiljde bara fyra sekunder till tredjeplatsen. Även de bägge juniorerna Walle Tunsved och Daniel Augustsson är vidare till final.  

I seniorernas DH-kvaltävling var det inte oväntat hemmanationen i topp i form av åkare som Benoit Coulanges och Amaury Pierron. De bägge DH-cyklisterna stod i en viss särklass.

Men vi fick se ytterligare var sitt rejält stabilt åk av Zwarbröderna! De Faluboende svenskaustraliensarna som kör för Sverige och backas upp av proffsstallet Union har radat upp fina åk den här säsongen. Nu var Oliver Zwar 15:e och brukbara sex sekunder efter den så vassa toppduon.

Förbundskaptenen Felix Beckeman analyserade efter kvalet att det handlade mera om utförandet än att välja rätt eller fel linje som skulle bli avgörande på DH-banan i Les Gets.

Det var ganska väntat med tanke på Oliver Zwars resultat hittills denna säsong. Desto mera glädjande att yngre brorsan Ben Zwar gjorde ungefär som i EM-finalen, hakade på brorsan. Benjamin Zwar Kvist slutade på plats 18 med 7,26 upp till förstaplatsen. Både Oliver och Ben var REJÄLT snabba första halvan av banan, vilket bådar gott inför lördagens herrelitfinal som ni kan följa på Red Bull-tv HÄR.

Herrseniorernas kval i DH-VM

 • 1 Benoit Coulanges, Frankrike 3.26,07
 • 2 Amaury Pierron, Frankrike +0,24
 • 3 Angel Suarex Alonso, Spanien +1,78
 • 15 Oliver Zwar, Sverige +5,99
 • 18 Benjamin Zwar Kvist, Sverige +7,26

I juniorernas kval som inledde DH-tävlandet på VM efter ett sista träningsåk på morgonen var det en enda lång uppvisning av britten Jordan Williams. Här var Walle Tunsved 34:a av de 64 deltagarna. Han hade knappa 23 sekunder upp till kvalsegraren, men mera relevant knappa 13 sekunder från en topp tio-placering.

Daniel Augustsson kom i mål elva sekunder och 16 placeringar efter Walle.

Herrjuniorernas kval i DH-VM

 • 1 Jordan Williams, Storbritannen 3.31,36
 • 2 Jackson Goldstone, Kanada +3.74
 • 3 Bodhi Kuhn, Kanada +6,97
 • 34 Walle Tunsved. Sverige +22,93
 • 50 Daniel Augustsson, Sverige +33,71

”Jag tycker att alla fyra gjorde det bra. Juniorerna har en del att att titta på under fredagsförmiddagens träning men de kvalade trots allt in med lätthet trots några missar och strul”, säger förbundskaptenen Felix Beckeman.

När det gäller Zwarbröderna har de mestadels egen coachning från proffsstallet Union.

”Men jag har ju stått vid banan och hejat och har redan från första träningsåket tills i dag sett att det går fort och ser bra ut. Det ser riktigt lovande ut inför lördagen.”

Det är regn i antågande, men det är inget som oroar Felix.

”Det kommer absolut att förändra förutsättningarna väldigt mycket, men våra svenska åkare är vana med sådana förhållanden så jag tror att det snarast kommer gynna oss.”

Alla viktiga svensktider under resten av VM

 • Fredag 17.00: XCC, shorttrack, damelit med Jenny Rissveds och Linn Gustafzzon (båda proffsstallet Team 31).
 • Lördag 10.00: DH junior final, förhoppningsvis med Augustsson och Tunsved (ej fast tid.)
 • Lördag 14.35: DH seniorelit final, förhoppningsvis med båda bröderna Zwar.
 • Söndag 10.45: XCO U23 med Oscar Lind (Allebike Serneke MTB Team) samt André Eriksson och
  Viggo Karlsson (båda Varbergs MTB Team).
 • Söndag 13.00: XCO damelit med Jenny Rissveds och Linn Gustafzzon.

Alla resultat under MTB-VM hittar ni i liveformat HÄR!

Missa inte att kolla in korta intervjuer med ledare och åkare på Instagram, @mtbswecycling. 

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Daniel Lindberg alla utom arkivbilden på bröderna Zwar (SCF) och den på Ben Zwar (Piper Albrecht)


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare tävla internationellt. Kolla gärna in dem och deras erbjudanden nedan!