Alla grenar
Mountainbike

Landslagstruppen uttagen – här är åkarna som kör EM i downhill

Mellan 26-28 maj i Sestola, i nordöstra Italien kommer det allra bästa av Europas downhillcyklister göra upp om de europeiska mästartröjorna.
EM ligger tidigare än vad det brukar göra i år, så för många blir det även en av säsongens första tävlingar. Sverige åker dit med en trupp på sex åkare där framförallt juniorerna visade god form under den första Europacupen i Slovenien.

–Jag ser mycket fram emot att se vad vi kan göra på ett EM i Italien. Hälften av truppen består av juniorer, det är väldigt glädjande att vi börjar se en stark återväxt i downhillen. Det är ett angenämt problem när det blir tight om landslagsplatserna, säger förbundskaptenen Annie Söderberg.

Herrelit:

Oscar Härnström, Eksjö CK, som med flera års erfarenhet av internationella tävlingar blir den mest erfarna i truppen.

Oscar Härnström

Tim Hedman, Sandviken CK, är regerande svensk mästare och nu beredd att kliva in på den internationella scenen och mäta sig med de allra bästa.

– Jag uppskattar att jag får chansen från förbundet och jag hoppas att jag kan ta tillvara på den. Jag känner mig i bra form så nu gäller det att slipa lite mer på tekniken och försöka ta reda lite mer på hur banan ser ut där nere så jag är väl förberedd. Jag är sjukt taggad och ser verkligen fram emot detta, säger Tim Hedman.

Tim hedman

 

Damelit:

Josefine Björkman, Göteborgs Stigcyklister, som med sin 12e plats under fjolårets VM visade att hon hör hemma i världstoppen, med ännu ett år av internationellt tävlande under bälte kan hon bli riktigt farlig.

– Det ska bli jättekul att representera Sverige i årets EM i Italien. Är taggad på att testa en helt ny bana och jag ser fram emot en rolig tävling med ett gött landslagsgäng! Tack till Swecycling för denna chans, säger Josefine Björkman.

Josefine Björkman

Herrjunior:

Emil Melkersson, med flera framskjutna placeringar i bagaget från 2016 gör Emil nu sin sista säsong i juniorklassen.

– Det ska bli riktigt roligt och spännande att få äran att representera Sverige på EM och visa den europeiska downhilleliten vad man går för, säger Emil Melkersson.

Emil Melkersson

Emil Melkersson gör sitt sista år i juniorklassen.

Adam Larsson, Ulricehamns CK, tog SM-guld i P.15-16 2016 och har nu klivit upp och gör sin första säsong i juniorklassen.

– Jag tycker det ska bli otroligt spännande att få uppleva mitt första Europamästerskap, och få mäta mig mot de allra bästa juniorerna i Europa, säger Adam Larsson.

Adam Eriksson

Adam Eriksson gör sitt första internationella mästerskap.

Rasmus Borrman, som gör sitt sista år i juniorklassen började säsongen starkt med en nionde plats under första deltävlingen av europa cupen.

– Det skall bli både lärorikt och riktigt roligt att få vara med och köra i Italien och jag ser fram emot det riktigt mycket. Kul att få se hur det fungerar på en större tävling eftersom det är första gången jag deltar i det, säger Rasmus Borrman.

RasmusBorrman

Mer info om tävlingen hittar du här.