Meny
Mountainbike

KLART: Ungdoms-EM i MTB 2024 och 2025 avgörs i Jönköping!

Det är med stor glädje som vi kan meddela att Jönköpings kommun tillsammans med IKHP och IF Hallby blir värdar för ungdoms-EM i mountainbike under två år! Europeiska Cykelförbundet (UEC)  bekräftade i ett nyhetsbrev under söndagskvällen att Jönköping tilldelas det stora eventet Youth MTB European Championships både 2024 och 2025.

Ett UEM-arrangemang är ytterligare ett led i en fantastisk utveckling för svensk mountainbike. Vi på Svenska Cykelförbundet (SCF) tror också att detta ytterligare kommer att stärka den redan starka MTB-disciplinen och sätta ytterligare fokus på cykelsporten i Sverige.

Minns bara förra årets cykelfest i Schweiz där dessutom våra unga svenska cykeltalanger var framträdande både med spets och bredd samt en social samvaro, som sammantaget gav ett minne för livet.

Både IK Hakarpspojkarna från Huskvarna och Jönköpingsklubben IF Hallby är rutinerade arrangörer. Det finns redan bra utmanande banor som tillsammans med uppställningen av lag från runt 30 olika länder och cirka 800 ungdomar har alla förutsättningar att göra UEM 2024 och 2025 till en succé.

”Jönköping/Huskvarna anordnade Europamästerskapen i mountainbike för seniorer 2016. Mästerskapet blev en stor framgång och flera cyklister har sagt att det var ett av de bästa mästerskapen någonsin. Nu är det dags för de unga åkarna att uppleva vad Sverige, Jönköping och Huskvarna kan åstadkomma när det kommer till att anordna ett EM för ungdomar. Svenska Cykelförbundet är tacksamma för att UEC har valt ut Jönköping/Huskvarna till arrangörer av ungdoms-EM i mountainbike 2024 och 2025 och vi ser fram emot att välkomna alla de bästa unga europeiska åkarna till Sverige”, säger Thomas Backteman, vice ordförande i Svenska cykelförbundet och styrelserepresentant i grengrupp MTB.

MTB-grenarna som gäller är XCT, XCC, XCO samt XCR. Detta ska hinnas med under sex dagar som tävlingarna pågår. Åldern för att delta på mästerskapen är 13–16 år. Upplägget är att klubbarna tar huvudansvaret var sitt år.

  • 2024: Huskvarna, IKHP, 6–10 augusti.
  • 2025: Hallby, 5–9 augusti.

”Vi är glada över att återigen få möjligheten att anordna stora mountainbiketävlingar på hög nivå i Jönköpings kommun. Med minnen från EM 2016 i Huskvarna ser vi fram emot att etablera två fantastiska UEC MTB Youth European Championships på två olika arenor i Jönköping 2024 och 2025. IKHP Huskvarna och IF Hallby Jönköping är redo att välkomna Europas bästa ungdomar till sina arenor. Välkommen till Jönköping 2024 och 2025”, säger Caroline Törnblad på Destination Jönköping.

Så här kommenterar arrangörsklubbarna den lika stora som inspirerande uppgiften att arrangera ungdoms-EM:

”Det känns fantastiskt att än en gång få välkomna cyklister från hela Europa till IKHP och Huskvarnabergen. Senast det begav sig var EM 2016 för elit och junior, nu blir det fokus på ungdomar istället. Vi ska göra vårt yttersta för att detta ska bli ett arrangemang att minnas. Vi räknar dessutom med att kunna använda samma bana i år på Huskvarnatouren som 2024 på Ungdoms-EM, säger Anders Ljungberg från IKHP.

”Vi är både glada och stolta över att få den här möjligheten av Europeiska och Svenska Cykelförbundet. Det ligger i vår förenings fokus att sätta ungdomar i centrum och då är det extra roligt att välkomna cyklister från hela Europa till vår MTB-arena vid Hallbystugan i Jönköping. Vi tar med oss stor erfarenhet från nationella event samt UCI tävlingar för junior/elit och siktar på att arrangera intensiva och roliga tävlingar på vår publikvänliga och uppskattade tävlingsbana”, säger Eskil Laago från IF Hallby.

Text: SCF
Foto: UEC, IKHP samt de sista fyra bilderna Eskil Laago/IF Hallby  


Svenska Cykelförbundet tackar våra fantastiska samarbetspartners. Kolla gärna in dem och deras erbjudanden nedan!