Mountainbike

Klart: SM 2024 i XCO, XCC och XCR ska köras på Alingsås fina naturbana

Med flera ansökningar och potentiella arrangörer så föll grengrupp mountainbikes val till sist på att förlägga Svenska Mästerskapen i XCO/XCC/XCR 2024 till Alingsås. Den naturbana som Dennis Wahlqvist med hjälp av kompisar har jobbat fram på harmoniska hjortstigar – med rätt många höjdmeter att ta – under närmare 12 års, tid blir SM-arena. Kul!

MTB-SM kärs nästa år 18–21 juli med start med UCI-klassernas XCO-lopp 18 juli, en anpassning som gjorts till schemat under OS-året 2024. SM-helgen avslutas preliminärt med stafetter på söndag. 

”Ny arrangör men med mycket cykel och arrangemangserfarenhet i blodet sedan tidigare. Glädjande också att vi kan ordna mästerskapen på den av UCI bestämda mästerskapsveckan, vilket var en central punkt som vi kollade på för att inte riskera tapp av UCI-poäng för våra cyklister”, kommenterar grengruppen. 

”Vi har fått in en del intresse för att arrangera SM under 2024 men till slut valde vi Alingsås som vi tror blir ett bra SM för våra aktiva. Kul att kunna ge SM till en relativt ny arrangör men som ändå har mycket erfarenhet i bagaget. Jag ser nu mycket fram emot att få besöka SM under dessa dagar för fina lopp på deras utmanade bana”, säger Jonas Haglund, tävlingsansvarig på Svenska Cykelförbundet. 

Dennis Wahlqvist har faktiskt haft målet att en dag kunna vara med och arrangera ett SM på den bana som för tolv år sedan var harmoniska träningsstigar, mestadels där de många hjortarna i området tog sig fram. Sedan dess har den ändrat form och byggts på för att sakta men säkert växa fram till en SM-bana.

 

”Det är kul att vi kan arrangera ett SM här. Egentligen hade jag tankarna på några år till fram i tiden, men nu uppstod det ett läge då det initialt var dåligt med arrangörer – samtidigt som vi har många duktiga unga cyklister i trakten. Då tänkte jag: vi kör redan nu. Och banan kommer att hålla”, säger Dennis Wahlqvist.

Banprofilen på XCO-varvet ger 170 höjdmeter som ska tas på 3,5 kilometer.

”Ja, banan är tuff i profil. Det är ingen sandås utan ett berg som den byggd på. Ganska lik Huskvarna”, säger Dennis Wahlqvist.

Hur kommer man på tanken att bygga en XCO-bana?

”Den ligger på privat mark vid  mamma och pappas gård, så det är ingen klubb som ligger bakom banan. Jag och några kompisar har bättrat på den år för år, så den har mognat fram. Alla stigar är från början  hjortstigar; naturliga stigar som jag har tagit tillvara på och förbättrat. Vissa är lite grusade. Mycket är bevarat från naturen. Fram till SM blir förbättringsarbetet framför allt att bredda den för att kunna köra om på fler ställen”, säger Dennis Wahlqvist.

Förbundskaptenen Petter Mattsson har med hjälp av Emil Lindgren, som bor på området, kört träningsläger med juniorerna och testat banan i tuffa väderförhållanden på vårkanten.

”Nu i vår blir det två tävlingar i början av april och sedan kommer vi att bjuda in till provkörningsdagar”, säger Dennis Wahlqvist.

Under hösten har Grengrupp XC tillsammans med tävlingsansvarige Jonas Haglund jobbat hårt för att få klart MTB programmet för 2024.

Först ut att presenteras blev Alingsås-SM i XCO/XCC/XCR. Vi kommer sedan redan i mitten av nästa vecka kunna presentera bägge mountainbikedisciplinerna som har SWE Cup. Endurocupen presenteras på tisdag och SWE Cup i XCO/XCC vid lunchtid på onsdag.

Arbetet med MTB-SM 2025 och 2026 börjar nu direkt. Grengrupp XC kan informera att redan nu finns ett antal ansökningar inne som behandlas för SM säsongerna 2025 och 2026.

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Jessica Blomqvist x4, gruppbilden SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners.