Mountainbike

IKHP bjöd på UCI-race, strålande fint tredagars – och UEM-genrep

2024 års upplaga av tredagarstävlingen Huskvarna MTB Tour har genomförts och arrangerade IKHP summerar en succéartad helg, ur flera perspektiv. Huskvarnaberget visade sig i sol och värme från sin allra bästa sida och över 500 deltagande cyklister från framför allt Sverige och våra nordiska grannländer fightades om pallplatser i race efter race och bjöd på en riktig cykelfest.

Den inledande ”uppvärmningen” är lika med ett stenhårt bergstempo. I lördagens UCI-tävling vann sedan Emma Belforth från CK Master och Noel Olsson, CK Sundet, i seniorklasserna.

På juniorsidan gjorde hemmaklubbens så formstarke Nils Johansson ett topplopp och hade bred marginal ner till totalvinnaren Vile Torbrink, Alingsås SC, och norrmannen Emil August Longva. Saga Elf Boberg var stark hela helgen och vann också UCI-racet.

Huskvarna MTB Tour 2024

Damer elit

 1. Tove Dandanell, Bauhaus Cycling Team
 2. Ida Ossiansson, Kvänums IF
 3. Elin Karlsson, Team 31
 4. Felicia Henttonen, Länna Sport CK
 5. Emma Beforth, CK Master (2 deltävlingar)
 6. Moa Gustafzzon, Evolite Cycling club (2 deltävlingar)

Herrar elit

 1. Noel Olsson, CK Sundet
 2. Måns Eliasson, IKHP
 3. Martin Setterberg, IF Hallby SOK
 4. Isak Pakkanen, Mariestadcyklisten
 5. Noah Linden, Soon CK Norge
 6. Andreas Dahlgren, Borlänge CK

Damer junior

 1. Saga Elf Boberg, Falu CK
 2. Clara Widell, Borås CA
 3. Alva Felldin, Västerås CK

Herrar junior

 1. Vile Torbrink, Alingsås SC
 2. Emil August Longva, IF Frøy Norge
 3. Nils Junker, Tyresö CK
 

 

Helgens tredagarstour blev ett bra tillfälle och en möjlighet till förberedelse för alla cyklister som ämnar delta i sommarens stora MTB-happening, ungdoms-EM.

”Vi på SCF ser fram emot kommande UEM i Huskvarna. Fantastiska banor som kommer utmana ungdomarna från hela Europa. Många europeiska ungdomar var på plats i helgen för att träna på banorna och svenskarna fick bra motstånd. Det märks att det är etablerade klubbar bakom arrangemanget, mycket bra jobbat – ser verkligen fram emot augusti”, säger Malin Lindgren Henttonen som är UEM-samordnare på Svenska Cykelförbundet.

IKHP står som värd för MTB-festen UEM i år för att sedan lämna över stafettpinnen för huvudansvaret till IF Hallby 2025.

”Banorna har inför säsongen uppdaterats och utvecklats, exempelvis har prologen fått en annan dragning. IKHP fortsätter nu arbetet med att förfina och förbättra och ser fram emot att i augusti ta emot cyklister från hela Europa och genomföra ytterligare ett succéartat evenemang”, säger IKHP:s Tobias Andersson.

I äldsta flickklassen var det Linnea Nilssons tur att stå som vinnare, inte oväntat närmast före syrran Elinore som har dominerat på våren medan den förstnämnda hade en stark cykelcrossäsong.

KUL för de vassa H15–16-killarna Felipe Vergara och John Temar, som slutade tvåa och trea, att få riktigt vasst utländskt motstånd. Resten av topp 6 var nämligen från UEM-genrepande cyklister från Norge, Österrike och Finland.

Likadant i D13–14, där regerande UEM-mästaren Lilly Temar och Elsa Widell från Borås CA hade två danska cyklister mellan sig i resultatlistan, och H13–14 där Albert Belforth var tvåa bakom en norsk cyklist men framför en dansk.

Men framför allt var det en breddmanifestation med hela 511 deltagare. Alla resultat från Huskvarna MTB Tour hittar ni här.

Text: SCF
Foto: IKHP


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners.