Alla grenar
Mountainbike

Här är nya MTB-organisationen – tre nya förbundskaptener

Tre nya förbundskaptener i form av Petter Mattsson, Felix Beckeman och Filip Svanberg samt ett utökat utvecklingsansvar för Malin Lindgren Henttonen. Svenska Cykelförbundets nya MTB-organisation ska fortsätta att stötta och forma elitcyklister men parallellt skapa förutsättningar för att ta hand om den positiva ungdomsutvecklingen i såväl XC, gravity och pumptrack.

Så här är kommer den nya MTB-organisationen, som gäller redan från 1 januari, att utformas:

  • Ny övergripande förbundskapten MTB med fokusområde XC blir Petter Mattsson.
  • Ny förbundskapten MTB med fokusområde gravity (enduro, downhill och 4X): Felix Beckeman.
  • Ny förbundskapten/nationstränare med fokusområde pumptrack: Filip Svanberg.
  • Tävlingsansvarig MTB, BMX och trial är som tidigare Malin Lindgren Henttonen, som nu får utökat utvecklingsansvar inom alla MTB-discipliner.

”Organisationen känns mycket stark och kompetent. Vi kommer även fortsättningsvis stötta och ta hand om våra nuvarande elit-, U23- och juniorcyklister, men nu skapar vi förutsättningar för att stå ännu bättre rustade att ta hand om den positiva utvecklingen vi har inom barn- och ungdomscyklingen i såväl XC, gravity och pumptrack”, säger Svenska Cykelförbundets generalsekreterare Leif Karlsson.

Den sedan länge i Falun boende finländaren Petter Mattsson blir ny övergripande MTB-förbundskapten. Missa inte den längre intervjun senare i veckan! Foto: Tomas Larsson/SCF

Petter Mattsson kommer från Finland men flyttade 2014 till Falun för att studera på Idrottstränarprogrammet i kombination med den egna elitsatsningen där det blev ett tiotal FM-medaljer från landsväg, både linjelopp och tempo – samt något på velodrom. Sedan hösten 2016 har Petter jobbat som tränare. Paralympiska medaljer, topp fem i världscuper, nationsmästerskapsmedaljer och landslagsuppdrag är några av meriterna som Petters adepter uppnått.

Våren 2019 började Mattsson jobba på Hagströmska gymnasiet (NIU) i Falun som tränare för landsvägseleverna. Till höstterminen 2020 gjorde han ett byte och steg in som tränare åt MTB-eleverna, med fokus på XC-disciplinerna.

Felix Beckeman blir förbundskapten förbundskaptenen för tre gravitydiscipliner (END, DH, 4X).
Foto: Charles A Robertson

Felix Beckeman har mångårig erfarenhet som 4X-cyklist i världsklass med bland annat VM-guld 2017, VM-brons 2019 samt ett flertal segrar i världscupen.

Han arbetar också i dag som tränare på Hagströmska gymnasiet med gravitydisciplinerna. Ett arbete som han kommer att fortsätta att ha som huvudsyssla, men dagarna kommer att fyllas med ännu mera enduro, downhill och 4X med uppgiften som ny förbundskapten förbundskaptenen för tre gravitydiscipliner (END, DH, 4X).

Filip Svanberg blir ny förbundskapten/nationstränare med fokusområde pumptrack.

Filip Svanberg har en bakgrund som BMX-cyklist på världsnivå; flerfaldig svensk och nordisk mästare. Filip var också så sent som förra året just efter en skada tvåa i Redbulls VM-kval i Jössefors. Svanberg kvalade därmed in till VM i pumptrack, trots att han inte längre är aktiv själv.

I dag är Filip Svanberg bland annat tränare för barn och ungdomar i BMX och kompletterar övriga två förbundskaptener samt Malin Lindgren Henttonen i SCF:s tydliga fokus på att utveckla unga cyklister vidare med siktet på en framgångsrik cykelkarriär – och att sedan bli kvar i cykelsporten.

Malin Lindgren Henttonen, som är tävlings-anvarig för MTB, BMX och trial, får  ett utökat utvecklingsansvar inom alla MTB-discipliner.

Malin Lindgren Henttonen är mångsidig. Hon började sin elitkarriär inom BMX, sedan XC som övergick till downhill och mångårigt professionell satsning i downhill & dual med många internationella framgångar. Malin har även många års erfarenhet som tränare inom såväl MTB och BMX och har samlat på sig mycket ny rutin som tävlingsansvarig på SCF.

”Mountainbike växer, inte minst på ungdomssidan. Vi måste växa med sporten och bygga en stabil grund att stå på”, säger Malin Lindgren Henttonen

Petter Mattsson betonar att han som övergripande förbundskapten tycker att arbetet med att utveckla unga talanger och i alla MTB-disciplinerna är jätteviktigt.

”Utvecklingen på ungdomssidan inom mountainbike har varit jättekul att se. Jag tycker också att det är viktigt att ALLA grenar blir sedda”, säger Petter Mattsson.

Tidigare övergripande förbundskaptenen för MTB, Fredrik Kessiakoff, meddelade redan i höstas att han inte fortsätter. Inte heller förbundskaptenen för gravitydisciplinerna, Adrian Hörnqvist, blir kvar.

”Fredrik och Adrian har gjort ett bra arbete med att utveckla svensk MTB de två senaste åren. Den legacy de överlämnar till nya MTB-organisationen kommer bli väl omhändertagen. Jag önskar Fredrik och Adrian stort lycka till i framtiden, och vet att de på olika sätt fortsätter sitt engagemang inom MTB”, säger Leif Karlsson.

Vi återkommer senare i veckan med längre intervjuer och mer bilder där ni får möta de nya förbundskaptenerna.