Mountainbike

Fina svenska juniorinsatser i klibbig lera i Tyskland – Leo Lounela femma

Leo Lounela kunde ansluta till gänget som körde UCI Junior Series  i tyska Heubach efter en förkylning. Det blev ett extremt lerigt lopp där han slutade femma efter att ett tag ha varit uppe i ledningen. Anton Unger på plats 15 och en nöjd förbundskapten efteråt då cyklisterna fick många nya erfarenheter i skitvädret i Österrike och Tyskland.

Leran som uppkom efter att det hade varit torrt dagen innan var av den värsta sorten, som klibbade fast i cyklarna så det var kaos, inte minst  i den tekniska zonen.

Strängnäscyklisten vann en tidig Junior Series-deltävling i Spanien och var rankad tvåa i världen inför det här uppdraget. Men så åkte han på en förkylning, missade Junior Series i Österrike och var i okej slag men inte mera i Tyskland som han kände själv.

Ändå körde han med auktoritet och ledde en kvartett som jagade en startsnabb belgare. Leo var ett tag uppe i ledningen. Lounela var sedan hela tiden på platserna till fem. Men ett längre depåstopp på näst sista varvet krävdes för att cykeln skulle rulla vidare och det blev ett podiebesök vid sidan om prispallen denna gång för Leo.

”Jag är nöjd med placeringen om man utgår från känslan. Det var väldigt halt. Klickade man ur en gång så var det väldigt svårt att få i skon i pedalen igen och det blev flera besök i tekniska zonen. Men så var det ju för nästan alla så det gjorde väl ingen skillnad. Skillnaden var snarare att jag bara en fart i backarna i dag medan de värsta konkurrenterna kunde anpassa farten på ett annat sätt”, analyserar Leo Lounela själv.

Nu ska det sägas att loppets segrare lyckades få runt cykeln utan depåstopp. Anton Unger säger så här efter Junior Series-loppet i Heubacher Mountainbikefestival Bike the Rock:

”Det kändes bra, jag hade bra tryck i leran ändå. Det har varit roligt och många nya erfarenheter på den här nivån både i Österrike och här i Tyskland.”

Svenska placeringarna på Junior Series i Tyskland

  • 5 Leo Lounela, Strängnäs Bilforum Racing Team
  • 15 Anton Unger, Falu CK
  • 41 Nils Johansson IKHP
  • DNS Edvin Elofsson, Serneke Allebike MTB team

Svenskarna som klarade sig utan någon större vurpa. Däremot kom en kännbar krasch på träning. Edvin Elofsson, som var sexa i österrikiska Ötztaler Mountainbike Festival också det med UCI Junior Series, hade rejält ont dagen och missade deltävlingen i Heubach.

Förbundskaptenen Petter Mattsson sammanfattar årets första landslagsuppdrag så här:

”Bra och lärorik tävling med samma spets som på ett VM i Österrike. Likaså i Tyskland när cyklisterna får massor med erfarenheter, inte minst på hur man hanterar lopp i det tuffaste vädret och leran som jag har upplevt”, summerar Mattsson.

”Nu ser vi alla fram emot SWE Cup-premiären i Säter”, tillägger Petter.

Det går att efteranmäla sig HÄR till Klippingracet i Säter fram till 27 april kl 18.00!

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.