Alla grenar
Mountainbike

EM-truppen (XCO/XCE) och lägerrapport

Landets främsta MTB XCO juniorer och en U23 cyklist har i veckan befunnit sig i Säter för ett utbildningsläger under ledning av MTB profilen Emil Lindgren. Dagarna har bestått av fina kvalitetspass varvat med diskussioner om vad som krävs för att nå toppen inom sporten. Ledare på lägret, förutom Emil var även Fredrik Ericsson, Marcus Johansson och Adrian Hörnqvist som samtliga är medlemmar i en nytillsatt uttagningskommitté på MTB (den femte medlemmen som dock inte var närvarande i Säter är Fredrik Edin).

”Uttagningskommittén är början på ett nytt initiativ där vi vill samla den erfarenhet och expertis som finns i Sverige inom MTB. Ambitionen långsiktigt är att bilda en grupp som jobbar strategiskt för att lyfta sporten nationellt. Lägret i Säter var exempel på två sådana strategiska beslut. Dels beslöt vi att koncentrera oss på juniorer, som också blir fokus på kommande EM. Det andra beslutet som togs utifrån ambitionen att både utbilda och utveckla våra cyklister med begränsade ekonomiska medel, var att genomföra ett läger i Sverige istället för att resa iväg på en kostsam resa utomlands. På så sätt har vi möjliggjort för en större trupp till EM.”, säger Fredrik Kessiakoff, styrelseledamot i SCF.

Samtliga åkare fick besked under lägret att de blivit uttagna till XCO EM i Brno, Tjeckien.

Bild:
Fr.v. Emil Lindgren, Alva Casserstedt, Kajsa Eneroth, Vilgot Lindh, Eric Herlitz, Samuel Örnborg, Oscar Lind, Hugo Eliasson, André Eriksson, August Höglund (saknas på bild gör Viktor Lindqvist)

Truppen till EM i Brno, 25-28 juli består av:

XCO

Herrar U23:
Vilgot Lindh

Damer Juniorer:
Alva Casserstedt
Kajsa Eneroth

Herrar Juniorer:

Hugo Eliasson
André Eriksson
Eric Herlitz
August Höglund
Oscar Lind
Viktor Lindkvist
Samuel Örnborg

XCE
Damer Elit:

Ella Holmegård

Mer om UCI MTB European Championships 2019

Fredrik Ericsson (längst till höger i bild) delar med sig av sina erfarenheter.