Alla grenar
Mountainbike

EM brons i XCM till Sverige genom Jennie Stenerhag 

Jennie Stenerhag tog brons vid marathon EM som avgjordes i norska Furusjön i lördags. Trots att hon tappade tättrion under loppets inledning och ensam jagade ifatt dem under första timmen hade hon krafter kvar att köra om medaljerna.

— Loppet var spännande att följa från start till mål. Jennie tappade kontakt med täten på den första stigen men till första lagningen var hon ifatt, säger förbundskapten XCM, Fredrik Edin.

I den sista stigningen, 2,5 kilometer före mål, attackerade Mara Fumagalli från Italien och Jennie kunde inte följa. Även Blaza Pintaric från Slovenien var för stark och rullade i mål före Jennie. Senast en svensk tog medalj på ett mästerskap i marathon var 2015, då Jennie Stenerhag körde till sig ett silver.

Förutom Jennie representerade Emmy Thelberg och Michael Olsson Sverige.

— De svenska åkarna presterade mycket bra, det går i rätt riktning. Michael körde in på en 16:e plats och hade bara ett par minuter upp till topp tio. Emmy följde sin plan om att ta det lite lugnare i starten för att sedan gasa på vilket hon gjorde och det ledde till en 12:e plats.

Mästerskapet arrangerades i samband med Furusjoen rundt och banan gick i fjällterräng. Damerna åkte 70 kilometer och herrarna 90 kilometer i ett något kylslaget väder med en temperatur mellan 6 och 12 grader med regn i luften.

— Bitvis var banan teknisk och höjdmetermässigt höll den internationell klass, herrarna körde över 3000 höjdmeter. För att stå sig i toppkonkurrensen behöver man söka tuff träningsterräng och åka lopp utomlands, det är en helt annan sak att åka internationella långlopp mot de som finns i Sverige, avslutar Fredrik Edin.