Mountainbike

Edvin Lindh fick kanonstart på XCE-världscupen – tvåa i Paris

Edvin Lindh var vass hela vägen i premiären på XCE-världscupen i centrala Paris. Han var tvåa i tidskvalet, vann sedan alla heat fram till finalen där han var tvåa – ynka sex hundradelar från segern. Agnes Abrahamsson slutade på på plats 13 i premiären. Båda tävlar igen redan till helgen, i Barcelona.

Edvin Lindh ger XCE en rejäl chans 2024 och gladdes förstås över den fina starten på tåget på väg ner mot Barcelona där världscup #2 går nästa helg.

”Planen för min del är att försöka köra hela världscupen 2024, med målet att vinna cuptotalen. Nu efter Barcelona blir det två lugnare veckor, och efter det bär det iväg mot Indonesien för att fortsätta tävlandet där”, säger Edvin Lindh.

Han visade fin form i tidskvalet där Edvin brukar kunna vara rejält snabb, hade exempelvis bästa tiden på VM i höstas. Nu var han tvåa efter hemmaåkaren Thibaut Kahlhoven. Det skilde två tiondelar uppåt och tre ner till en annan fransman i form av  Lorenzo Serres samt rutinerade tysken Simon Gegenheimer.

Extra viktigt med tidskval i XCE-världscupen då ettan för hela 30 bonuspoäng i världscupen och tvåan 20.

I damernas kval var Agnes Ambrahamsson tia. Där skilde det tre och en halv sekund upp till stjärnorna Marion Fromberger och Gaia Tormena, som stod i särklass.

Edvin Linds väg till final var stabil. Först vann han sin både sin åttondelsfinal och kvarten före en annan rutinerad tysk, Felix Klausmann. På VM kom enda dippen för Edvin i semin, men här var det rätt lugnt när han och slovenen Jakob Klemenčič tog sig vidare till finalen med dryga halvsekundens marginal.

Ede-Karoly Molnar var en annan som hade kört bra hela dagen och det skulle bli rumänen och svensken som skulle göra upp om segern i en läckert belägen världscupspremiär. Lindh var sex hundradelar från segern. Hemmanationen blev överraskande utan medalj på herrsidan där Frankrike är starka i XCE.

Världscupen XCE Paris, herrar

  • 1 Ede-Karoly Molnar, Rumänien
  • 2 Edvin Lindh, Sverige
  • 3 Jakob Klemenčič, Slovenien
  • 4 Titouan Perrin-Ganier, Frankrike

Agnes Abrahamsson hamnade i en mycket tuff kvartsfinal där en duktig cyklist som Didi de Vries från Nederländerna också åkte ut. Detta via en tät spurtduell där Agnes tyvärr aldrig var inblandad. Förra säsongens världscupfemma får ta nya tag i Barcelona.

Världscupen XCE Paris, damer

  • 1 Marion Fromberger, Tyskland
  • 2 Gaia Tormena, Italien
  • 3 Margaux Borrelly, Frankrike
  • 4 Annemoon van Dienst, Nederländerna
  • 13 Agnes Abrahamsson, Sverige

Alla resultat och stream av finalkörningen i efterhand här på City Mountainbikes hemsida.

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Privat och City Mountainbike


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners.