Meny
Mountainbike

Cykelspel Falun och Borlänge med fina ungdomsläger körs i även i år

Borlänge CK och Falu CK fortsätter att utveckla Cykelspelen med ett nio dagar långt arrangemang. 2023 läggs ännu mer fokus på barn- och ungdomar. Svenska Cykelförbundet finns med och arrangerar de populära ungdomslägren och har valt att finansiera dem med hjälp av återstartsmedel.

Cykelspelen går av stapeln 10– 18 juni och inleds med tävlingar på Lugnet i Falun samt avslutas med etapploppet Borlänge Tour. Dagarna mellan tävlingarna kommer att fyllas med bland annat ett tredagars ungdomsläger och en rad andra cykelrelaterade träningar/aktiviteter för alla åldrar.

Svenska Cykelförbundet är med och arrangerar ungdomsläger i Falun. Alla läger ungdomsträningstillfällen i såväl XCO och gravity samt ett besök i velodromen var mycket välfyllda. Trenden fortsatte vid flera läger i samband med SM i bana i höstas.

”Vi ser att det är utvecklande för ungdomar att träffas från olika klubbar med varierande kunskaper. Man får motivation och inspiration av varandra och kunniga ledare, samt tillsammans ha väldigt kul på hjul. Det är väldigt bra investerade återstartsmedel”, säger Malin Lindgren Henttonen som är tävlingsansvarig för MTB hos SCF.

Förra året fanns det minst sagt välbesökta XCO-läger i både Borlänge och Falun, hans att testa bancykel på velodromen i Falun samt Felix Beckemans hela fyra gravityträningar med ungdomar under en och samma dag.

Tävlingarna på Lugnet omfattar i år två tävlingsdagar för samtliga tävlingsklasser.

På lördagen körs en sprinttävling där juniorer och elitcyklister kör en deltävling i internationella Continental Series och på söndagen avgörs klassiska Lugnet XCO (UCI C2) som också ingår i SWE Cup.

Borlänge Tour (SWE Cup) avgörs sedan 16–18 juni där fredagens prolog kommer att avgöras på en helt ny bana/arena med fantastiska möjligheter att följa cyklisterna under nästan hela etappen.

Lördagens och söndagens XCO-race avgörs, som sig bör, i snabbåkta Mellsta och där lördagens etapp är ett UCI C2-tävling för juniorer och elit.

Camping och ställplatser finns bland annat på First Camps anläggningar på Lugnet och i Mellsta där det förra året sprudlade av cyklande ungdomar. Mer detaljerad information om innehållet i årets Cykelspel kommer att släppas under våren.

Varmt välkomna till årets cykelfest i Dalarna!

Text: SCF och Svenska Cykelspelen 
Foto: Cissi Dahlgren och SCF