Meny
Mountainbike

Borås CA arrangerar XCO-SM och Bockstensturen får SM-status i XCM

Nu har Svenska Cykelförbundets styrelse klubbat att det blir 100-årsfirande Borås CA som arrangerar årets SM-tävlingar i XCO, XCC och XCR i juli. Samtidigt blev det klart att anrika Bockstensturen, som körs i Varberg i början av september, får SM-status i XCM.

I Borås Cykelamatörers preliminära förslag till SM-tävlingsschema 20–23 juli 2023 körs XCC för exempelvis junior och senior på torsdagen, stafetterna (XCR) på fredagen och de så prestigefyllda XCO-loppen under lördagen.

Vi återkommer med en presentation av det slutliga tävlingsschemat och även hur det blir med XCT under SM i Borås.

XCO-banan är 3,7 kilometer lång och har cirka 120 höjdmeter, med A- och B-spår. Det är en utmanande bana med bra omkörningsmöjligheter och två fina publikområden.

Så här säger arrangörerna själva om banan som den ser ut i skrivande stund och om utvecklingsmålen fram till SM-festen:

”Den stäckningen som kommer att användas under 2023 är den samma som användes 2022. Vi kommer att byggas om vissa partier och även bredda delar. Under 2022 var det första året som vi körde det nybyggda området och vi fick åsikter från åkare. De åsikter vi fick tar vi med oss i arbetet när vi gör underhåll och även vid ombyggnationen av vissa partier. Vi hoppas även att vi skall ha vår pumptrack skall vara klar då delar av den kommer att ingå i banan.”

XCC-banan är kort och intensiv med en naturlig stenkista som största svårigheter och mäter 1,1 kilometer. De 30 höjdmeterna ska nu utökas till runt 40.

Under SM kommer klubben även att anordna BCA-racet som är en tävling för motionsklasser, nybörjarklasser samt de yngre ungdomsklasserna. Däremot blir det ingen tävling i september nu när Boråsklubben får SM.

Borås Cykelamatörer startades år 1923 och får med andra ord fira 100 år med att arrangera SM.

 

Bockstensturen får SM-status i XCM

Bockstensturen i Varberg är ett anrikt MTB-lopp som är en del av Långloppscupen och som 2023 körs 2 september. Då får loppet även SM-status i maraton, XCM. Arrangören, Varbergs MTB, sökte även SM för 2024 och även där blev det ett ja från SCF-styrelsen.

Det är en vacker men samtidigt tuff bansträckning runt Åkulla friluftscenter i Varberg. Start och mål är med andra ord tillbaka vid Åkulla skidanläggning och Åkulla Outdoor Resort, med hotell, restaurang och ställplatser.

Bansträckningen 2023 mäter 90 kilometer, uppdelad i tre loopar på 60 och två gånger 15 kilometer med sammanlagt så mycket som 1400 höjdmeter att ta.

I Bockstensturen 2022 segrade i damsenior Terese Andersson, Serneke Allebike MTB, tre minuter före Buktens Nellie Larsson. I herrloppet vann Richard Larsén efter en tät duell mot Emil Lindgren.

Det blir följande klasser: damelit, herrelit, damjunior, herrjunior, H30, D30, H40, D40, H50, D50, H60 och så eventuellt även en U23-klass.

”Det här var verkligen två bra SM-lösningar. Jättekul att Borås CA som fyller 100 år kan arrangera SM under jubileumsåret. Och Bockstensturen är ju riktigt anrikt långlopp”, säger Malin Lindgren Henttonen som är tävlingsansvarig för MTB på Svenska Cykelförbundet.

Text och arkivbild: SCF


Svenska Cykelförbundet tackar våra fantastiska samarbetspartners, kolla gärna in dem nedan!