Mountainbike

BILDSPEL: XCO-världscupledaren laddad inför omgång två i Brasilien

Förra året vid den här tiden laddade Jenny Rissveds med att köra i herrklungan på SWE Cup-premiären i Kinnekulle. OS-säsongen 2024 är det MTB som gäller till 100 procent. När Rissveds laddar om inför VC-omgång två i Brasilien är det som världscupledare i XCO och hon var fyra i första XCC-deltävlingen.

Lägg till att amerikanskan Kelsey Urban (till vänster ovan) var åtta i XCO-premiären. Så det är verkligen vind i seglen för Team 31 Ibis Cycles Continental just nu. Det är snabba ryck när det svenska teamet – och förstås även Linn Gustafzzon som numera kör i spanska Massi –  laddar om inför Araxá i helgen.

Det var en bra träning och koll av den fuktigt varma, vackra och galna banan i Araxá, som ligger ganska centralt i Brasilien – mitt emellan huvudstaden Brasilia och megastaden Sao Paulo.

Så tv-sänds världscupen i Araxá

 • XCC: Eurosport 2 lördag 20 april kl 16.44 (även Discovery+ etc). Svenska deltagare: Jenny Rissveds och Linn Gustafzzon.
 • XCO: Eurosport 1 söndag 21 april kl 18.00 (även Discovery+ etc). Svenska deltagare: Jenny Rissveds och Linn Gustafzzon.

Förra säsongen vann Jenny Rissveds det mindre etapploppet Gracia Orlová tour på landsväg, fanns med i Tour de France och skulle ha kört VM i Glasgow när hon skadade sig på MTB-träning. Men i en SVT-intervju i veckan slog Jenny Rissveds fast att det inte blir någon landsvägskörning i år.

”Jag kommer inte köra landsväg i år för att jag vill fokusera på mountainbike och ha så mycket energi över till det som möjligt. Sen är jag väldigt nyfiken på landsvägssporten och kan absolut se att jag kör mer i framtiden men just nu fokuserar jag på mountainbike”, säger Rissveds till SVT.

Det är lika tydligt att hon inte har satt upp några resultatmål för 2024.

”Att fokusera på att få ut allt ur kroppen och prestera så bra som möjligt på andra fronter än bara resultatet gör det hela lite mer förlåtande och hjälper mig att nå mina mål. Det blir mycket roligare att tävla”, säger Jenny Rissveds till SVT.

Och att det är kul på världscupen just nu speglar verkligen fotografen Thomas Weschtas bilder:

Världscupen XCC/XCO 2024

 • 12–14 april: Mairiporã, Brasilien
  Svenska placeringar: Jenny Rissveds (Team 31) 4 i XCC och 1 i XCO. Linn Gustafzzon (Massi) 35 i XCC och 41 i XCO.
 • 19–21 april: Araxá, Minas Gerais, Brasilien.
 • 24–26 maj: Nové Město, Tjeckien.
 • 14–16 juni: Val di Sole, Trentino, Italien.
 • 21–23 juni: Crans-Montana, Schweiz.
 • 28 juni–7 juli: Haute-Savoie, Frankrike.
 • 27–29 september: Mt Van Hoevenberg, Lake Placid, USA.
 • 4–6 oktober: Mont-Sainte-Anne, Kanada.

Text: SCF
Foto: Thomas Weschta/@thomaswdesign