Meny
Mountainbike

Åtta intressanta cyklister uttagna till XC-världscupen i Nove Mesto

XC-disciplinernas världscup kör igång i tjeckiska Nove Mesto under detta veckoslut. Sverige finns representerat av en trupp med tre U23-cyklister och fem juniorer.

U23-truppen till Nove Mesto

  • André Eriksson, Varbergs MTB team
  • Viktor Lindqvist, Länna Sport CK
  • Jakob Söderqvist, Team Vostroblock Evolite Cycling

Juniortruppen till Nove Mesto

  • Anton Unger, Falu CK
  • Edvin Elofsson, Serneke Allebike Racing team
  • Leo Lounela, Strängnäs Bilforum Racing team
  • Nils Johansson, IKHP
  • Stina Kagevi, Länna Sport CK

”En intressant världscupsöppning väntar för våra U23-cyklister. Tillika är det första tävlingen som nya satsningen med det fasta landslaget åker på! Oscar Lind är skadad och Jakob Söderqvist tar hans plats i truppen den här gången baserat på flitigt tävlande med fina resultat under hela vårsäsongen”, säger förbundskaptenen Petter Mattsson.

U23-truppens vecka består av ett XCC lopp på torsdag kväll och ett XCO lopp på lördag.

I XCC-loppet får bara de 40 bäst rankade U23 -yklisterna starta. Åtminstone den svenske mästaren André Eriksson och Viktor Lindqvist kommer att få starta i XCC-loppet. Hur det blir med Jakob Söderqvist klarnar först på torsdag förmiddag när inskrivningen är klar.

Juniorsäsongen fortsätter med ett gäng intressanta svenskar på startlinjen. Samma trupp som var nere i Österrike och Tyskland under April får chansen nu ingen. Juniorernas XCO går av stapeln på lördagen likt U23-cyklsiternas.

”Alla fem gjorde bra ifrån sig nere i Europa på senaste uppdraget och visade att de för tillfället har det som krävs för att få till ett helt och bra race med tuffaste motstånd. Tävlingen i Nove Mesto håller traditionellt sätt en nivå som är nära nivån som är på VM till hösten”, säger Petter Mattsson.

På plats i Nove Mesto kommer även andra svenskar att finnas som tävlar i egen regi eller med sina team där två av dem är Team 31:s Jenny Rissveds och Linn Gustafzzon.

En del av de andra kommer att vara klädda i landslagskläder för att uppfylla UCI-regler för att få starta.

  • Världscupshelgen kommer att gå att följa via rapporter på SWE  Cycling MTB:s Instagramkonto, @Swecycling_mtb.
  • Liksom förra året ska seniorelit tv-sändas när det gäller både XCC och XCO, men i år också U23 XCO! Det ska gå att se loppen HÄR nedan samt på Eurosports webbaserade kanalpaket.

Text: SCF
Foto: Filip Johansson


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.