Mountainbike

Abrahamsson och Lindh gör båda intressanta starter på XCE-VC i Paris

Höstens VM-femma Edvin Lindh och totala världscupfemman Agnes Abrahamsson finns båda med när XCE-världscupen drar i gång på lördag med en av de läckraste deltävlingarna, den i Paris.

Edvin Lindh har startnummer 25 på tidskvalet där det ska noteras att det är hela 39 cyklister i herrklassen, varav ett stort antal fransmän både i början och slutet av TT-delen av tävlingen.

Edvin var snabbast av alla på VM på TT-delen och hade egentligen bara en svacka på mästerskapet som avgjordes i Indonesien på grus. och träramper. Det var semin. Sedan vann han B-finalen.

Spännande att se var de allroundkunnige MTB-cyklisten Edvin Lindh, som vann SWE Cup i XCO 2023, står så här tidigt på 2024 års säsong.

På damsidan är det 18 cyklister på plats. Agnes Abrahamsson, som här ovan kör snabbt på VM med otur i heatlottningen, har följaktligen fyra efter sig eftersom man går efter placeringarna på förra årets världscup.

Unga Abrahamsson, som även tävlat på speedski och gillar höga farter, gör en väldigt intressant XCE-satsning. Förra säsongen var det bara italienska världsmästaren Gaia Tormena som stod i en klass för sig på damsidan.

Lördagens finalpass finns att se från 16.00 på City Mountainbikes livespelare nedan.

Här nedan är den relativt sett ganska okomplicerade banan som ser ut att gynna Edvin som i form är ruggigt snabb i ren asfaltsåkning. Agnes har kört bra i Paris tidigare, så få men starka svenska starter i VC-premiären.

Det krävs allt mera resande om man ska placeras sig på pallen i totalen som svensk. För knappa två år sedan kördes en världscup i Falun med mycket bra svenska resultat, men är tävlingarna i Paris och belgiska Leuven de närmste.

XCE-världscupen avslutas med Brasilien, Indonesien och Saudiarabien, men den indiska deltävlingen på ohälsosam hög höjd är i alla fall struken.

Så körs XCE-världscupen 2024

  • 20 april: Paris, Frankrike.
  • 26 april: Barcelona, Spanien.
  • 9 maj: Palangkaraya, Indonesien.
  • 26 maj: Sakarya, Turkiet.
  • 2 juni: Leuven, Belgien.
  • 18 augusti: Sao Paulo, Brasilien.
  • 29 september: Bengaluru, Indonesien.
  • 3 november: Riyadh, Saudiarabien.

Text: SCF
Foto: SCF och City Mountainbike


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.