Alla grenar
Mountainbike

Jennie Stenerhag 7:a på VM XCM

Sverige kom till VM i XCM med ett rutinerat och taggat lag bestående av Jennie Stenerhag och Gustav Larsson. Medaljchans fanns för båda, speciellt för Jennie som stärkt sina aktier i och med vinsten i Cape Epic.

– Jennies 7:e plats och Gustavs 31:a plats är bra resultat på ett VM och båda gjorde bra prestationer och taktiskt korrekta lopp. Men det hade varit kul att se vart dagen slutade om Jennie inte fått mekaniska problem, säger ledaren Fredrik Edin tillsammans med mekanikern David Eriksson.

Hegau bike-marathon i Singen har varit värd för europeiska mästerskap samt ett av loppen i mtb marathon worldseries i flera år. Det var första gången de huserade VM. Damerna körde två varv (ett kort 31km och ett långt 49km) totalt 80km och herrarna körde två långa varv (49km per varv) totatalt 98km. Det var en varvbana där tjejerna på det korta varvet ”genade” på ett ställe annars var varven identiska. Banans karaktär liknar till viss del Cykelvasan där det näst intill inte finns några tekniska hinder utan istället går mycket snabbt upp och ner längs med åkrarna. Banan skiljer sig ganska mycket från tidigare VM då det egentligen här i Singen var obegränsat med omkörningsmöjligheter, mycket snabbkört och egentligen inga ordentliga backar. Det liknade närmare ett grusvägsrally än den klassiska VM banan för XCM. Svårigheten blir istället att kunna positionera sig inför kurvor för att undvika dragspelseffekten, rull-grus samt de mycket branta upp och nerförs löporna. Då banan inte innehåller mycket skugga var temperaturen under veckan uppe i ca 40 grader i solen och under söndagens race ca 30 grader och lite lätta moln och en del vind.

Jennies lopp

Det var ett stort startfält på 77 anmälda damer, varav de största XCM och flera XCO stjärnor var med. Bland annat regerande XCM mästarinnan från förra årets VM i franska Laissac, Jolanda Neff från Schweiz, hemmaåkaren tyskan Sabine Spitz, flerfaldiga VM och olympiske mästarinnan Gunn-Rite Dahle-Flesjaa samt revanschsugna danskan Annika Langvald som förra året fick flera allvarliga mekaniska problem. Årets race var på pappret extremt öppet.

Jennie Stenerhag har ställt upp i VM de senaste fem åren med en sjunde plats i Pietermaritzburg i Sydafrika för tre år sedan som bästa resultat. Förra årets VM satte en allvarlig vurpa stopp för fortsatt deltagande vilket visade sig gett tre brutna revben och ett tävlingsstopp på en månad. Till Singen kom Jennie med stort självförtroende sedan vinst i Cape Epic tidigare i år samt ledare av svenska mtb Långloppscupen.

Jennie hade startposition nummer 32 och avancerad snabbt efter starten. Hon var redan vid första langningen efter ca 12 km uppe i första klungan och stundtals anförde en ganska stor grupp om närmare 20 cyklister. Efter 20 km körda, i det enda skogspartiet, råkade hon ut för en oförutsedd kompression och landade på sadelspetsen så den från och med där lutade lätt nedåt. Hon tog det taktiska beslutet att fortsätt utan att stanna vid den tekniska zonen för att riskera att tappa de andra tjejerna.

Ut på den långa rundan varvade Jennie som första dam och fortsatte att vara aktiv i klungan för att undvika att råka ut för något strul pga andra cyklister. Troligtvis lönade det sig när Annika Langvald (Danmark) vurpade kraftigt, (på stigen där Jennie tidigare satte sig på sin sadel). Jennie hann precis om innan Annika kom på hjul och det började hårdköras. När det var ca 5 km kvar var redan Annika ifatt och hon, Sabine Spitz

(Tyskland) och Gunn-Rite Dahle-Flesjaa (Norge) tillsammans med Jolanda Neff (Schweiz) ökade farten ordentligt och drog ut klungan där distansen växte in till mål mot övriga tjejer. I spurten visade Annika sin revanschlust och tog segern före annars spurtstarke Sabine och Gunn-Rite avgjorde tredjeplatsen några hundra meter före mål före schweiziskan.

Jennies tidigare erfarenheter från landsväg och det varma vädret tillsammans med hennes aktiva körning och initiativtagande under loppet gav till slut en sjunde plats och 1:13 efter Annika Langvald.

– Jag låg länge med bra och var aktiv i klungan för att hela tiden positionera mig väl under loppet. Incidenten med sadeln och den annorlunda sittpositionen gjorde att jag fick kramp i benen eftersom muskler jag inte är van att använda fick jobba, det tog ut sin rätt i slutet av loppet och när de andra tjejerna ökade farten ut från sista skogspartiet och upp emot sista backen kunde jag inte följa med. Direkt efter loppet var jag mycket besviken på både sadelstrulet och resultatet men med lite distans till detta kommer jag nog vara nöjd med en 7e plats. Nästa år är ett nytt VM, säger Jennie Stenerhag om sitt lopp.

Gustavs lopp

Förra årets VM etta, Tiago Ferreira (Portugal), kom inte till Singen för att kolla på naturen direkt. Han ville behålla sin VM titel ett år till framför förra årets tvåa och tidigare VM mästaren Alban Lakata (Österrike). Tillsammans med bland annat olympiske XCO mästaren från London och EM mästaren från 2015 på denna banan, Jaroslav Kulhavy (Tjeckien) och supertalangen och regerande världsmästaren i cyclocross Matthieu van der Poel (Nederländerna) samt flera XCM specialister och inte minst vår egen OS-medaljör från Peking Gustav Larsson, var herrarnas race otroligt intressant redan på pappret med 188 anmälda.

Från startposition 62 avancerade Gustav förhållandevis enkelt i klungan och låg vid första langningen efter 15 km bra med bland de 25 främsta. För samtliga deltagare är det av största vikt att vara aktiv hela tiden då racet är extremt snabbt och det egentligen aldrig slås av på farten.

Gustav ligger med bra på första varvet och varvar efter 49km ca 2 minut efter ledaren, befinnandes i andra klungan. Vid sista langningen vid ca 80 km har det bildats en kvartett i täten som anfördes av Österrikaren Alban Lakata. Fjolårssegraren Tiego lägger in en tyngre växel där Mathieu van der Poel måste ge sig och tillsammans med österrikaren Daniel Geismayer fortsätter Tiego och Alban. Väl in mot mål är det egentligen Alban och Tiego om gör upp i en klassisk spurt där österrikaren drog längsta strået av dem två och Daniel på tredje plats. Jaroslav Kuhlavy kommer ikapp van der Poel och utmanar honom hårt i spurten men med fotofinish går fjärde platsen till van der Poel och femte platsen till Kuhlavy.

Gustav håller ihop det bra och rullar i mål på plats 31 ca 8:40 efter Alban och plockar flera platser de sista 20 km.

– Banan är ju väldigt speciell och otroligt krävande med de förhållandevis korta och branta backarna. Min egentliga åkstil passar inte optimalt på denna banan då det hela tiden ligger på i ett jämt stenhårt tempo i de branta men korta backarna. Efter förutsättningarna är jag nöjd med resultatet även om jag hoppats på mer. VM är alltid VM och jag kommer fokusera mer i framtiden på mtb långlopp och framtida VM, säger Gustav Larsson.

Till resultatlistan