Alla grenar

Vad händer på Klippingracet?

På lördag 28/4 livesänder Svenska Cykelförbundet säsongens första SWE Cuptävling MTB, Klippingracet i Säter. Tack vare förbundets huvudsponsor, PostNord och Sportson fortsätter vi att sända under säsongen, totalt 19 tävlingar (mtb och landsväg) är klara att livesändas på förbundets kanal, solidsport.com/scf. Men ingen sändning utan kommentator!

På lördag är det Oskar Ekman som tar oss genom sändningen, vi passar på att stämma av läget med helgens kommentator. Vem är han och vilken är hans relation till cykelsporten?

Oskar Ekman kommentator på mtb-sändningen live från Klippingracet.

Oskar Ekman kommentator på mtb-sändningen live från Klippingracet.

Jag tränar ungdomar inom både mtb och landsväg, reser mycket till tävlingar och följer ungdomarna inom alla discipliner. Tränar själv när jag hinner men med ett ”må bra-fokus”, som är ett mycket avslappnat sätt att träna. Ibland blir det lite tävling också, t.ex. körde jag ifjol Cykelvasan och i år blir det bland annat U6 Östgöta. Det är ju kul att tävla!

Som tävlingsansvarig på Stockholms CF arbetar jag mycket med att se till att vi arrangerar många intressanta tävlingar inom Stockholms cykeldistrikt. Så att det blir en aktiv lokal tävlingsmiljö för cyklisterna. I nästa vecka kör vi igång Stockholms Landsvägscup på Stora Skuggan och nästa helg har vi stor MTB-fest i stan med både långloppet Lidingöloppet MTB samt premiären av East MTB Cup i Hökarängen på söndagen!

Som speaker har jag lärt mig hur uppskattat det är att visa både passion och engagemang. Det gäller alla som tävlar, inte bara fokusera på vinster och topp tre. Själv gillar jag att lyssna på kommentatorer som är pålästa, kunniga och som har en bra bred kunskap både om tävlande och tävlingen. Viktigt att man ser många, nämner många och lyfter fram de flesta på ett positivt sätt. Entusiasmerande helt enkelt!

Vad tror du livesända tävlingar har för betydelse för sporten? 
Det är superviktigt för cykelsporten att ta tävlingarna till publiken och media är en stor del i just det. Att kunna dela spänning, glädje och dramatik till fler än de som är på plats. Men även för de som är på plats på tävlingarna är livebilder viktiga för att kunna följa tävlingarna på bästa sätt.

Förra helgens sändning från Kinnekulle var verkligen intressant att följa, särskilt söndagen blev en mycket bra sändning! Jag hade bra chans på jackpot med favoritsegrare i både herrar och damer så jag satt som på nålar in mot målbacken!

Status för MTB? Växer intresset för sporten?
Vi ser ju verkligen ett uppsving inom sporten och framförallt är det massor med ungdomar på väg in i cykelsporten via just mountainbike. Fler och fler klubbar startar upp ungdomsträningar och den lokala tävlingsverksamheten runt om i landet växer snabbt inom MTB. Vi har ju även haft flera framgångar internationellt de senaste åren med Ella Holmegårds överraskande VM-silver i sprint som senaste stora framgång.

Du är ju även ungdomsledare i mtb Täby, vad utmärker en bra förening och en bra ledare?
Det finns ju flera sorters föreningar och olika fokus i olika föreningar. Det som sammanfattar alla föreningar oavsett inriktning är att de som fungerar bäst är de föreningar där man har som mest glädje. 
SÅ en bra ledare skall sprida mycket glädje. Tycker man att det är kul blir det bra. Inte så mycket svårare än så. Jag tror att man kan fråga alla cyklister som tävlar i Säter varför de tävlar. Jag gissar att de flesta svara för att det är kul.

Hur blir SWE Cup-premiären i Säter? Kommer Emil Lindgren att dominera fältet även i år?
Det är ju inte helt osannolikt så klart. Emil vann ju helgen som var i Varberg och Säter är ju hemmabanan.. men det brukar alltid spetsa till lite extra när det är SWE Cup och dessutom UCI poäng på spel.
Många andra körde i Norge i helgen och där vann ju Matthias Wengelin söndagens XCO före en handfull norrmän. Många Emil är det om budet också då Hedlund och Linde lurar bakom förra helgens två segrare. 

På damsidan kan kanske Ida Jansson vara en av favoriterna. Ida har ju varit igång och kört världscup med mera så hon är säkert i slag men Linn Gustafzzon körde bra i Norge. Håller ett extra öga på Sara Öberg som var tvåa i Varberg i helgen.

Hela 27 killar till start i herrjunior vilket är riktigt kul. Det märks att det varit bra fart i mountainbikesporten några år nu! August Höglund var över i Norge i helgen och körde starkt både lördag och söndag. Många intressanta på startlinjen i juniorklassen och många av dessa cyklister har jag följt nära i många säsonger nu. Joel Erntsson, Eric Herlitz, Elias Nilsson och många fler. Kul att se några av CX killarna på start så som Anton Niederbach och Lukas M Rörfors.

Lite färre i damjunior där ”silver Ella” kan räknas som favorit. Saknar Saga Molin i startlistan men hon kanske dyker upp i rutan ändå?

Varför fastnade du för just cykelsporten?
Oj. Det började nog med Giro d Italia o Tommy Prim i ljusblåa kläder.. men jag har alltid cyklat, alltid racat även om det tog några år innan jag insåg att det var organiserat jag skulle köra. Jag älskar nästan allt med cykel. Farten, gemenskapen, glädjen, träningen, tävlingarna, resorna, kommenterandet, spikandet. Som så många andra cyklister älskar jag att träna tills jag spyr, nästan..

Oskar Ekman, mtb Täby

Oskar Ekman, mtb Täby

 

Faktarutan
Oskar Ekman, 46 år, jobbar som mäklarchef på Erik Penser Bank. Vice ordförande och tävlingsansvarig på Stockholms Cykelförbund. Ungdomstränare i föreningen MTB Täby. Har tidigare tävlat på elit och seniornivå i landsväg.