Meny
Paracykel

SWE Cup i paracykel startas upp igen – börjar redan i mitten av april

Svensk paracykel har inte haft en egen SWE Cup sedan 2018. Men det ska det bli ändring på! Sex deltävlingar under tre tävlingshelger är inplanerade under 2023.

Svensk paracykel har haft väldigt mycket internationella framgångar med många fina medaljer på internationella mästerskap de senaste åren. Grengrupp paracykel under ledning av förbundskaptenen Michael Lindgren har helt enkelt hittat ett framgångskoncept för internationellt tävlande.

På hemmafronten har fokus också varit på att arrangera UCI-tävlingar, som förra weekend med både linjelopp och tempo i månadsskiftet april/maj, samt i ölvrigt delta på några av de befintliga tävlingarna med paraklass.

”Vi har tänkt om lite, vill ha fler nationella tävlingar – och då kändes det naturligt att starta upp SWE Cup även i para igen. Vi hade faktiskt ytterligare en SWE Cup på gång i Stockholm men tre tävlingsorter och sex deltävlingar är en riktigt bra start. Lägger man till SM tempo i Uppsala och SM jaktstart i Umeå känns det som ett gediget nationellt program för paracykel under 2023”, säger Michael Lindgren.

Deltävlingar SWE Cup Paracykel 2023

  • 15 april: Östgötatempot, CK Hymer. Anmälan HÄR!
  • 16 april: Östgötaloppet, CK Hymer. Anmälan HÄR!
  • 29 april: Lyngbyloppet, Staffantorps CK.
  • 30 april: Lars RP Kriterium, CK Ringen.
  • 2 september: Sista Chansen, Ramnäs CK.
  • 3 september: Anundsloppet, Västerås CK.

Övriga länkar till anmälan läggs upp kontinuerligt vartefter de öppnas HÄR!

Tävlingarna arrangeras i samband med övriga klasser på respektive tävling. För att tävla skall man vara medlem i en förening och inneha en tävlingslicens utställd av det nationella förbund som cyklisten tillhör. Det gäller även för piloter till tandem.

Anna Beck har här vunnit SM i tempo före landslagskollegan Daniel Strandberg, enligt en rättvis omräkningstabell. Samma typ av system ska användas i alla SWE Cup-klasser.

Tävlingsresultatet för cupen beräknas utifrån båda tävlingarna tillsammans enligt en metod som möjliggör att vi kan använda UCI:s faktortabell på ett rättvist sätt.

Just nu jobbar man i Svenska Cykelförbundets grengrupp para parallellt hårt med olika inspirationsprojekt, som till exempel Projekt Ledstjärnas inspirationsdag i Umeå i helgen dit de var på väg i skrivande stund.

”Vi ser det som en investering i att sprida paracykelsporten norrut. De har varit lite på gång i Umeå med paracykel och det är ju även SM jaktstart där så målet är att det så småningom ska kunna bli en egen depå där”, säger Michael Lindgren.

Text och arkivbilder: Tomas Larsson/SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.