Meny
Paracykel

Anna Beck ledstjärna för att få fler i rörelse – och siktar på Paris

När Anna Beck väl hade landat efter en fullständigt fantastisk säsong har hon nu beslutat sig för att det BLIR en satsning mot Paralympics i Paris 2024. En lika viktig som inspirerande del i att möjliggöra detta är att hon kan kombinera satsningen mot Paris med att bli frontfigur i Svenska Cykelförbundets nya Projekt Ledstjärna, med stöd av Riksidrottsförbundets och Svenska Spels initiativ Tillsammans för fler i rörelse.

Genom att använda specialidrottsförbundens kunskap och kreativitet bidrar Svenska Spel till att fler blir fysiskt aktiva. Svensk paracykel nappade på idén och nu är det klart att det blir Anna Beck som från 1 maj  ska leda Projekt Ledstjärna.

”Det handlar om att få fler i rörelse och det är något som jag brinner för – inkludera fler till vår fantastiska sport och möjliggöra att fler får förutsättningar att röra på sig”, säger Anna Beck.

Det handlar med andra ord absolut inte bara om tävlingscykling.

”Det gäller precis alla områden, från att få allt fler att tänka sig cykeln som ett möjligt färdmedel till att få i alla fall några få att vilja tävla hög nivå och komma ut på tävlingar. Det märks ju att cykel blir allt mera populärt i stället för att ta bilen, så jag kommer in i ett bra läge…”

Det är förstås extra lätt att bli stillasittande om man, som Anna själv, har en funktionsnedsättning.

”Det blir en utmaning för mig. Vi har några fantastiska depåer i svensk paracykel. Men jag skulle vilja se fler föreningar som erbjuder paracykel. Sedan kommer vi att arrangera prova på-dagar (Falkenbergs motorbana är 12 juni är exempelvis inbokat) som det ju gäller att marknadsföra på sociala medier. Det gäller att få in känslan ’det här vill jag göra’ när någon till exempel ser det på Facebook, kan i sin tur möjliggöra att fler klubbar tar in paracykel”, säger Anna Beck entusiastiskt.

Det känns som att du redan brinner för ditt nya jobb va?

”Absolut! Det känns som att det här kommer passa mig bra. Tillsammans med teamet så kommer vi göra allt för att nå ut till nya personer som vill börja cykla, cykla mer eller påbörja en egen satsning som tävlingscyklist.”

 

Anna Beck har själv visat att det går att börja elitidrotta ganska sent. här har hon just vunnit VM-guld i linjeloppet i portugisiska Cascais. Nu ska Anna dela med sig av sina erfarenheter för att i Projekt Ledstjärna få både vardagsmotionärer att använda cykeln och få fler söka sig till cykeltävlingar. Och hon får fram till VM i Kanada på sensommaren köra i världsmästartröjan, både i tempo och linjelopp.

Regerande världsmästare tar nu sikte på VM i höst och Paralympics 2024

När det gäller den egna aktiva karriären tog sig Anna en rejäl funderare under vintern. Och efter att ha landat efter den så fantastiska säsongen 2021 med två VM-guld och lika många paralympiska silver samt en nominering på Idrottsgalan så är det inte längre något snack. Beslutet: fortsatt satsning mot Paris 2024.

”Nu känns det BRA, jag kände mig inte riktigt klar – trodde känna mig mer klar”, säger Anna Beck.

Kilcyklisten som tävlar för Skoghalls CK tog av flera skäl paus från den extrema elitsatsningen. Hela året innan Paralympics i Tokyo tränade, åt och sov cykel hela dygnet – vecka in och vecka ut. Från maj månad kommer hon kunna kombinera rollen i Projekt Ledstjärna med en ordentlig satsning mot Paris.

”Träningsmängden inför säsongen 2022 har varit begränsad eftersom jag jobbat vid sidan av. Men när jag påbörjar satsningen igen 1 maj är tanken att det ska bli som inför Tokyo. Det ska kunna gå bra ändå. Kvalet till Paris börjar också redan i år då det ju bara är tre år mellan de paralympiska spelen den här gången. Jag kommer köra kvaltävlingarna redan i maj, plus sikta på VM både på landsväg och bana.”

Hur kommer det sig att du blev så här inspirerad och hittade och motivationen igen?

”Jag har kommit till insikt att det här livet som cyklist passar mig. Jag trivs bra med det i grunden. Sedan finns det ett snäpp kvar på Paralympics…man kör om guld. Den tredje grenen i Tokyo, bana, passade mig mindre bra. Konkurrensen hade vässats massor, så jag var inte direkt missnöjd – men vill mera med min bancykel de närmaste åren. Bana och tempo är det som passar mig bäst som cyklist.

På Paralympics i Tokyo var allt nytt för Anna.

”I satsningen mot Paris vet man vet vad som krävs av en för att vara med där uppe; skönt att ha gjort resan en gång tidigare.”

Erfarenheter som också kan inspirera fler till rörelse i Projekt Ledstjärna…

På Paralympics i Tokyo var allt nytt för Anna Beck, som ändå ordnade två silvermedaljer och senare blev nominerad på Idrottsgalan för den prestationen och de dubbla VM-gulden.

 

Text: Tomas Larsson/SCF   Foto: Karl Nilsson/SPK ovanstående bild från Paralympics, övriga bilder: SCF