Projekt iCykel ska skapa större inkludering inom svensk cykling
Paracykel är en viktig del av Svenska Cykelförbundet. Men trots framsteg är det bara några få föreningar som erbjuder aktiv paracykelverksamhet, vilket innebär att mer arbete krävs för att normalisera detta. För att stödja föreningarna och öka tillgängligheten har Svenska Cykelförbundet startat Projekt iCykel, med stöd från Allmänna Arvsfonden. (Uppdaterad version med kommentarer.)
”Projektet har nu varit igång i en dryg månad och vårt fokus har legat på att påbörja kartläggning över Sveriges cykelföreningar och var det i dagsläget finns möjlighet för paracyklister att träna och där de är inkluderade”, berättar gruppen som har följande sammansättning.
De jobbar i Projekt iCykel
- Emma Stenberg
- Anna Beck
- Karl Utterhall
- Michael Lindgren
Paracykelklassen har alltid varit en integrerad del av Svenska Cykelförbundet och antalet aktiva paracyklister har växt kraftigt sedan grengruppen bildades 2011.
I och med detta så ligger Cykelförbundet i framkant för Riksidrottsförbundets målsättning att alla paraidrotter ska integreras i sina respektive specialidrottsförbund.
Det är dock bara en handfull cykelföreningar som har aktiv verksamhet med paracykel. Och för att denna grupp cyklister ska bli fullt integrerade i sporten så måste det bli lika normalt att ha en paracykelgrupp i sin förening som sju olika motionsgrupper.
Paracykelklasserna tävlar på vanliga tävlingar för landsvägs- och bancykel. Att bedriva verksamhet för paracykel är inte konstigare eller svårare än att bedriva verksamhet i någon annan cykeldisciplin, och det har alltid funnits cyklister med varierande förmåga, i alla discipliner. Träning är träning, oavsett.
För att hjälpa föreningarna att sänka sina trösklar och göra det möjligt för fler paracyklister att komma in i gemenskapen i en cykelförening på sin hemort har därför Svenska Cykelförbundet med stöd från Allmänna Arvsfonden därför startat Projekt iCykel.
Projektnamnets betydelse är solklart:
Alla är inkluderade i cykel!
Vad händer härnäst?
”Datum är satt för att starta upp en referensgrupp, det är en grupp som är paracyklister eller är aktiv i en förening med paracykelverksamhet. De kommer att vara en vägvisare för att belysa hur vi ska kunna arbeta med föreningar. Vilka utmaningar de ser och hur vi på bästa sätt ska få föreningar att vilja ha paracykel som en naturlig del i deras förening. Att bedriva träning för paracyklister eller inkludera dessa cyklister i den vanliga verksamheten.”
Vad behöver generellt sett hända i Cykelsverige för att ni ska lyckas med projektet?
”För att våra föreningar runt om i Sverige ska kunna inkludera alla oavsett förutsättningar behövs det mer kunskap och stöd. Projektet kommer inom kort att kontakta Sveriges alla klubbar och be dem att fylla i ett formulär om hur det ser ut i deras föreningar. För att kartlägga vad som behövs för att inkludera paraverksamhet och i vilka föreningar det finns paracyklister.”
Vad behöver en klubb göra för att ni ska komma igång med samarbetet?
”Vi hoppas på bra återkoppling från samtliga klubbar i Sverige. Att de sätter av en liten stund och svarar på frågorna. Det kommer att betyda att vi får ta del om hur det verkligen ser ut och vad vi behöver arbeta med för att öka inkluderingen. I projektet ska vi också ta fram en kunskapsportal. I dagsläget undersöker vi den forskning som finns både inom paraidrott, ledarskap samt ’normidrottens’ inkludering. Detta för att kunna bygga en portal där det ska gå att hämta information och utbilda föreningar”, berättar Projekt iCykel.
”Vi brinner för att alla ska kunna cykla, oavsett vart man bor och vilka förutsättningar man har. Och vi tror att våra föreningar vill vara en del till ökad inkludering och rörelse.”
Text och foto: SCF