Meny
Paracykel

Jannering cyklar Halvvättern med Vacchi under späckad paracykelhelg

Under första helgen i årets Vätternrunda händer det MYCKET när det gäller paracykel. En av aktiviteterna är högst konkret. Landslagscyklisten i tandem, Louise Jannering kör Halvvättern med kommentatorsprofilen Roberto Vacchi. Det finns också möjlighet att testa att cykla tandem med en erfaren pilot samt att gå en pilotutbildning, kolla in alla länkar nedan!

Det hela är en del i ett samarbete mellan Fritidsbanken samt Svenska Cykelförbundet och Svenska Triathlonförbundet.

Hein Wagner, som har utmanat sig själv i flera idrottsgrenar inklusive ironmandistansen i triathlon, cyklar med triathlon- och cykelprofilen Patrik Ericsson som pilot.

Louise Jannering har bland annat tagit brons på VM i tempo i Kanada 2022 tillsammans med Catrin Nilsson (bilden nedan) och dubbla medaljer av samma valör i Paralympics i Toyo efter en sanslös viljestark resa tillsammans med dåvarande piloten Anna Svärdström.

Louise medverkar just nu till att samla ihop tillräckligt många kvalpoäng för en andra svensk kvotplats till Paralympics i Paris 2024. Hon har just kommit hem från Alabama där årets tredje och sista världscup avgjordes.

Hon är blind sedan sex års ålder och hennes intresse för cykling har funnits med sedan barnsben då hela familjen cyklade tandem. I en längre intervju innan USA-resan berättade hon i en intervju hur hon känner det när det är full körning med tvära svängar, som på linjeloppet i Belgien för några veckor sedan – där det svenska tandemparet hamnade i en stenmur.

”Jag är ju så van med att inte se något. När jag cyklar med någon som jag litar på – och jag litar ju fullt ut på båda mina piloter, så är det inga problem. Vi har ju ett samspel och det är en tjusning i att klara av det. När vi körde in i den där muren i Oostende känner jag ju i cykeln vad som är på gång och det gick ju bra”, säger Louise krasst.

Louise ser fram emot att att köra Halvvättern på söndag 11 juni, trots får hon bara får någon timme på lördagseftermiddagen för att köra ihop sig med inhoppande piloten Roberto Vacchi.

Han är ju numera sportkommentator främst vid de största cykeltävlingarna för Eurosport men även mycket annat och har bland annat vunnit pris i Kristallengalan. Men han började tävlingscykla i Italien redan som 11-åring och har tävlat på hög nivå.

”Så det kommer inte att bli några problem – skulle vara kul att höra snacket dem emellan längs banan”, ler förbundskaptenen Michael Lindgren som är på plats i Motala i rollen som koordinator.

Under dagarna två kommer det bland annat finnas möjlighet att testa såväl tandemcykling med pilot och E-cycling. Louise och Roberto finns på scenen i målområdet på lördag kl 13.15.

Söndagen går i cyklingens tecken då de faktiskt 15 milen ska avverkas. Start i den gemensamma parastartgruppen kl 08.14.

Fritidsbanken, Svenska Cykelförbundet och Svenska Triathlonförbundet vill ge fler möjligheten att cykla. Det budskapet genomsyrar helgen i Motala.

Svenska Cykelförbundet, Fritidsbanken och Svenska Triathlonförbundet har tillsammans många anpassade cyklar – tandem, armcykel, trehjuling och parcykel – på flera platser i Sverige som är helt gratis att låna.

Hela programmet under parahelgen med Halvvättern

Lördag:

  • 10.00–16.00: Testa E-cycling. Rutinerade ledare finns på plats. Aktivitetsytan i Stadsparken.
  • 10.00–15.00: Boka en pilot och testa tandemcykling. Aktivitetsytan i Stadsparken.
  • 13.15: Vad krävs för att cykla Halvvättern med en funktionsnedsättning? Roberto Vacchi cyklar som pilot tillsammans med parasportaren Louise Jannering. På Vätternrundans scen.
  • 15.15: Vad krävs för att cykla så långt som Halvätterns 15 mil med handkraft? Möt Louise Winckler och Karl Utterhall som inte minst berättar mera om handcykling. På Vätternrundans scen.
  • Hela dagen: Fritidsbanken på plats i aktivitetsytan i Stadsparken.

Söndag:

  • 08.14: Halvvättern. Egen startfålla för paragrupp släpps iväg från Vätternrundans startområde för att Cykla 150 kilometer med bland annat stigningen över Omberg. Målgång efter lunch till cirka 15.
  • 10.00–13.00: Pilotutbildning i RF-SISU:s lokaler.
  • 13.15: Hur är upplevelsen att cykla runt Vättern med hörsel- och synnedsättning? Möt tandemcyklisten SophieToomwall Petersson. På Vätternrundans scen.
  • 15.15: Vad krävs för att cykla Halvvättern med en funktionsnedsättning? Hein Wagner (cyklist) och Patrik Eriksson (pilot). Hör dem berätta om sin upplevelse under de 15 milen. På Vätternrundans scen.
  • Hela dagen: Fritidsbanken på plats i aktivitetsytan i Stadsparken.

Text: SCF