Paracykel

Anna Beck tvåa i VC-linjeloppet i USA efter att ha malt sönder fältet

Anna Beck går från klarhet till klarhet denna säsong. Först såg hon till att vinna alla tre tempoloppen i årets världscup. Och så såg hon till att tillsammans med tillika åkstarka amerikanskan, Clara Brown, att köra sönder resten av fältet och sluta tvåa när årets världscup avslutades med linjeloppet i Huntsville, Alabama.

Därmed är Anna Becks facit i årets världscup, 1, förkyld, 1, 3, 1 och 2. Men då Clara Brown körde även linjeloppet i italienska Maniago så vinner amerikanskan årets världscup.

Inför VM i Glasgow, då det tillkommer ett par medaljkandidater i linjelopp, känns det mycket intressant att Anna Beck denna gång lyckades loss, tillsammans med Clara Brown. Om det inte är allt för backigt är det de två klart mest åkstarka cyklisterna i paraklassen WC3 och nu hjälptes de åt.

”De var loss och malde ner en efter en av de andra cyklisterna, ett väldigt starkt lopp igen. Sammanfattningsvis fantastiskt bra tävlingar av Anna. Pallen på alla tävlingar hon startat i årets världscup är ju verkligen ett bevis på att hon levererar hela tiden”, säger förbundskaptenen Michael Lindgren.

Anna gjorde ett av sina starkaste linjelopp efter Paralympics i Tokyo då hon var tvåa. De ställde allt eftersom helt enkelt av alla konkurrenter. Ta en vass spurtare som Aniek van den Aarssen, som Anna Beck inte vill ha med sig på ett upplopp. Nederländskan var denna gång slagen med hela tio minuter över drygt 60 kilometers cykling.

Det slutade med att Clara var starkast i en spurt på två mot Anna, som i sin tur vann tempot med knappa fyra sekunder över amerikanskan. De bägge stod i en särklass i världscupavslutningen.

Världscupen linjelopp 60,5 kilometer WC3

  •  Clara Brown, USA 1.41.38
  • 2 Anna Beck, Sverige +0
  • 3 Jamie Whitmore, USA +1.18

Alla resultat från Anna Becks VC-linjelopp i Huntsville här! 

 

Tandemteamets chanser i USA försämrades radikalt av att Jenny Asplund vaknade upp med förkylningssymtom på tävlingsdagen för tempoloppet.

”Hon har ändå kunnat tävla, men de har dragits med det. Tandem med Louise och Jenny räckte inte till idag, förberedelser med förkylning för Jenny var inte alls den bästa uppladdningen”, säger Michael Lindgren.

De var nära att få spurta om åttondeplatsen som gick till Finland, men tappade kontakten med 20 sekunder till den lilla klungan innan avgörandet och slutade tolva.

Världscupen linjelopp 85 kilometer tandem WB

  • 1 Katie-George Dunlevey/ Linda Kelly, Irland 2.00.59
  • 2 Josephine Healeon Irland +05.11
  • 3 Justina Kiryla Polen +05.11
  • 12 Louise Jannering/ Jenny Asplund, Sverige +11.35

Alla resultat från tandemparets VC-linjelopp i Huntsville här! 

Nu är varje liten poäng som  kan hämtas in av värde när det gäller en andra svensk kvotplats på damsidan till Paralympics 2024 och tillsammans inkasserade de 61 i detta linjelopp.

”Anna Becks poäng tillsammans med poängen som Louise med piloter kör in kommer att ge ytterligare en damplats till Paris”, säger Michael Lindgren.

Nu är 6 av 8 deltävlingar på landsväg körda 2023. På bana räknas VM med deltävlingar även in 2023. Säsongen 2024 kommer 6 deltävlingar på landsväg och VM med deltävlingar räknas in, innan kvalificeringsperioden stängs 30 juni 2024. Sverige har en dam- och en herrplats från 2022.

”Nu laddar vi om med SM tempo i Uppsala och SM Jaktstart i Umeå innan vi styr kosan mot VM i Skottland och i jakten på nya tröjor och medaljer”, säger Michael Lindgren.

Anmälan till SM i paracykling tempo och jaktstart

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Svenska Cykelförbundet


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.