Paracykel

Anna Beck ordnade seger och sköna svenska kvotpoäng i VC-tempolopp

Anna Beck fick egentligen ett alldeles för kort lopp för att passa henne på fredagens världscup i tempo i italienska Maniago. Men Anna var snabbast hela vägen och har nu vunnit alla förra årets VC-tävlingar i tempo, VM samt de två hon körde i år. Tandemparet med Louise Jannering och Catrin Nilsson hade stolpe ut redan vid starten, men körde sedan bra efter rejält mycket missad tid. (Uppdaterad version.)

Det fina vädret under träningslägret i Italien gick över till massa regn under torsdagen och skurar även på fredagen. Därför blev Anna Becks tempolopp i C3-klassen under milen.

Till skillnad från i Oostende fanns den på papperet tuffaste konkurrenten i tempo på rätt platt bana, amerikanskan Clara Brown, med och konkurrerade. Och det skulle bli de två största temponamnen förra säsongen och allt starkare kinesiskan Xiaomei Wang som skulle göra upp om segern.

Anna var snabbast på de 4,7 mycket lätta kilometerna fram till vändningen, men då var det små marginaler. Sedan var det mera Anna Beck-bana med slakmota och bara kötta på.

”Hon gjorde ett fantastiskt bra genomfört lopp; ledde med fem sekunder efter halva och körde starkt tillbaka mot mål där det gick att göra skillnad. Kanonbra prestation”, säger förbundskaptenen Michael Lindgren.

Till sist skilde det nästan 20 sekunder. Det blir liksom inga marginaler med så kort bansträckningen men Anna klarade segern och kanske ännu viktigare nya sköna kvotpoäng till Paralympics i Paris in på de svenska damernas konto.

Världscupen tempo WC3

 • 1. Anna Beck, Sverige, 13.56,28
 • 2. Clara Brown, USA, 14.15.14
 • 3. Xiaomei Wang, Kina, 14.15,47
 • 4. Jamie Whitmore, USA, 14.44,18
 • 5. Paula Caballeros Perez, Colombia, 15.24,37
 • 6. Lara Wolleschensky, Tyskland, 15.27,37

Tandemparet Louise Jannering/Catrin Nilsson fick en riktigt seg start på sitt tempolopp på tidig fredagskväll. Det blev ett maskinhaveri med bland annat tappad mellan kedja efter 10 meter Det drog ut på tiden att fixa det, så en 18:e plats till sist.

”Åktidsmässigt efter den incidenten gjorde de ett bra genomfört lopp. Vi uppskattar att de hade sjunde bästa åktid utefter tiden på deras cykeldatorer. Ett kliv framåt även om det inte visades på resultatlistan”, kommenderar Michael Lindgren.

Brittiskorna, som hade hemma-VM 2023 att ladda för, är extremt starka i tandem. Det blev plats ett och tre denna gång. Vinnarna Lora Fachie och Corinne Hall fick rejält motstånd av det bästa irländska tandemparet och den tidigare brittiska ettan i disciplinen men sedan var det ett rejält hopp.

Louise Jannering och Catrin Nilsson hade 5.50 upp till den för dagen snabbaste konstellationen. Även tandem fick sitt tempolopp avkortat med ett varv.

På söndag är det linjelopp och då kör även Henrik Marvig.

Det ser nu jättebra ut inför den viktiga jakten på en andra kvotplats för våra damer, men vi vet inte säkert var det kommer att landa förrän en bit in i juni. Anna Beck togs ut redan i början av december.

På herrsidan finns redan en kvotplats och den ser Henrik Marvig ut att få använda om han fortsätter att hänga med i den stora MC3-klassen. Det är Sverige Paralympiska Kommitté (SPK) som avgör den saken.

Så tävlar svenskarna på världscupen i Maniago

 • Fredag 16 maj, 13.36: Anna Beck, tempo C3, på förhand 2 x 9,4 kilometer men efter allt regnande vid torsdagens övriga klasser så blev det bara 9,4 kilometer för Anna.
 • Fredag 16 maj, 17.01: Tandemparet med Louise Jannering och piloten Catrin Nilsson, tempo, 2 x 9,4 kilometer.
 • Söndag 18 maj, start 08.45: Henrik Marvig, linje C3, 70 kilometer.
 • Söndag 18 maj, start 11.02: Anna Beck, linje C3, 55 kilometer.
 • Söndag 18 maj, start 13.47: Tandemparet med Louise Jannering och Catrin Nilsson, linje 78 kilometer.

Text och arkivbild: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.