Paracykel

Damernas jakt på kvotplats avgörs på världscupen i Italien – bra läge

Det är ett laddat gäng svenska paracyklister i italienska världscuporten Maniago inför fredagens tempo för Anna Beck och tandemparet Louise Jannering/Catrin Nilsson. På söndag är det linjelopp och då kör även Henrik Marvig. Det mesta ser jättebra ut inför den viktiga jakten på en andra kvotplats för våra damer. Bara regnvädret, som drog in under torsdagen, som stör laget en liten smula. (Uppdaterad version med avkortade distanser och nya starttider fredag.)

”Det har varit helt perfekta förhållanden under lägret här men nu regnar det så mycket att de har skjutit på starterna i dag. Nu är det också klart att det blir samma upplägg som senast i Oostende, att alla tempolopp körs på fredagen och att det blir avkortade distanser, alla klasser kör ett varv mindre än tänkt och det är tätare mellan åkarna”, rapporterar förbundskaptenen Michael Lindgren på eftermiddagen.

I övrigt ser det väldigt positivt ut för det lilla men vassa svenska laget på världscupturné i Belgien och Italien med mellanlandning i Frankrike.

”Ja, vi har kunnat göra exakt det vi ska göra efter Belgien. Först vid rekresan till Paris och den paralympiska banan som de ska köra. Det var väldigt nyttigt att se banan; den är lite mera teknisk och utmanande med ett par rondeller och någon annan sväng än vi trodde på förhand. Det var viktigt att känna på de två stigningarna, även utförskörningarna – att se vad som krävs när det gäller att växla tempo.”

Det gäller också att vänja kroppen att gå på rött i de tuffa partierna för att kunna utnyttja de lättare.

”Eftersom det var ett filmteam som följer Anna inför Paralympics med nere i Paris fick vi också med oss en gopro-film. De har filmat hela banan med gopro-kamera åt oss, vilket blir en värdefull hjälp.”

Om det inte regnar vid start – det ska bli någon skur även under fredagen och sedan finväder i helgen – finns däremot det absolut ingenting att tänka på när det gäller tempobanan i Maniago. Från start att det svagt utför i fyra kilometer och efter vändningen samma sak fast emot och ofta motvind tillbaka.

”Det är en tekniskt enkel bana, som passar Anna jättebra. Och den passar även tandemtjejerna. Det vi befarar är att de stryker ett varv och det tappar speciellt Anna på”, säger Michael Lindgren.

Så tävlar svenskarna på världscupen i Maniago

  • Fredag 16 maj, 13.36: Anna Beck, tempo C3, på förhand 2 x 9,4 kilometer men efter allt regnande vid torsdagens övriga klasser så blir det bara 9,4 kilometer för Anna.
  • Fredag 16 maj, 17.01: Tandemparet med Louise Jannering och piloten Catrin Nilsson, tempo, 2 x 9,4 kilometer.
  • Söndag 18 maj, start 08.45: Henrik Marvig, linje C3, 70 kilometer.
  • Söndag 18 maj, start 11.02: Anna Beck, linje C3, 55 kilometer.
  • Söndag 18 maj, start 13.47: Tandemparet med Louise Jannering och Catrin Nilsson, linje 78 kilometer.

Vad måste tjejerna göra i Italien för att det ska vara klart med en andra svensk kvotplats? 

”Vi vet egentligen inte exakt och det slutliga beskedet kommer inte förrän så sent som i mitten av juni, nästan i samband med att paralympiska truppen tas ut. Men gör vi liknande resultat som i Oostende så kommer de poängen räcka, troligen räcker lite sämre också – men om Anna kan köra båda loppen och tandemtjejerna trycker till lite extra så ska det finnas lite marginal”, säger Michael Lindgren.

Anna Beck blev uttagen redan i början av december. När det gäller Henrik Marvig och tandemparet måste även Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) ge klartecken.

”I dialog med SPK är i alla fall min uppfattning att både Henrik och Louise/Catrin är där de ska vara för att kunna bli uttagna. De sitter med och är med i frontgrupperna i Belgien förutom brittiskorna som gick solo i tandem. Marvig fick verkligen bita i Oostende för att hålla sig kvar i sin klunga och vet vad han behöver träna nu. Tjejerna tog ett steg framåt så jag har gott hopp om att de får köra Paralympics om vi ordnar en andra kvotplats.”

”Och vi känner oss väl förberedda för att klara av det”, säger Michael Lindgren.

Text och foto: SCF