Alla grenar
Paracykel

Vill Du vara med på resan mot Paralympics i Paris med Louise?

Louise Jannering överträffade både omgivningens och sina egna förväntningar när det blev två brons i Tokyo – ett med silvertouch. I satsningen mot nästa Paralympics, i Paris, söker nu den 24-åriga Uppsalacyklisten en eller flera nya piloter (medcyklister) för båda landsvägsdisciplinerna när den urstarka parhästen Anna Svärdström kliver åt sidan.

Hur är det tänkt att ditt nya upplägg på tandemcykeln ska se ut?

”I nuläget är Jenny Eliasson kvar som pilot. Vi tävlade tillsammans i bana (velodrom) under Paralympics och Jenny kommer nu att gå över till landsväg hon också. Planen är att skapa en pilotpool runt mig med två till tre kvinnliga cyklister som alla, förutsatt att det känns bra på cykeln, kan tänka sig att tävla framöver. Genom att vara flera piloter ska det finnas en trygghet i ett delat ansvar och en möjlighet för piloterna att lära sig både av mig och av varandra. Både Jenny och Anna kan tänka sig att vara mentorer för Team Tandems nya tillskott”, säger Louise Jannering.

”Det har hittills varit, och kommer att vara, en fantastiskt spännande resa som vi gör tillsammans som team. Sedan finns det en chans att få tävla under Paralympics i Paris 2024­– och det delas ju ut paralympiska medaljer även till piloterna i tandemklassen.”

Hur ser du tillbaka på Paralympics i Tokyo nu när du har hunnit få distans till de dubbla medaljloppen?

”En väldigt häftig, otroligt rolig och på många sätt unik upplevelse – som blev ännu bättre av att dela de här framgångarna med Anna.”

Louise Jannering och piloten Anna Svärdström överträffade alla förväntningar när det blev två brons på Paralympics i Tokyo – ett med silvertouch.

Vad gör en tandempilot till en cyklist som inte ser något?

”Förutom att trampa, där den fysiska kapaciteten på cykeln är minst lika viktig som min, så styr, växlar och bromsar piloten. Sedan kommunicerar vi ju, verbalt eller med fysisk kontakt beroende vad som fungerar bäst för båda. Just Anna orkade prata med hur hög puls som helst, skrattar Louise.

”Sedan fattar piloten ibland taktiska beslut på egen hand under loppet – om det krävs snabba beslut.”

Ett av bronsen, linjeloppet, hade minst sagt silvertouch. Så här mycket skilde det fram till den brittiska tandemcykeln.

Hur mycket tid går det åt till samträning och tävlingar?

”Under vinterhalvåret kan det gå ett större antal veckor där vi inte tränar tillsammans alls. I den bästa av världar borde vi köra oftare, men jag pluggar statskunskap i Uppsala och mina piloter har haft sina jobb att sköta. När säsongen närmar sig har vi försökt träna tillsammans så mycket som möjligt, främst under helgerna. Sedan brukar det vara två till fyra internationella tävlingar per år. Det är viktigt att även piloten tränar på egen hand eftersom vi båda har ett ansvar för att cykeln rör sig framåt så snabbt som möjligt.”

Rutinerade piloten Anna Svärdström har många bra argument till sin efterträdare på den främre sadeln:

  • Få möjlighet att prova på något nytt, spännande och väldigt unikt inom cykelsporten.
  • Resa och tävla internationellt med paracykellandslaget med god laganda och full support.
  • Förhoppningsvis få delta i den paralympiska gemenskapen med precamp, utbildningar OCH Paralympiska spelen.
  • Ta del av Riksidrottsförbundets stödapparat för landslag; fystester, klimatlabb, kost och fysioterapi.

Vill Du också försöka nå hetluften i ett Paralympics ? Då är det bara att mejla till Louise nedan!

 

Här är till sist de viktigaste formaliapunkterna på en ”kravlista”:

  • Det ska vara en kvinna som helst är 20 till 40 år gammal och är eller har varit tävlingscyklist, inte nödvändigtvis på landsväg.
  • Måste vara svensk medborgare för att man ska kunna tävla internationellt.
  • För att det ska fungera bör cyklisten bo inom cirka en timme från Stockholm/Uppsala.
  • Körkort och tillgång till bil är en bonus.

 

Är Du intresserad? Då är det bara att mejla till louise.jannering@gmail.com så berättar hon mera!

 

Foto: Karl Nilsson/Sveriges Paralympiska Kommitté.  Text: Tomas Larsson/SCF