Paracykel

Vätternrundan och tempo-SM är avklarade – nu väntar SM-jaktstart

SM-guldtjejen i handcykel, Louise Winckler, hade egentligen bestämt sig för att inte köra SM i år. Men hon blev övertalad av loppets tvåa Arnt-Christian Furuberg. Och vilket sekunddrama vi fick se när det gäller bruttotiden som fördelade medaljerna på Slakaslätten vid lilla Västerlösa på tisdagsförmiddagen då när vädret fortfarande var riktigt bra.

”Ja, jag hade tänkt att bara åka hem och vila ut när jag satt i bilen hem från Vätternrundan. Då rimgde Arnt-Christian och sa att jag bara måste köra båda SM-tävlingarna i Linköping och Västerås, ler Louise Winckler.

”Det var absolut värt att ta ett silver för att det blev en till deltagare och bättre tävlingar. Det är så här jämnt det ska vara och vi vill bli fler paracyklister”, säger Arnt-Christian Furuberg

Årets uppladdning till SM-tempot var inte direkt optimal för handcyklisterna. Louise Winckler tillhörde, liksom Karl Utterhall och Arnt-Christian Furuberg, det gäng på fem svenska handcyklister och tio nordiska som i helgen startade på Vätternrundans längsta distans, 315 kilometer.

Det är alltså trehundrafemton kilometer som ska avklaras bara genom att använda armarna. Det är en del bökiga partier

Arnt-Christian Furuberg fick problem med ett hjul och bröt i Jönköping. Det var möjligen en bättre uppladdning för killen med Sockertoppen IF på tröjan såg allt piggare ut i det här SM-loppet. Han har mest börjat med handcykel som en kul grej och ett komplement till längdskidsatsningen, men hade bra drag och följsamhet i sin cykling nu.

Louise Winckler såg rejält plågad ut på den första loopen men fick hop åkningen, bet ihop och lyckades vinna med knappa fyra sekunder.

”Ja, det blev riktigt jämnt i dag”, säger Louise och skiner upp.

Hur känns armarna nu timmen efter SM-guldloppet?

”Det är ganska segt. I morse undrade jag verkligen hur det här skulle gå. Men det gick ju att genomföra ett skapligt lopp.

Och hur kändes armarna i slakmotan upp emot Godegård på Vätternrundan?

”Den var jobbig. Men det var samtidigt ett litet viloläge mitt på så det gick bra. Egentligen blir varje liten backe efter Jönköping riktigt jobbig, men det ”, säger Louise Winckler.

Och efter den här segern måste du väl köra även SM-jaktstarten på en riktigt vacker citybana när SVT sänder handcykel?

”Ähum, jag får väl fundera på det i alla fall. Det skulle vara kul, men det är absolut inte bestämt.”

”Nu är det det. Klart du ska köra så jag kan försöka få revansch”, skrattar Arnt-Christian och försöker låta bestämd när han rullar in till medaljintervjun.

Hur är det med den egna satsningen, siktar du på att få köra även internationellt framöver?

”Det börjar ju närma sig lite med de tider som jag gör, men det kommer absolut att vara skidåkningen som är mitt nummer i två år till. Sedan får vi se hur jag gör. Det finns lite att lösa också om jag ska kunna tävla på världscupen och sikta mot Paralympics även i cykel, måste bland annat skaffa en kolfibercykel för att kunna konkurrera,

Men närmast är det i alla fall bestämt att Arnt-Christian Furuberg ska köra SM i jaktstart som körs lördag 29 juni. Missa inte att slå på SVT Play klockan 10.00 då.

”Ja, det ska bli kul med SM i jaktstart. Det kan säkert bli jämnt igen och bra tv-underhållning”,

SM-medaljörerna i tempo handcykel

  1. Louise Winckler, Klubben Cyklisten, 40:42,15
  2. Arnt-Christian Furuberg, Sockertoppen IF +03,81
  3. Karl Utterhall, Mölndals CK, 44:51,70 +4.09,55

Text och foto: Tomas Larsson/SCF