Meny
Paracykel

Strandberg tar upp jakten på Beck i spännande SM-lopp som SVT sänder

Det blir kul och spännande när SVT sänder SM i jaktstart för paracyklister med start 11.25 på torsdag. En raffinerad kamp i Linköpings innerstad – i en delvis helt ny tävlingsform.  

Parasportens klassificeringssystem (läs mera om det HÄR) gör att damer och herrar och cyklister med olika funktionsnedsättningar kan tävla mot varandra. Det är  tekniska vägar så mycket kommer kunna hända.

”Det här är vår första jaktstart någonsin med racer som vi genomför. Det är en tävlingsform som vi tror mycket på för att få upp intresset och motivera paracyklister att tävla. Vi jobbar hårt på det och det är klart att vi vill ha större startfält än så här. När det gäller jaktstart som tävlingsform måste vi samla erfarenhet och ta detta vidare”, säger paracykels förbundskapten Michael Lindgren.

Den enda kvinnan i startfältet, Anna Beck, går också ut först och får ändå gälla som huvudfavorit. Men vi får se vid lunchtid på torsdag om någon kommer i kapp. Den som på papperet skulle kunna göra det är VM-kollegan Daniel Strandberg (översta bilden) med ett RIKTIGT bra lopp.

I så fall måste han på de 16 varven som är identiska med de som SM-kortdistansen körs på fredag ta in fem minuter.

För Daniel Strandberg har säsongen varit en kamp mot klockan efter att fått en tuff version av covid och strul med sjukdomar. Men vid tempo-SM för en vecka sedan kändes det som det skulle i kroppen igen. Då sa han så här:

”Det känns som att jag är tillbaka nu. I dag hade jag kontroll på cyklingen. Jag hittar mer och mer både positioner på cykeln och andan är inte i halsgropen längre…”

Före detta världsmästaren Henrik Marvig, som nu är skadad och för övrigt var den som fick Daniel Strandberg att börja med cykel, sitter med som expertkommentator under SVT-sändningen. Så kolla in SVT play i morgon torsdag! Sändningen startar 11,25.

Här är startordningen på para-SM jaktstart

  • 1 Anna Beck, Skoghalls CK Hammarö, startar 11.30
  • 2 Martin Lindén, OK Tyr +2.02
  • 3 Kristoffer Ståhl, Jönköpings CK +3.37
  • 4 Daniel Strandberg, CK Bike4Life +4.56
  • 5 Sebastian Jansson Berg, SMACK +6.30
  • 6 Rickard Forshäll, Fredrikshof CK +6.30

Fina mediautrymmen för torsdagens parajaktstart och fredagens kortdistans

På tisdag, torsdag och fredag erbjuder CK Hymer i samarbete med DOSPACE ett extra pressrum i Linköpingsmästerskapets bästa läge för att följa alla cykellopp – och även rullskidor – under SM-veckan.

Du har perfekt utsikt över hela målområdet och målraka bara några meter från Stora torgets målområde, markerad med presskylt. Det är ett fullt utrustat kontorshotell med AC, wifi, kaffe och arbetsplatser. Det är bara att gå eller ta hiss upp till andra våningen så tar DOSPACE värd hand om er.

Öppettider för pressrummet:

  • Torsdag: 9–17
  • Fredag: 8–17

Text: Tomas Larsson/SCF