Skolsamverkan ger lättare väg till anpassade cyklar för ungdomar
Svenska Cykelförbundet har inom ramen för RF SISU-projektet Skolsamverkan påbörjat en satsning för att få många flera ungdomar att hitta till paracykling. Anna Beck har varit med och tagit fram fem filmer för inspiration och instruktion tillsammans med härliga skolungdomar. Hon vill sänka tröskeln till allt från cykeln i vardagsmotion till att söka sig till en klubb.
Nästan alla barn i Sverige lär sig att cykla tidigt och använder cykel dagligen och många använder cykeln till och från skolan och fritidsaktiviteter.
”Vi vill att det ska vara lika självklart för barn med behov av anpassad cykel. Därför har vi framställt information och utbildningsmaterial till både skolor och cykelföreningar. Under året som kommer ska vi besöka så många som möjligt av de skolor som vill ha ett besök, men också sprida information på annat sätt”, säger Anna Beck.
Och om barn och ungdomar får information och får prova på redan i skolan så kommer de alltid att bära med sig en annan förståelse och vetskap om vad det innebär.
”Det vi har velat är att det ska vara att få en ökad kunskap vilka paracyklar som vi använder oss av och kan använda som motion, ta bort de barriärer som finns och sänka tröskeln till att vilja prova paracykling. Det är där vi behöver börja. Förhoppningarna är att få fler barn och unga att hitta till en anpassad cykel, att det också ska bli en kortare väg till att bli medlem i en förening för de som vill det”, säger Anna Beck.
Hon fick själv utveckla sig i arbetet med att framställa inspirationsfilmerna där de fyra olika cykeltyperna filmas med fem värmländska ungdomar. Förutom vanlig racer, där Anna själv tillhör världseliten i C3-klassen och redan är uttagen till Paralympics i Paris 2024, så är det handcykel, trike och tandem.
Här hittar ni de fem inspirationsfilmerna!
”Det har varit roligt, lärorikt och utmanande. Jag har fått stor hjälp av Jeanette Dahlström och utan de fantastiska ungdomarna hade det inte blivit några filmer”, säger Anna Beck nu som ser fram emot att konkretisera det förarbete som har gjorts.
Hur gör de ungdomar eller skolor som vill ha hjälp av er?
”De ska kontakta oss på info@paracykel.se så har vi en dialog om besök i de aktuella skolorna är möjlig att genomföra. Vi hjälper också till att hitta cykelförening om man vill vara med i en sådan. Ja, allmänna frågor överlag går jättebra att ställa. Vi finns även för föreningar om de har frågor.”
Målen för projektet med skolsamverkan
- Nå ut till fler barn och ungdomar både med och utan behov av anpassade cyklar.
- Inspirera fler barn och ungdomar med behov av anpassade cyklar att börja cykla mera.
- Nå ut med information till skolor och föreningar.
- Öka kunskapen i samhället om vad paracykling innebär och vilka möjligheter som finns.
Frågor? Mejla till info@paracykel.se så har vi svar!
Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Privat