Meny
Paracykel

Projekt Ledstjärna fortsätter och kör inspirationsdag i Umeå 18 mars

Det finns väldigt få paracyklister i Norrland. Det vill Svenska Cykelförbundets grengrupp paracykel och Projekt Ledstjärna försöka förändra. Med tanke på att paracykel finns med på SM-veckan sommar körs redan 18 mars en inspirationsdag i Umeå. Anna Beck ska också jobba med skolsamverkan under 2023.

Projekt Ledstjärna och grengrupp Paracykel inom Svenska Cykelförbundet inbjuder till en kostnadsfri inspirationsdag med tema Paracykel i Umeå. På plats finns profiler från vårt landslag och motionsprofiler som kommer att inspirera och dela med sig av tips och tricks för att cykla.

Projekt Ledstjärna finns kvar och leds fortsatt av Anna Beck, som är ansvarig för två inspirationsdagar under 2023. En i Umeå nu närmast och en i Malmö till hösten.

”Vi är väldigt nöjda med gensvaret på inspirationsdagarna under 2022. Det har varit dagar fyllda med härlig energi och nya upplevelser. Så vi fortsätter med namnet Projekt Ledstjärna och kör nästa inspirationsdag redan 18 mars i Umeå”, förklarar Anna Beck, som själv har valt att satsa på en elitkarriär inom paracykel och nått hela fem VM-guld, två paralympiska silver och lika många EM-guld.

Anna poängterar att Projekt Ledstjärna och inspirationsdagarna vänder sig till all sorts paracykling, även på motionsnivå bara för att må bra.

”Vi vänder oss till alla som har en rörelse- eller synnedsättning. Du behöver inte ha egen cykel för att känna dig välkommen.”

Inspirationsdag Umeå

  • Var: I lokal Piruetten Signalvägen 3, Umeå.
  • När: Lördagen den 18 mars 2023 kl. 09.30–17.00.
  • Program: 09.30 Fika och presentation av dagen, 10.00 Information/föreläsning, bland annat kommer Conny Björnehall och informerar om E-cycling, 12.00 Lunch. 13.00–17.00 Träning eller bara prova på paracykel.
  • Medtag: Träningskläder och vattenflaska.
  • Anmälan: Senast fredagen den 10 mars 2023 via DENNA LÄNK eller mejla: anna.beck@scf.se

Anna Beck fick dra på sig svenska mästartröjan i jaktstart i somras i Linköping. I år arrangeras SM-vecka sommar i Umeå, som redan 19 mars får besök i form av en inspirationsdag.

Sedan ska Anna Beck jobba med skolsamverkan som är ett projekt i RF/SISU:s regi.

”Vi ska jobba med att ta fram digitalt material. Det gäller både barn och lärare och ansvarig personal i skolan. Det är lite fascinerande, nästan alla barn äger en cykel. Merparten av föräldrarna lär barnen cykla väldigt tidigt. Det är intressant att se hur skolan kan utveckla cyklingen.”

Helst skulle Anna Beck även vilja hinna besöka många skolor.

”Det vore en dröm att ta sig ut till skolorna och till exempel få eleverna att testa att köra handcykel. Det skulle bara så viktigt för att integreras med barn som kan gå och cykla en vanlig cykel. Nu är huvudsyftet att jobba digitalt – men det ena behöver inte förta det andra. Det är en utmaning i att få kontakt med barn och ungdom som kör tandem, som faktiskt använder sig av handcykel, tandem, racer, trike eller om det finns lärare som gör det.”

Text och arkivfoto: SCF