Alla grenar
Paracykel

Nya regler för handcykel slår hårt mot enskilda cyklister

Vi är tagna på sängen. Det säger Karl Utterhall, handcykelcyklist och medlem i grengrupp Paracykel efter UCI:s beslut att från den 1 januari 2020 bara tillåta broms på handtaget för handcykelcyklister.

I dag finns cirka tio aktiva tävlingscyklister i handcykelklassen i Sverige. För flera är det fysiskt omöjligt att nå bromsen om den är placerad på handtaget, och har i stället broms och växlar monterade på ramen framför vevarmen.

UCI:s nya regler medger inte att bromsen är monterad på annan plats än på handtaget på handcykel, något som riskerar att minimera antalet tävlande, både i Sverige och internationellt.

– Hälften tycker de nya reglerna är bra, hälften tycker det är halvt vansinne, fortsätter Karl Utterhall som tror att regeländringen kan leda till att bara fem-sex personer kommer kunna tävla kommande säsong.

För att flytta bromsen till handtaget krävs att man byter ut ett av sina handtag till ett som är förberett för att fästa ett bromshandtag på, samt ett passande bromshandtag  – en kostnad från 2000 kronor och uppåt. Då det inte finns handlare som lagerför handtag till handcyklar måste handtagen specialbeställas från tillverkaren.
Eftersom att regeln kom med kort varsel, och gäller alla elitcyklister i hela världen, så är det rimligt att även anta att leveranstiderna från fabrik kommer att bli längre än vanligt, tror Karl Utterhall.

– Eftersom vi alla har funktionshinder i alla möjliga olika grader så är det också en betydande grupp som inte kan, eller där det är direkt olämpligt, att ha bromshandtaget monterat på vevarmshandtaget. Dessa måste då ansöka om att få anpassa sina cyklar med hänsyn till sina specifika förutsättningar (regel 16.14.002). Men det tar tid, minst tre månader bara enligt regeln. Vi vet heller inget om hur UCI kommer att bedöma dessa ansökningar. Om vi utgår från att UCI hade mycket goda skäl till att så snabbt införa denna ganska drastiska regeländring så är det logiskt att anta att de också kommer att vara mycket restriktiva med att medge några undantag, säger Karl som kommer försöka få medicinsk dispens.


Läs mer om UCI:s regler för handcykel

Bromshandtagets placering kan ställa till problem för handcyklister.