Meny
Paracykel

Projekt Ledstjärna paracykel hade lyckad inspirationsdag i Örebro

Projekt Ledstjärna paracykel har haft en ny mycket lyckad inspirationsdag, denna gång i Örebro i samverkan med CK Armkraft. Nästan 20 intresserade paracyklister var på plats i Tybblelundshallen.

Projekt Ledstjärna (Svenska Spel/RF) med Anna Beck och grengrupp Paracykel inom Svenska Cykelförbundet kan tillsammans med Cykelklubben Armkraft summera ett mycket gott helhetsintryck för inspirationsdagarna där temat enbart har varit paracykel.

Totalt var 34 personer med på dagen. Det var fördelat på 16 som cyklade, 5 piloter, 10 funktionärer och 3 assistenter.
Det var ovanligt många instruktörer så det fanns verkligen tid för alla som ville ha tips och tricks för att cykla.

”Just att verkligen hinna prata med allihop och lära känna personerna lite är jätteviktigt. Det skapa ett sammanhang”, säger Anna Beck.

Det behövdes piloter då flera synskadade ville testa att vara stoker. Nu fick de så mycket åktid som de ville.

”Efter klockan 13 var det fri träning; vissa körde väldigt länge, andra litegrann. De där fyra timmarna försvann fort”, säger Anna Beck med ett skratt.

Mångkunnige MTB-stjärnan Matthias Wengelin ställde upp som pilot.

”Ja, det var extra kul att det inte bara var paracyklister. Matthias Wengelin kom med hela familjen. Det är så viktigt för paracykel att sådant händer. Och det är superviktigt att våra stokers får piloter som har gedigen cykelbakgrund. Jag är så imponerad över dem och att de vågar”, säger Anna Beck.

På förmiddagen var det både föreläsningar och information. Karl Utterhall berättade att paracyklisterna ska ha en egen grupp på Halvvättern. Sedan tidigare har det varit träning varje torsdag på Zwift. Nu blir det även distanspass på lördagar. Zwift, som är ett bra sätt för landets paracyklister att köra ihop, visades också praktiskt.

Louise Jannering höll en föreläsning om hur det är att vara stoker på en tandemcykel med Jenny Asplund som sidekick.

Cykelklubben Armkraft med projektledare Eric Poignant driver projektet Vi Slutar aldrig Cykla! (medel från Arvsfonden) för seniorcyklister som fanns med under dagen.

”Det var flera stycken som kom fram under träningen som sa att de hade uppskattat den inspirerande föreläsningsdelen. Så det var lyckat”, säger Anna Beck.

Vad har varit bäst med projekt Ledstjärna i år?

”Det är ju framför allt att det är så många som kommer. Att vi når ut till personerna. Paracyklister, piloter, personal och föreläsare inspirerade och lärde känna varandra. Det stora målet är ju att hitta fler paracyklister. Det har vi har gjort den här gången också….”

Anna Beck känner medvind i Projekt Ledsjärna.

”Ja, det känns så, att vi blev inbjudna till Örebro och fick tillgång till deras 200-metersbana plus att de hade sitt äldreprojekt denna gång var jättefint. Extra roligt att det kom…jag tror jag räknade till 18 cyklister. Det är jättebra!”

Bland de som kom och testade fanns både långväga som har varit med på tidigare inspirationsdagar och nya ansikten.

”Vi ser att det funkar. En tjej var med för första gången i Falkenberg och dök upp i Örebro också – hade kört från Malmö. Man får energi av att åka i väg. Det här önskar vi att få fortsätta med…”

Text: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen och tävla.