Meny
Paracykel

I Maniago inleds jakten på en andra svensk kvotplats till Paralympics

Under fredagen inleds jakten på en andra svensk kvotplats på damsidan till Paralympics i Paris 2024. Chansen att ta en hel del UCI-poäng finns absolut då det är tempo på menyn i italienska Maniago där nu såväl Anna Beck som Louise Jannering är på palt och har testkört banan för både tempo och linje.

Anna Beck hade en fantastisk säsong 2022 fram tills covid satte stopp för att försvara de bägge världsmästartröjorna på landsvägs-VM. Framför allt var Anna Beck i början av säsongen bäst i världen på tempo i hennes C3-klass när det inte inte var alltför kuperat. Lite som i Maniago där hon har trivts väldigt bra förr…

Anna Beck kommer från ett bra träningsläger på hög höjd i Spanien.

Louise Jannering gjorde också hon vassast resultat i tempo förra säsongen och ordnade tillsammans med Catrin Nilsson brons på VM i Kanada. När världscupen har premiär i den nordöstra fliken av Italien, närmare bestämt Maniago, är det Jenny Asplund som hon kör med. När världscupen drar vidare till Belgien är det Catrin som är pilot.

Jannering har även hon haft bra läger nyligen och genrepade med att göra ett stabilt tempolopp med Asplund i SWE Cup-återstarten utanför Linköping.

Tempobanan mäter för Annas del 13,6 kilometer medan den i för Louise i tandem är mastigare 27,2. De startar halv elva respektive kvart över fyra. På söndag körs sedan linjeloppen där Becks bana är kort, 54,6 kilometer.

Säsongens tre världscuptävlingar och VM i Glasgow kommer att vara rankinggrundande för att Sverige som nation ska erhålla fler platser till Paralympics i Paris 2024.

Internationella tävlingar paracykel 2023

  • 20–23 april: Världscupen landsväg Maniago, Italien.
  • 4–7 maj: Världscupen landsväg Oostende, Belgien.
  • 26–29 maj: Världscup landsväg Huntsville, Alabama, USA.
  • 3–13 augusti: VM bana och landsväg Glasgow, Skottland.
  • 16–20 augusti: EM landsväg Rotterdam, Nederländerna.

”Då vi framför allt har chans på en till kvotplats på damsidan och verkligen vill ha in både Anna och Louise med pilot så kommer de enligt grundplanen köra alla tre VC-tävlingarna och VM. Anna har bra minnen från VM i Maniago då hon tog dubbla guld när VM gick där 2018. Belgiska Oostende har vi tävlat mycket i, säger Michael Lindgren.

Svensk paracykel har haft fantastiska framgångar de senaste åren med bland annat hela fyra paralympiska medaljer senast i Tokyo.

”Nu tar vi sikte på att kvala in två damcyklister igen och få en herrcyklist som har någonting att göra i ett Paralympics till start även i Paris”, säger Michael Lindgren.

Text och foto: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.