Meny
Paracykel

Hög nivå på ban-VM där Anna Beck slutade femma i förföljelseloppet

Under lördagen avslutade Anna Beck sitt tävlande på VM-velodromen i den rätt nya Parisförorten Saint-Quentin-en-Yvelines. Konkurrensen var som väntat stenhård på hennes huvuddisciplin 3000 meter förföljelselopp där Beck slutade femma.

Anna Beck visste på förhand att det skulle bli tufft. Redan på Paralympics i Tokyo visade sig konkurrens just på bana har vässats ordentligt. Hon har bara kunnat träna bana på den lilla velodromen i Falun med helt annan kurvteknik. Sedan är 3000 meter är lite kort för Anna.

”Jag är missnöjd över prestationen. Men det är samtidigt så jäkla tight numera, precis som det ska vara. Jag skulle behöva mer träning på stor bana”, säger Anna Beck på måndagen.

Nu har hon fått ett kvitto på exakt hur det ser ut just nu. Lite överraskande var det brittiskan Daphne Schrager som denna gång tog upp kampen med världsettan sett till alla grenar, rutinerade japanskan Keiko Sugiura.

Schrager var den som hotade en svensk dubbel på EM. I linjeloppet vägrade Schrager att släppa en större lucka, men fick nöja sig med silver. Här i VM-velodromen pressade både Schrager och Sugiura sina kvaltider i finalen med brittiskan hela tiden snäppet före.

Amerikanskan Clara Brown, som Anna har haft tuffa dueller mot i världscupen på landsväg vann bronsmatchen mot Aniek van den Aarssen. Beck var bara en placering och fyra sekunder från att få köra den matchen i stället för nämnda cyklist från Nederländerna.

Anna Beck var riktigt besviken över sin prestation efter förföljelseloppet i VM, men har fått känna på både banan och nivån inför den kommande satsningen mot bandelen i Paralympics 2024 – som nämligen går just i  Saint-Quentin-en-Yvelines.

VM 3000 meter förföljelselopp C3

  • 1 Daphne Schrager, Storbritannien
  • 2 Keiko Sugiura, Japan
  • 3 Clara Brown, USA
  • 5 Anna Beck, Sverige

 

Anna Beck kunde inte köra 200 meter flygande och valde i stället att känna på VM-velodromens startmaskin på 500 meter tempo. Inte så kul då att det blev manuell start då en av startmaskinerna i den kommande paralympisk arenan inte fungerade som den skulle.

Det hela blev väldigt rörigt och försenat. Arrangörerna beslutade att köra start där de höll i cyklisterna istället. Det gjorde att det blev försenat.

Själva loppet blev ungefär som Anna hade förutspått innan. Bara en genomkörare då hon behöver mera meter tid att komma upp i maxfart än de flesta av konkurrenterna.

Keiko Sugiura, japanskan som Anna brukar tampas om segrarna med på landsväg, är kvick och vann denna VM-disciplin.Två av huvudfavoriterna var trea och femma så det var verkligen tufft och många i form.

VM 500 meter tempo C3

  • 1 Keiko Sugiura, Japan
  • 2 Aniek van den Aarssen, Nederländerna
  • 3 Paige Greco, Australien
  • 8 Anna Beck, Sverige

Läs mera om Anna Becks uppladdning inför VM i en längre intervju HÄR!

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Lotti Strömberg


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen och tävla.