Paracykel

Ett år kvar till Paris – så här är läget för de svenska paracyklisterna

Om exakt ett år, 28 augusti 2024, kommer den svenska truppen att vandra längs med den historiska paradgatan, Champ-Elysées, under invigningen av Paralympics i Paris. Tillsammans med 4 400 paralympier kommer den svenska truppen stå redo att slåss om medaljerna och förverkliga sina drömmar. Vi kollade läget för de svenska paracyklisterna när det gäller antalet kvotplatser.

Efter två Paralympics utan publik på plats är det med extra stor förväntan som Paralympics i Paris 2024 kommer allt närmre. Det är dessutom det första sommarspelet på europeisk mark sedan London 2012.

De svenska idrottarna är mitt i den viktiga kvalperioden och har precis avslutat en intensiv tävlingssommar. Anna Beck, paralympisk debutant i Tokyo, har fortsatt sin satsning mot Paris och har sedan 2021 befäst sin position i världstoppen. I somras tog hon ett imponerande VM-guld i tempo. Såhär säger hon om att det är ett år kvar till invigningen.

”Det går så otroligt fort, det känns som att vi nyss var i Tokyo och nu är det helt plötsligt dags för Paris. Jag ser verkligen fram emot spelen men det är lite skräckblandad förtjusning och med stort pirr i magen som man går och tänker på det”, säger Anna Beck.

Vad ser du mest fram emot?

”Att tävla inför publik och uppleva ett Paralympics som det ska vara. Drömmen vore att få ner lite familj och vänner och veta att de står och hejar på en, jag blir alldeles varm av att tänka den tanken. Men det är fortfarande en lång väg kvar till Paris och jag ska bli uttagen också…”

I dagsläget har svensk cykel två kvotplatser till Paralympics i Paris. Med Anna Becks fantastiska säsong och ett gediget tävlande även av Louise Jannering så ligger man just nu bra till för en andra kvotplats på damsidan och maxutdelningen blir två plus en.

Sveriges förbundskapten Michael Lindgren nominerar cyklister, men det är SPK som tar ut den svenska truppen. Kvalperioden stänger 30 juni 2024. Där inräknas alla tre världscuperna 2023, VM bana och landsväg 2023. För 2024 kommer tre världscuper plus ett långväga VM i bana i Rio de Janeiro att räknas in.

Fotomontage: Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK)
Text: SPK och SCF