Alla grenar
Paracykel

Nominerade Anna Beck njöt i tv-soffan under Idrottsgalan

Anna Beck njuter när hon en snöslaskig januarieftermiddag i Värmland tänker tillbaka på ett helt fantastiskt 2021 med två VM-guld i Portugal och dubbla silvermedaljer på Paralympics i Tokyo. Det gav en välförtjänt nominering i kategorin Årets kvinnliga idrottare till måndagens Idrottsgala på Avicii Arena.

Anna Beck trivs både på de vackra träningsvägarna vid sjön Fryken i Värmland på storinternationella arenor och här på den lilla velodromen i Falun. Hon kommer från en säsong med två VM-guld och två paralympiska silver på landsväg och är en av fyra nominerade i kategorin Bästa kvinnliga idrottare på måndagens idrottsgala.

Anna Beck trivs både på de vackra träningsvägarna vid sjön Fryken i Värmland på storinternationella arenor och här på den lilla velodromen i Falun. Hon kommer från en säsong med två VM-guld och två paralympiska silver på landsväg och är en av fyra nominerade i kategorin Bästa kvinnliga idrottare på måndagens idrottsgala.

 

Men med allt jobbigare coronaläge och till sist en Idrottsgala utan läktarpublik gjorde Anna Beck ett jobbigt men nödvändigt val:

”Ja, vi tog beslutet i måndags att inte åka. Visst, det här är en gång i livet. Men ska man tänka utifrån de restriktioner som finns och den smittrisk vi skulle utsättas för med en tågresa till Stockholm så…tyvärr.”

Hur känner du inför att vara nominerad och tävla mot världens bästa orienterare Tove Alexandersson, Isabelle Haak som är superstjärna i volleyboll och skicrossvärldsmästaren Sandra Näslund?

”Väldigt ärofylld, med så starka tjejer – ödmjuk. Men det är så kul att vi nu är några paralympier som har blivit nominerade genom åren. Jag blev jätteglad!

Och du har väl ändå minst sagt förtjänat att vara med i den kvartetten efter ett starkt svenskt idrottsår med flera OS-prestationer som lämnas utanför?

”Jo, med det året som jag hade 2021 så har jag också visat att jag kan. Jag är så glad och stolt över att jag har gått så bra och att jag nästan nådde upp ALLA målen som jag satte upp. Två VM-guld känns fantastiskt efter att ha ätit, sovit och levt cykel hela året. Och även om det blev silver och inte guld i Paralympics då jag inte hade exakt den känslan, men lägstanivån var så hög 2021. Dagar som den jag hade på linjeloppet i VM är lätträknade under en idrottskarriär…”

Här på Paralympics i Tokyo kunde Anna Beck fira dubbla silver efter ett mördande varmt tempolopp och en fantastiskt spännande spurt i linjeloppet…

 

Anna kommer verkligen kunna njuta av de där tuffa tävlingsdagarna när hon på måndagskvällen bänkar sig i tv-soffan hemma i Kil.

”Det kan jag absolut! Det känns gött och nästan som det var i går – samtidigt som det känns som det var jättelänge sedan. Det är konstigt med tid alltså”, säger Anna Beck med sin frejdiga värmländska.

...och Anna Beck upprepade bedriften från 2018 när hon slog till med två VM-guld på Paracycling Road World Championships i portugisiska Cascais i mitten av juni

…och Anna Beck upprepade bedriften från 2018 när hon slog till med två VM-guld på Paracycling Road World Championships i portugisiska Cascais i mitten av juni.

 

Vad betyder nomineringen för er paracyklister?

”Vi som håller på med paraidrott vet ju hur oerhört mycket som krävs för att ta ett paralympiskt guld. Vi gör ingen skillnad mellan guld i Paralympics och OS. Men för alla sportintresserade utanför paraidrotten är sådant här en ögonöppnare. På senare tid har vi och våra prestationer fått mer uppmärksamhet. De som har varit upp till 20 år pratar mycket om att skillnaden är så stor. Nu i Tokyo sände SVT mycket men tidsskillnaden gjorde att det ändå blev lite svårt att följa.”

Det kunde ha blivit ännu mera på Paralympics, i bancykel förföljelselopp och tempot – medan spurten i linjeloppet var extra allt.

”Jag var rädd för att tempo och linje skulle bli som det blev på banloppet i Tokyo. Det är väldigt jobbigt för kroppen med långa resor och bök på flygplatser för mig så det var egentligen dagen innan tempoloppet som jag kände att kroppen kändes som vanligt och svarade. Sedan kändes det helt okej även om värmen på tempot var hemsk. Linjeloppet var som en svensk sommardag, regn och 19 grader. Ja, en värmländsk sommardag”, skrattar Anna Beck och blickar ut över velodromen i Falun där hon krossade sitt gamla personliga rekord.

Anna Beck kom rätt oförberedd hit till ban-SM men satte upp ett solklart personligt rekord på 3000 meter förföljelselopp..

Du har en sorts hatkärlek till velodromcykel va?

”Ja, det är fruktansvärt! Det är hemskt…men det ligger varmt om hjärtat. Det är INTE kul ute på banan. Men en skön känsla efteråt när det går bra. Just tre kilometer bana och tempo är ändå så lika när det gäller träningsupplägg och maxuttag så det är inga problem att kombinera.”

Förklara valet av dina grenar, 3000 meter förföljelselopp och tempo på cykel är väl bland det tuffare man kan ge sig in på?

”Det är inte kul under själva loppen. Det gör ju väldigt ont. Men jag tror att det passar min person att vara i den där tuffa zonen under lång tid. Jag har ju min  neuromuskulära sjukdom att utgå ifrån; när det händer plötsliga fartökningar i ett linjelopp har jag svårare att svara. Jag har lättare att över en längre tid bara pusha. Sedan är det ju att det man blir bra på blir automatiskt roligare också – winwin på något sätt.

Snacka om RYSARE i spurten på det paralympiska linjeloppet… Vem som vann den här centimeterkampen om silvret? Anna Beck!

 

Men du vann ju VM även på linjeloppet?

”Jo, men det var den bästa dagen på hela året, kroppsligt. Där kände jag redan från början att ”ni kan försöka göra vad ni vill i dag men ni kommer inte bli av med mig”. Det är den häftigaste känslan att ha. För de dagarna kommer INTE ofta. Det kändes bara SÅ BRA!”

Hade du gjort något speciellt för att toppa dig?

”Det är ju så man tänker. Vad gjorde jag rätt? Men jag vet inte vad det var, hade nog bara benen. Jag hade bara en bra dag helt enkelt.”

Till sist: hur förklarar du din fantastiska säsong?

”Jag har haft de bästa förutsättningarna. En familj som stöttar hundra procent, Lasse som tränare paralandslaget och Skoghalls Cykelklubb. Allt har klaffat runt omkring. Och så har jag varit OERHÖRT fokuserad; inget har fått komma emellan. Men så fokuserade har ju alla konkurrenter om medaljerna också varit…”

Text: Tomas Larsson/SCF 
Foto: Karl Nilsson/SPK från Tokyo. Övriga bilder: SCF

Idrottsgalan direktsändes på SVT1 och Anna Beck fick en mäktig presentation och har satt paracykel på den svenska idrottskartan med denna nominering. Vinnare blev Tove Alexandersson, som liksom Anna Beck hade valt att inte närvara på galan.