Paracykel

Anna Beck blev fyra när världscupen i Italien avslutades med linjeloppen

Anna Beck var som vanligt med in mot spurten när det gäller världscupen i linjelopp. Väl där finns det ett par snabbare spurtare. Men det blev ändå en fjärdeplats för Anna när världscupen avslutades med linjeloppen i italienska Maniago. Därmed summerar Beck platssiffrorna 1 och 4 i världscupavslutningen. (Uppdaterad efter tandemloppet.)

Det var 55 kilometer som skulle avverkas för Anna Beck och de andra damerna i C3-klassen. Tidigare säsonger har Anna med framgång samarbetat med amerikanskorna i allmänhet och Clara Brown i synnerhet. Då har de kört om guldet. Nu blev det en kamp om bronset.

Kinesiskan Xiaomei Wang och Aniek van den Aarssen från Nederländerna är båda explosiva i sin spurt.

Klar seger till kinesiskan som tog brons i tempoloppet i Maniago där det var Anna Beck som på samma sätt var knappt men klart vassast. Brown var tvåa då, tjejerna på pallen nedan.

Så här slutade linjeloppet i Maniago.

Världscupen linjelopp WC3

 • 1. Xiaomei Wang, Kina
 • 2. Aniek van den Aarssen, Nederländerna +0.03
 • 3. Clara Brown, USA +0.03
 • 4. Anna Beck, Sverige +0.03
 • 5. Jamie Whitmore, USA +0.03

Wang och Brown ser ut att bli två av Anna Becks absolut tuffaste konkurrenter om tempoguld och medalj i linje på Paralympics i Paris. Men det finns ett par till om budet. Blir spännande det där även om Beck har satt standarden i tempo genom två nya tempoguld på årets världscup och hittills obesegrade de senaste två säsongerna i tempo…

Henrik Marvig och de andra i herrarnas C3-klass som skulle köra 70 kilometer på linjeloppet i Maniago hade en tidigt start.

Marvig satt med bra med men blev indragen i en vurpa med ut på sjätte varvet. Därmed tappade han kontakten med tätklungan med tolv cyklister och fick till sist köra om plats 13 i en liten grupp. Resultatet blev en 14:e plats för Marvig.

Världscupen linjelopp MC3

 • 1. Finlay Graham, Storbritannien
 • 2. Thomas Peyroton Dartet, Frankrike +0
 • 3. Benjamin Watson, Storbritannien+0
 • 14. Henrik Marvig, Sverige +3:28

På söndagseftermiddagen körd Louise Jannering och Catrin Nilsson sitt linjelopp i tandem. De fortsatte den goda trenden att kunna hänga med i den huvudklunga som ibland kan faktas om medaljer och denna gång fjärdeplatsen.

Men när det väl började närma sig spurt efter ett helt okej lopp fanns det inte tillräckligt mycket kvar i benen att köra med, rapporterar förbundskaptenen Michael Lindgren. Det slutade med en elfteplats för det svenska tandemparet efter att ha haft en polsk och en mexikansk duo efter sig i spurten.

Världscupen linjelopp tandem

 • 1. Sophie Unwin, Jenny Holl, Storbritannien, 1:52:14
 • 2. Lora Fachie, Cora Hall, Storbritannien +0.33
 • 3. Otylia Marczyk, Ewa Bańkowska, Polen +0.36
 • 11. Louise Jannering, Catrin Nilsson, Sverige +0:56

Tjejerna i tandemparet får nu leva i ovisshet några veckor om det blir Paralympics eller inte. Just nu är bara Anna Beck uttagen. Sverige har en kvotplats på herrsidan och där kommer Sverige Paralympiska Kommitté (SPK) ta beslut om att ge Henrik Marvig klartecken eller inte.

När det gäller Louise Jannering/Catrin Nilsson som dessutom behöver en kvotplats kommer slutligt besked högst troligen inte förrän bit in i juni.

Text och foto: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.