Paracykel

Anna Beck fick jättefint kvitto inför Paralympics på dubbla SM-tävlingar

Anna Beck klart snabbast när paracyklisterna på racer körde SM i Linköping – nettotider utan omräkning för att hon är kvinna. Men det var ändå inte i närheten av känslan på cykeln på masters-SM +40 under måndagen.

”Ja, överlag känns det bra. I dag kändes det sådär, men jag tävlade ju igår också och det var lite sega ben i dag, säger Anna Beck.

I det där mastersloppet var Anna Beck bara 25 sekunder efter Cecilia Hansen som har tagit silver både på VM i E-cycling i seniorelit och masters-VM i tempo.

”Det loppet kändes väldigt bra. Det är jag supernöjd med. Den känslan hoppas jag kunna vara ungefär samma i Paris. Jag kände mig STARK i går”, säger Anna Beck.

Var det mest startloopen som var seg, du såg starkare ut på andra rundan?

”Nja, jag orkade inte alls hålla uppe de siffrorna som i går; kände mig helt enkelt inte lika stark som då”.

Då Anna Beck har vunnit alla tempolopp i världscupen i damernas C3-klass ses hon av många som en jättestor favoriten till guldet även i tempoloppet i Paris när det är dags för Paralympics i månadsskiftet augusti september.

”Men det kommer verkligen bli stenhårt att ens ta medalj. De fortsätter att mixa C1, C2 och C3 med en omräkningsfaktor. Det finns ett par riktigt starka cyklister (framför allt en brittisk cyklist och en schweiziska), nåra som har blivit nedklassade. Ja, även om de säkert har rätt omräkningsfaktor blir det verkligen stenhårt…”

C1:orna behöver bara ha 90 procent av Anna Becks tid i Paralympicstempot medan C2:orna.

Då det förväntas bli så oerhört tajt har inte Anna och teamet runt Skoghallcyklisten sparat på krutet för att inte ge bort en enda sekunder med cykelmaterial och tempodräkt.

”Ja, det har varit mycket jobb med det. Men nu tycker jag att vi har hittat rätt där också…”

Apropå Paralympics så har Anna Beck varit högst delaktig i att Sverige nu har ytterligare en kvotplats till Paralympics.

När det gäller tandemparet Louise Jannering och Catrin Nilsson var SM bara en ny genomkörare, men nu återstår det ”bara” för Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) att ge klartecken.

”Vi firade i alla fall kvotplatsen som vi har fixat tillsammans på rummet i går. Det kändes bra”, säger Anna Beck.

Kul också ytterligare en damcyklist i form av Katarina Grahn kom till start i racer, snabb ut. Daniel Strandberg, som van SM-jaktstarten förra året, var tvåa på SM och Jönköping CK:s Kristoffer Ståhl trea.

SM tempo racer

  1. Anna Beck, Skoghalls CK Hammarö, 25:05,61
  2. Daniel Strandberg, CK Bike4Life, 29:50,58, +4:44,97
  3. Kristoffer Ståhl, Jönköpings CK, 30:52,71, +5:47,10
  • Senare under tisdagen, reportage med handcykel.

Text och foto: Tomas Larsson/SCF