Paracykel

Anna Beck är tillbaka på toppen i tempo – vann världscuppremiären

Anna Beck fick efter en mycket bra första halva slutdelen av förra säsongen på landsväg förstörd av corona. Därför var ett rejält stabilt genomfört tempolopp och seger direkt i världscuppremiären i italienska Maniago extra välkommet. Anna är tillbaka på toppen i tempo. Louise Jannering och Jenny Asplund slutade på eftermiddagen tia i tandem. (Uppdaterad version.)

”Ja, en väldigt skön start på på säsongen. Det var slitigt i dag. Men jag har haft en bra vinter med en bra uppladdning, så det här känns jätteskönt”, säger Anna Beck från matkön i Maniago.

Anna Beck avklarade den ganska platta men bitvis tekniska banan över 13,6 kilometer med en snitthastighet på 39,53 kilometer i timmen. Det var bara regerande världsmästaren i tempo, amerikanskan Clara Brown, som kunde utmana.

Det var ganska jämnt mellan världsmästaren och Europamästaren i tempo från 2022 efter en mil.

”Det var lite knixigt och upp och ner i början där man var tvungen att hålla igen lite men mot slutet var det bara att köra ner huvudet borra, min starka sida. Så det blev nog en bra avslutning även om jag inte har hunnit sätta mig ner och kolla mellantider då det har varit full upp med dopningskontroll och prisutdelning”, säger Anna Beck.

Anna genomförde loppet bra rent taktiskt då hon tryckte på där det gick att pressa och köra in tid. Torsdagens regn gjorde det lite halt på sina ställen och såväl vassa japanskan Keiko Sagiura som extremt starka bancyklisten från Australien, Paige Greco, kraschade bort sig.

Du har tränat på hög höjd i Spanien inför den här VC-premiären, kan det vara något du vill fortsätta med inför de största tävlingarna framöver?

”Det får jag och min tränare Mattias (Reck) ta och utvärdera när jag kommer hem. Men det har varit ett jättebra läger.”

Så här säger förbundskaptenen Michael Lindgren efter den lyckade VC-premiären:

”Anna gör ett stabilt lopp där hon visade att det här är en bra bana för henne med långa partier där det gick att mosa på. Och hon vinner för första gången i tempo när precis alla huvudkonkurrenter är på plats. Det här var en fantastisk bra start på dagen”, säger förbundskaptenen Michael Lindgren.

Världscupen tempo damer C3

  • 1 Anna Beck, Sverige 20.38,47
  • 2 Clara Brown, USA +0.20,97
  • 3 Xiaomei Wang, Kina +0.45,07

Alla resultat från VC-premiären i tempo för klass damer C3 här!

På fredagseftermiddagen fortsatte jakten på en andra svensk kvotplats för damerna till Paralympics i Paris 2024. Louise Jannering (till vänster bilden ovan) och tandempiloten Jenny Asplund körde då sitt tempolopp. I tandem kör man ofta den dubbla banlängden och så var fallet även i Maniago.

Det är väldigt många bra europeiska tandempar i deras klass just nu, inte minst från Irland och Storbritannien. Snitthastigheten var hela 46 km/h över de 27,2 kilometerna.

Jannering och Asplund hamnade i mitten av resultatlistan, närmare bestämt på tiondeplatsen – distanserade med drygt fem minuter.

Världscupen tempo damer tandem

  •   1 Katie-George Dunlevy/Linda Kelly, Irland 35.28,13
  •   2 Sophie Unwin/Jenny Holl, Storbritannien +0.55,35
  •   3 Elizabeth Jordan/Corrine Hall, Storbritannien +1.00,77
  • 10 Louise Jannering/Jenny Asplund, Sverige +5.17,71

Alla resultat från VC-premiären i tempo för klass tandem WB här!

På söndag körs linjelopp på samma bansträckning i Maniago där VM gick för en handfull år sedan. Då vann Anna Beck både tempot och linjeloppet…

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.