Trial

Ludvig Andersson är laddad inför sevärd guldduell på inomhus-SM

En av svensk trials stora framtidsnamn, Ludvig Andersson, tog SM-guld redan som junior i Piteå efter ett nära nog optimalt finalpass för hans del. När SM-veckan vinter är tillbaka i Norrbotten på fredag är han förhandsfavorit i Sunderby ishall mellan Luleå och Boden, men utmanas minst sagt av rutinerade fjolårsmästaren Alexander Karlsson.

Här kan ni se finalpasset i cykeltrial fredag 22 mars från 18.00 på SVT Play, dyker även upp på SVT 2!

Det har hänt mycket när det gäller sparring på träning för Ludvig Andersson sedan förra säsongen; dels har syster Hilda Andersson som är ung världsstjärna på damsidan tyvärr åkt på en blytung knäskada i samband med innebandyspel och dels har Ludvig flyttat till Göteborg.

”Jättetråkigt med syrrans skada men just träningsmässigt har flytten till Göteborg har varit bra för mig. Jag har 20 minuter till deras fina inomhushall – perfekt! –  och har tränat med ungdomarna där men så dyker Nadine (Kåmark) och Jocke Lundgren upp ibland. Det har varit kul med lite mera folk, mer träningskompisar så…”, säger Ludvig Andersson på bred värmländska rotat från Klässbol utanför Arvika.

Ludvig Andersson fanns med i den absolut världstoppen som junior med en sjundeplats med bara tio poäng från final på sitt sista JVM, i Abu Dhabi i november 2022. Förra året var det dags att matcha mot hela världseliten som förstaårssenior. Det är en brutal skillnad.

”Ja, och med tanke på det är jag ganska nöjd med säsongen totalt sett. Vissa tävlingar kändes till och med RIKTIGT bra. Den totala världscupen och EM är jag nöjd med och även VM – trots förutsättningarna där vi tappade en massa sömn när vi fick utrymma boendet med en jättestor vattenläcka”.

Årets säsong får en rivstart med SM på fredag och så en internationell tävling i Danmark. Där märks det att jakten efter en ny förbundskapten i den lilla men framgångsrika grenen trial tyvärr inte har lyckats. Alla med intresse kan höra av sig till Svenska Cykelförbundet.

”Tävlingen i Danmark verkar bli helt i egen regi. Synd. Men jag kör på och har som mål att köra hela världscupen plus EM och VM även i år. Danmark blir den första internationella tävlingen och det brukar vara tuff konkurrens där.”

Vad siktar du framför allt på att förbättra under din andra säsong som seniorcyklist?

”Jag har satt som mål att klättra på internationella rankingslistan. Men sedan kände jag hela tiden förra säsongen när jag stod bredvid och kikade att jag i ett perfekt åk kan klara alla grejor som de bästa i världen gör på tävlingarna. Kan jag bara få ihop ett bra åk så är jag där redan nu. Men det handlar mycket om erfarenhet…”

Har du några större nyheter på materialfronten?

”Nej, faktiskt inte. Jag har ju en ny cykel inför säsongen, men inget nytt märke. Jag var nöjd med min cykel förra året så det fanns ingen anledning att byta”, säger Ludvig som kör 20-tumsklassen internationellt medan man på SM slår ihop den med 26-tumscyklar som är SM-guldkonkurrenten Alexander Karlssons klass.

Cykeltrial drar ofta påtagligt bra tittarsiffror på SVT. Förra året marknadsförde Ludvig också sporten på bästa sätt i såväl TV4:s Talang och SVT:s stjärnspäckade underhållningsprogram På Riktigt?!

”Det var kul, kul med tv! Talang var roligt ihop med Rasmus (Lidén, som har lagt av med elitsatsningen i trial till denna säsong, vår anmärkning). Det var faktiskt inspirenade att göra två, imponerade vilka produktioner som de har. Ska jag plocka fram ett enda minne från de där inspelningarna var det när vi tvingade Pär Lernström att ligga på golvet när vi skulle landa från ett högt hinder. Han blev lite skraj men tyckte att det var lika kul som vi…”

Ludvig rekommenderar verkligen att slå på TV2 eller ännu säkrare SVT Play 18.00 på fredag. Det blir minst sagt initierad expertkommentator i form av Nadine Kåmark.

”Det kommer att bli en bra show. Häftigt. Jag vet egentligen inget om banan, utan har bara hört lite rykten. En sak som jag verkligen hoppas på är att i alla fall få chansen att klara den avslutande väggen. Förra året var den fjärde sektionen så svår att jag rök på den. Det var fruktansvärt frustrerande att inte få chansen att utmana väggen i Skövde. Men det är överhuvudtaget väldigt kul att titta på cykeltrial – om man vill se någon annat än all vanlig sport på tv. Vi svenska cyklister håller i någon mån världsklass, men de har mera koll på oss när man kommer till tävlingar utomlands.”

Uppe i Piteå året innan var Ludvig millimetrar från att klara den mytomspunna väggen, som logiskt sett känns omöjlig för cykeltrial och mera gjord för X-trial.

”Det var bra gjort den gången. Så bra åk som jag gjorde då när jag fick ut precis allt jag hade i mig den dagen är svårt få att få till. Men får jag chansen på väggen i år ska jag göra ett nytt försök”, utlovar Ludvig Andersson.

Regerande mästaren Alexander Karlsson ser fram emot att försöka försvara fjolårstiteln då han gjorde en fantastiskt stark tävling i Skövde.

”Ja, inomhus-SM är en väldigt rolig tävling. Hela grejen med arrangemanget under SM-veckan och att det tv-sänds gör att det absolut är en av årets höjdpunkter för mig”, säger Alexander Karlsson.

Vid förra årets inomhus-SM var det tät kamp mellan Alexander och Ludvig som levde ändå tills den fjärde sektionen av sista stationen. Så här säger han Alexander Karlsson om den förmodade guldkampen:

”Vi var väldigt jämna; avslutades på en ren teknisk grej som han lika väl kunde sätta som jag. Så tajt är det ibland i elitdrott. Den gången var det min tur att vinna. Jag ser fram emot en ny kamp i Luleå.”

Ludvig Andersson instämmer:

”Det ska bli roligt! Och det kommer att bli en jämn fajt. Det är dessutom bara fyra sektioner i finalen. Svårt att få till alla fyra perfekt. Det är den som är bäst där och då som vinner. Och det är lite tur som spelar in också…”

Riktigt kul också att det anslöt flera duktiga unga cyklister under de sista dagarna innan anmälningstiden gick ut. På utomhus-SM i Laholm var det Alexanders klubbkompis från Hawkhills Trialklubb, Kasper Waldestål, som segrade bland juniorerna. Nu blir det en mycket intressant fajt om SM-bronset inomhus som ni kan följa som fin tidig fredagskvällsunderhållning på SVT.

SM-startfältet i cykeltrial

  • Alexander Karlsson, Hawkhills Trialklubb
  • Ludvig Andersson, Arvika Idrottssällskap
  • Kasper Waldestål, Hawkhills Trialklubb
  • Holger Johansson, Tranemo Cykelsällskap
  • Jakob Nilsson, Hawkhills Trialklubb
  • Jonathan Bylund, Hawkhills Trialklubb

Tidsprogram SM-trial fredag 22 mars

  • 12.00–15.20: Kval (samkörs med x-trial)
  • 17.50–18.40: Det tv-sända finalpasset dit fyra cyklister kvalar in till.

Text och foto: Tomas Larsson/SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.