Alla grenar

Börja cykla trial

Trial är en sport för alla, från liten till stor som kan utövas var som helst! Då fokus ligger på balans, teknik och koordination kan också cyklister inom andra grenar ha nytta av att träna trial. Tillsammans kan vi få trial att växa i Sverige!

Trial är en spännande och spektakulär cykelgren, där de viktigaste faktorerna är stabilitet och kontroll av cykeln i extrema situationer. Trial växte fram i Europa på 1970-talet och har sina rötter i den motordrivna versionen. 1985 integrerades trial helt inom det internationella cykelförbundet UCI varefter sporten har utvecklats snabbt. Trial är en lättillgänglig idrott som utövas över hela världen av barn och vuxna i såväl skogsterräng som stadsmiljö.

Utmaningen i trial är att ta sig över grupperade sektioner utan att sätta foten i marken eller med någon del av cykeln (med undantag av hjulen) vidröra marken eftersom detta medför straff. Efter att ha genomfört sektionerna, är det den cyklist som har minst antal straffpoäng som förklaras som vinnare. De vanligaste hjulstorlekarna som används inom sporten är 20 och 26 tum.

Om du som privatperson eller förening vill veta mer om trial, kontakta grengruppen: trial@scf.se

Aktiva föreningar finns idag i Göteborg, Laholm, Nyköping, Tranemo och Rävlanda.

Grengruppen Trial 2019
Grengruppen Trial består av Maria Nymann, Stefan Lidén, Anna Hult, Christian Andersson samt förbundskapten Mats Hult. Vi berättar gärna mer om trial och vad det går ut på. För de föreningar som är intresserade av att lägga till trial i sin verksamhet finns vi självklart som stöd.

Maria Nymann – Intresset för trial startade när sonen Joacim började cykla trial som 10-åring, och hon har sedan dess varit starkt engagerad i sporten. Under de senaste åren har Maria arbetat för att utveckla cykeltrial i Sverige. Hon har också varit med och arrangerat flera tävlingar, bland annat det första mästerskapet i Svenska Cykelförbundets regi som genomfördes i Örebro vintern 2015.

Stefan Lidén – Har hållit på med Trial sedan 2014 då sonen Rasmus hittade sporten av en slump. Trialcyklisten Martin Kleivard ordnade en tävling som Rasmus blev intresserad av, och på den vägen är det. Nu har Stefan ansvar för bredd & ungdom.

Christian Andersson – hälsar vi välkommen som ny medlem i grengruppen fr.o.m. 2018. Jämte Stefan har Christian ansvar för bredd och ungdom.

Mats Hult – Förbundskapten fr.o.m. 2017.

Anna Hult – Fr.o.m. 2019 hälsar vi åter Anna välkommen i grengruppen som representant från kommissariekommitén. Anna har lång erfarenhet från ”trialvärlden” både som arrangör och föreningsaktiv. 

Marie Rydne – Representant SCF förbundsstyrelse

 

Cykelhandlare som säljer trialcyklar i Sverige