Meny

Tävlingslicens, chip och försäkringar

Ansök om licens
Det finns tre obligatoriska punkter som måste vara uppfyllda för att ansöka om tävlingslicens (gäller ej Motions- , E-cycling- och Engångslicens som kan tecknas här)

 • Du är medlem i en SCF-ansluten förening/klubb
 • Du är inlagd i föreningens medlemsregister i IdrottOnline med personnummer och epostadress
 • Du ska ha ett UCI ID, läs här

  Nedan följer några steg för att tydliggöra hur licensansökan går till
  (finns även en instruktion).

 1. Innan du kan ansöka om licens i swecyclingonline behöver du ett UCI ID. Läs här hur du går tillväga för att få ett sådant. 
 2. Bestäm dig för vilken licenstyp du ska ha, här finns information om vilka licenstyper som finns och vad de kostar.
 3. Om din förening har registrerat dig i sitt medlemsregister – med de uppgifter som krävs, så ska du kunna logga in i swecyclingonline för att ansöka om licens.
 4. Logga in uppe i det högra hörnet. Obs! Viktigt att du anger samma epostadress som är registrerad i föreningens medlemsregister. Klicka på ”Jag har glömt mitt lösenord/Jag är ny användare” så skickas ett mejl till dig för att skapa ett unikt lösenord. (ibland hamnar dessa mejl i skräpkorgen, får du inget mejl alls, mejla till kansli@scf.se).
 5. Får du upp ett meddelande om att din epost används av fler användare, gör så här.
 6. Logga in med dina nya inloggningsuppgifter. Nu ska du se en ikon med ditt namn längst upp till höger på skärmen. Klicka på namnet och välj ”licenser”.
 7. Får du upp ett meddelande om att det saknas ett UCI-ID? Följ då instruktionerna här.
 8. Ska du tävla internationellt är det extra viktigt att aktivera din licens i appen Cardskipper. En digital licens är giltig enligt UCI.
 9. Ska du utomlands skriver du även ut utlandstillståndet som finns som utskrivbar pdf i din profil.
 • Enskild cyklist kan endast välja kortbetalning, licensen aktiveras direkt.
 • Förening som ansöker om licens till sina medlemmar kan enbart betala med kort. Fakturatjänsten är under framtagande till systemet.

Varför tävlingslicens?

En tävlingslicens är en ID-handling som berättigar dig att delta på tävlingar sanktionerade av SCF och UCI. Med licensen följer även en försäkring.

Försäkringen innebär att cyklisten är försäkrad i sitt idrottsutövande både under sanktionerade tävlingar och träning nationellt och internationellt samt vid resor till och från sina cykelaktiviteter. Dessutom ingår Aktiv vård som ger snabb hjälp tillbaka efter en skada, lär mer om detta och försäkringen i sin helhet här. Vid vissa sanktionerade tävlingar går det att lösa engångslicens till vissa klasser (Ungdom, Sport 17 år + och Sportmotion). Läs mer om idrottsförsäkringar här.

Genom att vara licensierad ställer du upp på tävling i enlighet med det regelverk som finns för cykelsporten (SCF, UCI, RF). Regelverket för cykelsporten har till syfte att skapa lika förutsättningar mellan utövande individer samt göra tävlandet så säkert som möjligt.

Engångslicenser (information till tävlingsarrangören). 


Motionslicens, E-cyclinglicens och Engångslicens

Dessa licenser saknar koppling till UCI (UCI ID) och kan tecknas utan föreningstillhörighet i Idrottonline direkt här. Motionslicens och E-cyclinglicens är även möjliga att teckna med föreningskoppling i swecyclingonline. Årslicenserna Motionslicens och E-cyclinglicens innehåller precis som övriga tävlingslicenser en olycksfallsförsäkring som innebär att cyklisten är försäkrad i sitt idrottsutövande både under sanktionerade cykellopp (E-cyclinglicens endast virituella lopp) och träning nationellt och internationellt samt vid resor till och från sina cykelaktiviteter. Dessutom ingår Aktiv vård som ger snabb hjälp tillbaka efter en skada, lär mer om detta och försäkringen i sin helhet här. Engångslicensen innehåller en olycksfallsförsäkring som gäller till, från och under det utvalda cykelloppet.


Chip/transponder

SWE Cup och SM-arrangemang i mountainbike, landsväg och cykelcross genomförs med personlig transponder som monteras på cykeln. Transpondern heter ProChip Flex och är en leasingtransponder som säljs online av NGH Trading & Consulting AB, MyLaps. Mer information här.


Försäkringar

Alla som är engagerade inom cykelsporten har ett eget ansvar att kontrollera hur de är försäkrade.

Vi har sammanställt information om innehållet i de försäkringar som ingår i SCF medlemskap. Informationen är riktad till dig som är tävlingsarrangör, styrelsemedlem i förening, tävlingsaktiv eller förälder. Observera att grundförsäkringens del om olycksfall inte avser tävlingsaktiva idrottsutövare, de blir försäkrade genom licensförsäkringen. Läs mer här om försäkringar.