Trial

Lena Alfvén är tillbaka på SCF – som förbundskapten för landslag trial

Nu är det klart vem som ersätter Mats Hult efter hans framgångsrika år som förbundskapten för triallandslaget. Förre generalsekreteraren Lena Alfvén är tillbaka i en operativ roll på Svenska Cykelförbundet. Hon var cyklisternas och grengruppens förstaval och tillför breda kunskaper i såväl ledarskap som idrottspsykologi.

Lena Alfvén var generalsekreterare i Svenska Cykelförbundet under åren 2013–2017.

”Vi välkomnar Lena Alfvén tillbaka till Svenska Cykelförbundet i en för henne ny roll som förbundskapten trial. Lena har sedan lång tid en väl uppbyggd relation med landslag trial och var cyklisternas och grengruppens förstaval till uppdraget. Utöver stora kunskaper om cykelsporten kommer Lena även att kunna stötta landslagets cyklister med idrottspsykologi som har blivit en allt viktigare del för cyklisterna. Landslag trial tillsammans med Lena kommer bli spännande att följa kommande år”, säger Leif Karlsson, generalsekreterare på SCF.

Lena Alfvén är en kreativ, driven och nyfiken ledare med mycket erfarenhet av process- och kulturutvecklande arbete inom både näringsliv och offentlig verksamhet.  Hon gör i dag karriär inom Försvarsmakten och är även konsult i ett eget bolag ”där sunt förnuft satt i system tillsammans med operativt engagemang och stor passion skapar långsiktig framgång i vitt skilda branscher”.

Hon var som generalsekreterare med och introducerade trial som en egen gren i Svenska Cykelförbundet.

”Och jag har inte släppt kontakten med trialsporten. Därför känns det extra roligt med det här uppdraget. Spännande att vara tillbaka i en operativ roll på Cykelförbundet. Det här ska bli jättekul!”

Alfvén blev lite överraskad när frågan kom.

”Men samtidigt väldigt glad och hedrad.”

Vad kan du framför allt tillföra som förbundskapten i triallandslaget?

”Fortsätta att bygga laget. Jag har förstått att det här är en grupp som står varandra väldigt nära. De stöttar varandra. Det är bra och det där vill jag utveckla och göra ännu spetsigare. Sedanmåste man komma ihåg att det är en individuell idrott. Men med hela laget i ryggen kommer också en starkare individuell framgång.”

Alfvén är utbildad idrottspsykologisk rådgivare vilket kommer väl till pass i triallandslaget där denna bit ofta är direkt avgörande. Nadine Kåmark, som både landslagscyklist och aktiv medlem i grengrupp trial, lade fram det här förslaget och tryckte just på de kunskaperna – plus egenskaperna som driven ledare.

”Jag är väldigt glad att Lena tar över som förbundskapten. Jag tror hon är helt rätt för rollen! Jag ser henne som en jättebra och driven ledare med peppande och positiv attityd. Hon har följt trial på avstånd ända sedan vi kom med i Svenska Cykelförbundet 2015. Så som jag uppfattat det var det mycket tack vare henne som trial är del av SCF. Hon har fina meriter inom psykologi och idrottspsykologi med mera, med mera…det kommer bli jättespännande och kul att ha henne som FK för trial”, säger Nadine Kåmark

Lena Alfvén gillar Annie Söderbergs jobb med laget i rollen som tidigare idrottspsykologisk rådgivare.

”Annie Söderberg har gjort ett fantastiskt arbete med triallandslaget. Hon har framför allt jobbat med varje enskild individ. Inte bara laget. Det vill jag bygga vidare på.”

Alfvén kommer inte bli en förbundskapten som coachar taktik eller går in och petar med tekniska råd.

”Det ser jag inte som min direkta uppgift. Den kompetensen finns inom laget och personerna runt omkring. Min uppgift är att organisera och utveckla.”

Hon har givetvis glatts med triallandslagets framgångar där exempelvis unga Hilda Andersson slutade trea i världscupen och tog VM-brons i november i Abu Dhabi. Sverige var femma i lagtävlingen på VM.

”Jag tycker att de som körde i världscupstarten nu i Spanien visade styrkebesked. Hilda var sjua, är ung och körde jättebra. Vi har ett bra landslag.”

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Privat


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.