Alla grenar
SMVECKAN_ÖREBRO_CMYK_DATUM kopia (redigerbar) Trial

SM-veckan bjuder på direktsänt Trial-SM

På fredag den 23 mars avgörs svenska mästerskapen i Trial inomhus i samband med SM-veckan som pågår i Skellefteå.  Cykeltrial är en av de 27 idrotter som har samlats i Skellefteå för att genomföra sina SM-tävlingar, totalt ska 129 svenska mästare koras innan sm-veckan är över. SVT sänder andra kvaltävlingen och finalen direkt från Norrvalla i Skellefteå.  Spana in SVT1 och SVT Play på fredag klockan 13.20 för kvaltävlingar och kl. 17:30 då det är dags för en timmes final.

Joacim Nymannn navigerar sig genom en av de tuffa sektionerna under SM trial utomhus 2017.

Joacim Nymannn navigerar sig genom en av de tuffa sektionerna under SM trial utomhus 2017.

Bland de tävlande finns en av världens främsta 20″-cyklister, Joacim Nymann, som i år tävlar för ny klubb, Partille CK. Joacim är svårslagen på hemmaplan där han tagit hem mästerskapstiteln år efter år. Om han vinner i Skellefteå blir det ett fjärde SM-guld på raken på inomhusarena men han är även regerande svensk mästare utomhus. Att han är i världstoppen visade han senast på VM i Chengdu 2017, där han kom femma.

Vi håller också ett extra öga på Rasmus Lidén, Tranemo Cykelsällskap, som också kör 20”-cykel. Regerande juniormästare i utomhustrial och Sveriges kommande löfte som i varje hinder ser tuffa utmaningar. Det blir spännande att se om han tar sig till final.

_MG_9790_low

Rasmus Lidén, en av Sveriges lovande juniorer tävlar i eliteklassen på inomhus-SM i Trial under SM-veckan.

Sändningstider Trial-SM

Fredag 23 mars 2018
Kl. 13.20-14.20  (kval 2)  SVT Play och på SVT1
Kl. 17.30-18.30  (final)  SVT Play och på SVT1 (sista halvtimmen går på SVT2)

Så funkar Trial
Cykeltrial är en spännande och spektakulär cykelsport. Några av de viktigaste faktorerna bakom ett lyckat åk är stabilitet och kontroll på cykeln i extrema situationer. Det gäller att ta sig över grupperade sektioner utan att sätta foten i marken och utan att någon del av cykeln (förutom hjulen) nuddar marken. Brott mot reglerna leder till straffpoäng. Efter att ha genomfört sektionerna är det den cyklist som har minst straffpoäng som vinner.

Under SM Trial inomhus används ett specialreglemente och alla tävlar i samma klass (elitklassen). Tävlingen genomförs med två kvalomgångar där resultaten slås samman. De fyra bästa cyklisterna går vidare till final. I finalen tillämpas omvänd startordning dvs sämst startar först. Trialcyklisterna använder till stor del samma sektioner som X-trial (motorcykel), men de cyklar en annan väg genom sektionerna.

Så startade sporten
Trial växte fram i Europa på 1970-talet och har sina rötter i den motordrivna versionen av trial. 1985 integrerades Trial helt inom det internationella cykelförbundet, UCI, och har efter det utvecklats snabbt som en cykelsport. Trial är en lättillgänglig sport som utövas över hela världen av barn så unga som 5 år upp till vuxna. Traditionellt genomfördes de flesta tävlingarna i skogsterräng medan det nu blir allt vanligare med tävlingar med uppbyggda sektioner i tätbebyggda områden.

Så har Trial växt fram inom Svenska Cykelförbundet
Grengruppen för Trial består av några få ideellt arbetande personer som har arbetat mycket hårt under tre års tid för att bygga upp trialverksamheten inom Sverige. Allt från att översätta de internationella regelverken till svenska, ta fram riktlinjer för nationella tävlingsserier och anordna grenspecifik utbildning för tävlingsledare och kommissarier till att genomföra flera SM-arrangemang och arbeta med landslagsverksamheten. Gruppen, tillsammans med cykelklubbarna, har även jobbat för att rekrytera fler cyklister genom att ordna prova-på-tillfällen i samband med uppvisningar, mässor och tävlingar. Målsättningen har varit att barn och ungdomar ska få rätt förutsättningar att utöva cykeltrial i Sverige och att fler ska utöva sporten.

Triallandslaget har just nu två svenska toppåkare inom disciplinen. Förutom Joacim Nymanns som de senaste åren har haft många internationella framgångar fick Sverige en pallplats på VM i Chengdu genom Nadine Kåmark, som tog silverplatsen i damklassen.

SM_logo_trial