e-cycling

SM-favoriten Mika Söderström gillar analyserna och glädjen i E-cycling

Mika Söderström, Stockholm CK, kommer till fredagens SM i E-cycling i Luleå med en fantastiskt fin säsong bakom sig och är rätt stor favorit – på papperet. Utmaningen är dels att det blir fjärde veckan i rad med stortävling för Mika, dels att svensk damelit har en påfallande bred topp internationellt så flera kan utmana.

Här hittar ni SVT Play-sändningen från SM i E-cycling 14.00 på fredag, där damernas avgörande två lopp inleder!

Det är E-cyclingens andra SM genom tiderna och Mika Söderströms första. Förra säsongen var hon sexa på VM i det så superspännande avslutande elimineringsloppet.

Hela utesäsongen hämmades av sedan en hjärnskakning på träning under våren. Men när det väl blev E-cycling igen så har den före detta vassa löparen på 1500 och 3000 meter hinder etablerat sig där uppe i världseliten i den nya sporten där hon har kört internationellt för Movistar den här säsongen. I helgen som gick blev Mika fyra i Zwift Games-totalen där större delen av världseliten fanns med.

Hur är läget så här innan ditt första SM i E-cycling?

”Jo, tack, bara bra. Det har ändå varit en speciell månad med viktiga tävlingar, hela mars. Jag har också försökt att lägga upp träningen så att jag ska vara i bra form i en hel månad. Det har lyckats hittills, så jag hoppas inte att formen har försvunnit på fredag även om förstås loppen från tre helger med Zwift Games känns lite i kroppen”, säger Mika Söderström.

Du har med rätta fått massor av lovord för din säsong, är du helt nöjd själv?

”Säsongen har varit bra, inget sådär som jag tänker på som jag är missnöjd med. Vissa lopp innehåller så klart saker som jag känner att att jag hade kunnat göra annorlunda. Man lär sig hela tiden; omöjligt att inte göra misstag.”

Ta oss igenom Zwift Games, det var väl tre helt olika upplägg för att kora den bästa allroundåkaren? 

”Jag har faktiskt inte funderat så jättemycket själv; har inte hunnit då jag direkt efter målgång i ett lopp börjar sikta in mig på utmaningarna i nästa. Men en first impression är väl att första tävlingen var väldigt rolig, det lopp som jag också tänkte skulle passa mig bäst – gillar den typer av upplägg med tre deltävlingar och eliminering”, säger Mika.

”Andra tävlingen var 80 kilometer; långt för att vara Zwift. Det kändes inte så farligt med ett tvåtimmarsrace, men det är ändå mer än dubbelt så lång tid än vanligt. De blev ett passivt race med som avslutades med två minuter all out. Jag hade till skillnad från det första gjort den avslutningen annorlunda om jag hade fått cykla det igen, men fyra ändå. Efter tredje kändes det väl som hur en sprinter tycker om en rejäl klättring…”

Vad är det med E-cyclingen som har gjort att du har fastnat för den?

”Tror att det finns två delar i det hela. Jag var löpare förut och blev skadad. Då hade jag lite tur att ha en pappa som hade en trainer med Zwift. Det blev flera långa skadeperioder i löpningen med mycket cykelträning. Då fick jag för mig att tävla lite. I första loppet blev jag avhängd direkt för jag fattade ingenting. Sedan kom jag in i det mer och mer. När jag valde att sluta helt med löpningen gick SWE Cup i E-cycling och då kände jag att det var roligt. Jag gillar verkligen speciellt analysoptimeringen och det taktiska i sporten och har insett att jag är ganska bra på det.”

Du tillhör den absoluta världseliten i E-cycling men säger ändå att det är viktigt att du till skillnad från löpningen enbart cyklar för att det är roligt utan några resultatmål, varför är det så?

”Det var viktigt för mig när jag började cykla att det inte skulle bli en ersättning för löpningen, utan något genuint roligt att göra. BARA för att jag ville göra det. Jag hade problem med mental ohälsa och prestationsångest när jag sprang. I cyklingen är det därför väldigt viktigt att det är kul, inte bara resultat.”

Nu var du sexa på VM och har kört lopp hela vintern med resten av världseliten, finns det en risk att det blir för mycket allvar?

”Jag har funderat på just det där, men är inte direkt orolig att det skulle komma tillbaka – vet hur jag reagerar i olika situationer och vet vad jag är bra på. Om jag har gjort allt jag kan spelar det fortfarande ingen roll vad resultatet blir. Bara jag känner att jag har gjort ett bra lopp och haft kul så är jag nöjd efter ett lopp. Men jag måste vara på min vakt för de är viktigt att det just känns så.”

Om vi återgår till det roligaste med E-cyclingen för din del, bara timingen i användandet av powerups är väl ett kapitel för sig – och kan bli helt avgörande?

”Ja, mycket av Zwiftracing handlar om att förutsäga vad andra kommer att göra. Ta till exempel en deltävling i Zwift Games nu senast när det var två olika powerups tillgängliga som man får på tre olika ställen. Men här var den ena så bra så jag sparade den då jag visste att den skulle bli avgörande i avslutningen. Det var ändå ett strategiskt beslut då det innebar att jag fick avstå att ta den tredje. Det visade sig vara rätt, men också att nästan alla andra i loppet hade tagit samma beslut. Just att kombinera cykling och optimeringsproblem passar mig då jag gillar att lösa sådana problem”, säger Mika, som snart är färdig civilingenjör i elektroteknik.

Vet du inför en långspurt om dina konkurrenter har någon av sina möjliga powerups kvar och vad det är?

”Man kan bara vara uppmärksam och titta på vad de har använt för powerups under loppet och sedan memorera in det. Men det försöker jag förstås göra.”

Mika Söderström avslutar här årets SWE Cup på bästa sätt när tre av cyklisterna i damklassen körde på ett event vid Kungsträdgården. Foto: Daniel Breece

 

På SM blir det inga powerups och lite mindre av tv-spel än exempelvis Zwift Games, blir det tråkigt för dig?

”Det går jättebra det också, även om powerups ger en extra dimension till sporten. Nu har vi inte har powerups och den effekten utan bara vanlig drafting när man ligger på rulle. Men med tre delar SM blir det ändå många olika taktiska beslut då den första deltävlingen är riktigt viktig men också den längsta. Upplägget i de bägge sista (båda dessa sänds live på SVT Play, vår anmärkning) beror på vad som händer i första. Man kan samtidigt inte köra för hårt om man ska ha något kvar att köra med i slutet av sista loppet, så det blir en avvägning. I grunden brukar jag rejsa smart, men det utesluter inte att jag tycker jag om att rejsa offensivt.”

På SM i linjelopp var du länge loss solo på pannkaksplatta Tierp Arena, men det var en lagtaktik i Stockholms CK va?

”Ja, vi trodde att det var flera av toppcyklisterna som inte visste att jag inte var tillbaka i tillräcklig form efter min hjärnskakning för att orka hela loppet. Så vi bestämde oss för att skicka iväg mig i en utbrytning från start för att hjälpa Nathalie (Eklund) att få ett bra läge. Vilket vi lyckades med.”

På SM i E-cycling, som avgörs i bekant VM-miljö i ett virtuellt Skottland, kan det däremot löna sig även för egen del att vara en väldigt offensiv cyklist va?

”Ja, med när det bara är åtta som är med påverkar det taktiken gentemot om det som på Zwift Games är en hel stor klunga att ta hänsyn till. Det blir färre som kan hjälpas åt att jaga om någon går loss. Klassen på svensk E-cycling är så väldigt hög, inte minst på damsidan, så det blir i alla fall ett intressant lopp”, säger Mika.

Onekligen. Ingen Emma Belforth till start. Men Lisa Hermansson, Johanna Tidholm, Evelina Beramand och fjolårsmästaren Anna Embring är alla cyklister som kan utmana om SM-guldet i Luleå Energi Arena (hall B2) vid en bra dag. Låt oss inte glömma veteranen Anna Svärdström, som tog dubbla paralympiska brons som pilot i Tokyo 2021, när det gäller medaljstriden. Ja, snart är hela det tunna men vassa startfältet nämnt…

Varför ska även icke frälsta Zwiftare bänka sig framför SVT Play och titta på ert SM i E-cycling?

”För mig är det så självklart för att det är så roligt att cykla loppen. Men jag ska ta ett exempel. Jag lade ut en länk till Youtube-sändningen av andra etappen av Zwift Games…och fick efteråt ett meddelande från någon som hade satt på det fastnade helt. Han hade inte tittat på cykelsport på tv tidigare men tyckte att det var skitkul. Så ge det en chans! Det kan vara oväntat roligt.”

Startlista SM damer

 • 1 Mika Söderström, Stockholm CK
 • 2 Lisa Hermansson, Umara Sports Club
 • 3 Johanna Tidholm, Ale 90 IK
 • 4 Evelina Beramand, Rendezvous Cycling Club
 • 3 Johanna Tidholm, Bauhaus Sportklubb
 • 4 Evelina Beramand, Rendezvous Cycling Club
 • 5 Anna Embring, Fredrikshof IF CK
 • 6 Anna Svärdström, Echelon Cycling & Triathlon Club
 • 7 Camilla Ahlberg, Fredrikshof IF CK
 • 8 Frida Cronqvist, MIND Triathlon Sportsclub

Så körs SM E-cycling fredag 22 mars

 • 10.00: 45 minuter linjelopp damer (preliminär starttid).
 • 11.00: 45 minuter linjelopp herrar (preliminär starttid).
 • 14.05–14.25: 20 minuter linjelopp damer.*
 • 14.35–14.50: 15 minuter final damer.*
 • 15.00–15.20: 20 minuter linjelopp herrar.*
 • 15.30–15.45: 15 minuter final herrar.*

*Sänds HÄR i SVT Play från 14.00 med inslag i SVT 1.

Banorna

 • Rolling Highlands, Skottland. 23 kilometer över två varv.
 • City and the Sgurr, Skottland. Ett varv som mäter 8.7 kilometer.
 • Glasgow Crit Circuit, Skottland. Tre trekilometersvarv.

Läs också, 15 herrar till start på SM i E-cycling – här är favoriterna!

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Helena Kristiansson och Daniel Breece x 2


Svenska Cykelförbundet och grengrupp E-cycling är stolta över att presentera våra samarbetspartners.