Meny
e-cycling

Tekniska förutsättningar

Tekniska förutsättningar för att komma igång med e-cycling

Vad behöver jag för saker för att komma igång? Här är en enkel lista över saker du behöver för att komma igång med e-cycling på till exempel Zwift:

En cykel

En trainer eller rullar

En ANT+ or Bluetooth mätverktyg: en wattmätare, smart trainer eller en enkel  hastighet/kadens sensor

En dator, smartphone eller platta med Bluetooth eller ANT+ (Eller en ANT+ USB dongle)

Detta är de minsta kraven som ställs för att komma igång. De flesta väljer att köpa någon form av ”smart” trainer – det vill säga en trainer som automatiskt justerar motståndet vid backar och utförskörningar. Det är också detta som ger den mest verklighetstrogna känslan när du cyklar.

Det finns just nu TRE nivåer av trainers – sista året har även så kallade smartbikes börjat dyka upp.

Det tre nivåerna på trainers är:

  • Instegs trainers  också kallade ”WheelOn” trainer. Detta är en trainer där man behåller sitt bakhjul på och eventuellt ersätter det med ett ”trainerdäck” för att få bättre grepp mot rullen.  Dessa trainers ligger i prisklassen runt 2500kr upp till ungefär 6000kr.
  • Direktdrivna trainers. De här är lite mer avancerade trainers oftast med en riktig wattmätare inbyggd som gör att de är med pålitliga och visar ”rätt” watt ut. Dessa trainers finns i prisklassen 6-9000kr
  • ”Top of the line” är de dyraste men också de bästa direktdrivna trainers på marknaden. De har en väldigt bra noggrannhet oftast mindre  än 1-2% felmarginal på wattmätningen. De ligger i prisklassen 9-15000kr

Läs gärna DcRainmakers ”The Smart Trainer Recommendations Guide” där han testar och går igenom marknadens vanligaste trainers.

Smartbikes
Är det senaste på marknaden och har under de två senaste åren börjat dyka upp mer och mer. De är lite dyrare och ligger i prisklassen från 20-40 000kr. Det är egentligen en renodlad trainer där du inte behöver använda din egen cykel utan trainer i sig själv är typ som en spinningcykel men med mer avancerade funktioner som en smarttrainer har dvs att den ger motstånd och backar och släpper av utför. Det finns även de som simulerar backar genom att luta på trainern när du kommer till en backe.

DcRainmaker gjorde en test av de smartbikes som fanns tillgängliga i oktober 2019 LÄS MER