SWE Cup e-cycling 2023

Välkommen till Svenska Cykelförbundets SWE Cup presenterat av Dstny SE, Wahoo, Lactigo, Enervit och Swedish Zwift Riders. Vi har en härlig och varierad SWE Cup-anrättning med sju deltävlingar 2022/23.

För att tävla i SWE Cup behöver du en licens från Svenska Cykelförbundet.

Om du inte redan har en årslicens kommer det finnas en specifik E-cyclinglicens möjlig för köp från 1 december.

E-cyclinglicensen kommer kunna tecknas direkt på hemsidan (scf.se/licenser), fast då utan föreningstillhörighet. Vill man ha föreningskoppling till sin E-cycling licens, något som är ett krav för att köra SM, så ska E-cyling licensen tecknas i SWE Cycling Online. Mer info om skillnaden mellan att ha licens med eller utan föreningstillhörighet finns här: FAQ

För att förtydliga lite grann så kommer SWE Cup att köras på plattformen Zwift och SM kommer att köras på plattformen RGT.

Intresset är stort och det är några nyheter som vi vill upplysa er om. Första måndagen startar damerna 18:30 och herrarna 20:00. Sedan byter man varannan vecka.

Länkarna är ”hemliga” (kommer finnas i Cardskipper-appen där du även har din digitala licens) och alltså inte synliga för andra i Zwifts kalender. Detta för att endast få med svenska cyklister. Nytt för detta år är att dom 5 första loppen i SWE Cup är ett av dom kriterier som finns för att kunna säkra en av 15 platser till SM. Det kommer även att vara ett av kriterierna till kommande VM truppen.

Nytt för detta år och något som vi fått in många önskemål om är att vi nu också kommer att ha en lagtävling. Så skapa era egna team, fila på taktiken och kämpa tillsammans.

Ytterligare en nyhet är att damerna kommer att starta tillsammans i grupp A-B och i grupp C-D. Vi inför också Category enforcement för samtliga cyklister, damer och herrar.

Det kommer även detta år att vara både vanliga scratchrace och sprintrace med poäng. Exakt vart sprintarna är och hur många kommer vi att lägga ut i våra kanaler innan de loppen.

Missa inte heller sändningen som startar kl 18.00 med genomgång av banan, intervjuer med cyklister, livebesök på cykelbutiker, intressanta föreläsningar, utlottning av priser, spännande erbjudanden och mycket mer! Självklart så sänder vi båda loppen.

Så fungerar poängrace i SWE Cup

Vid poängrace så samlar man ihop poäng under loppet och vid målgång. Dessa summeras sedan ihop och den med högst totala poäng vinner. Det är alltså inte säkert att personen som är först i mål vinner loppet.

Vid sprintportaler och KOM delas det ut 20 poäng till den som är först och sedan en fallande skal ned till 1.

När man går i mål så är det samma poäng som vid ett scratchlopp, alltså 70 poäng först i mål och sedan fallande skala ned till 1.

Serien kommer att bestå av sju (7) lopp och högsta poäng i fem (5) av dessa vinner SWE Cup totalt.

Då avgörs SWE Cup 2022/23

 • 5 december: Watopia – Climber’s Gambit 1 varv (28km) – Scratch
 • 12 december: Makuri – Chasing the Sun 1 varv (35km) – Poäng
 • 19 december: Crit City – Downtown Dolphin 15 varv (30km) – Poäng

Jullov

 • 9 januari: Innsbruck – Lutcher, 1 varv (25km) – Scratch
 • 16 januari: Watopia – Out and back again, 1 varv (40km) – Poäng
 • 23 januari: New York – NYC KOM After Party, 1 varv (37km) – Scratch
 • 30 januari: Royal Pump Room 8, 1 varv (28km) – Poäng

Poängserie

 • Poäng delas ut i varje kategori, se nedan.
 • För varje kategori kommer följande poäng att delas ut: 1:a: 70 poäng 2:a: 60 poäng 3:a: 50 poäng 4:e-50:e 48-2 poäng.
 • Alla utanför position 50 kommer att få 1 poäng för att delta i loppet.
 • Resultaten kommer att presenteras på www.Zwiftpower.com cyklister från andra länder kommer att exkluderas från resultatet.

Tävlingsregler SWE Cup E-cycling 

För att delta i SCF SWE Cup E-cycling behöver deltagaren ha en giltig tävlingslicens, den nya motionslicensen eller E-cyclinglicensen som båda går att lösa från 1 december, läs mer om detta HÄR!

 • Inga powerups
 • Inga TT-cyklar tillåtna
 • Endast Smart trainer och Power Meter är godkända
 • Pulsmätare obligatorisk för alla kategorier
 • Registrerad användare hos Zwiftpower
 • Ingen Zpower tillåten (dumbtrainers utan powermeter)
 • Category enforcement är på.
 • För A-klass gäller att Smart trainer används som primär källa mot Zwift
 • För A-klass topp 10 ska loppet spelas in via ”dual recording”. Detta görs med sekundär wattmätare, typ pedaler/vevarm och denna fil ska laddas upp senast två timmar efter avslutat race till Zwiftpower.com

Anmälan kommer att ske genom länkar som publiceras i våra kanaler vartefter.

Regler för Dual recording

Topp 10 i A-klassen, skall ladda upp Dual Recording till zwiftpower inom två timmar. Att inte ladda upp den leder till diskvalificering.

Dual Recording skall ha Smart trainer/bike som primär strömkälla som endast visar högre värden (wattal) i ett av följande intervall:

 • 20 minuter: Max +5 %
 • 5 minuter: Max +5,5 %
 • 1 minuter: Max +6 %
 • 15 sekunder: Max +6,5 %

Om Dual Recording överskrider dessa gränsvärden, kan SCF ingripa med en varning och/eller diskvalificering från det loppet.

Vid granskning av dubbla inspelningar och wattfiler kan SCF välja att tilldela en varning eller diskvalificering, även om ovanstående gränsvärden inte har överträtts.

Om en cyklist får en varning innebär det att samma förseelse förväntas rättas till för framtida race och att liknande förseelse i framtiden kan leda till diskvalificering.

Om en cyklist får diskvalificering för samma förseelse upprepade gånger, kan SCF välja att utesluta cyklisten från att delta i framtida race.

Det är viktigt att betona att en varning och/eller diskvalificering inte betyder att SCF misstänker cyklister för att fuska eller manipulera data – medvetet eller omedvetet.

Om SCF misstänker cyklister för att fuska eller manipulera data kommer detta att rapporteras till UCI och Zwift och hanteras i SCF.

Text: SCF/grengrupp E-cycling


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners, inklusive de tre översta tre grenspecifika för E-cycling. Kolla gärna in våraa sponsorer nedan!