e-cycling

Mika Söderström vann SM-guldet efter taktisk och fysisk uppvisning

Mika Söderström var efter säsongens alla internationella framgång och en klar SWE Cup-seger på hemmaplan favorit i damernas SM i E-cycling, som avgjordes i Luleå och på samma gång i skotska miljöer på skärmen. Och snacka om att Mika levererade. VM-sexan vann alla tre deltävlingarna – på lika många olika sätt. (Uppdaterad 17.55)

Årets SM i E-cycling avgjordes i tre omgångar, utan eliminering som vi sportens första SM förra året i Skövde. I den längre förhandsintervjun här på SCF.se pratade hon om att första loppet innebar flera svåra avväganden. Vinna första loppet var dels verkligen en nyckel för att kunna köra taktiskt i det tv-sända avgörandet.

Lösningen blev att vänta till spurten. Mika är en stark sprinter och vann den. Johanna Tidholm var tvåa och Lisa Hermansson trea.

Noteras att fjolårsmästaren Anna Embring, som var stark över tre deltävlingar i Skövde, nu slutade fyra MEN då ska bi veta att det var smått kaotiskt att komma fram i tid på grund av flygstrul. Så Embring var också med i medaljstriden i alla högsta grad.

Det blev till fin tv-underhållning när Mika Söderström visade just att hon är en världsstjärna i E-cycling när hon vann alla tre loppen på tre olika sätt genom att framför allt vara snabb i första, taktisk i andra och stark  tredje.

Först två segrar då hon tog ut så lite som möjligt av dagens kraftdepå; långspurt uppför i andra efter att ett lätt parti och en ”rondell” uppför var ändå jobbigt förstås.

”Ja, det var en tuff avslutning – fick klara VM-vibbar i det avsnittet”, pustar Mika med SVT:s lurar på sig i den korta vilan på cyklarna mellan andra och tredje loppet.

Johanna Tidholm visade också riktigt fin form och var pigg hela dagen. Det räckte till silver. Anna Embring som hade strul med flyget till Luleå innan första racet och med tekniken innan det sista ordnade ändå ett brons. Starkt.

Men det var hela tiden strid om de övriga två medaljerna. Mika visade brutal guldkapacitet i sista loppet. Då var hon desto mera offensiv och fick även visa upp sin rena åkstyrka.

Tre trekilometersvarv var det som gällde, fortsatt i förra årets VM-miljö – nu på Glasgow Crit Circuit. Efter några tidiga attacker av andra satte hon ner hela foten tidigt. Mika Söderström säger så här till SVT:s Ola Bränholm direkt efter tredje loppet angående taktiken där:

”Jag är väldigt trött och glad. Planen var att rycka tidigt och se hur pass mycket de ville kämpa för att komma ikapp. Sedan kände jag att jag kunde stabilisera ledningen – och trycka på lite extra i de partier där jag visste att jag är snabb! Det fungerade bra.”

Slutresultat SM E-cycling damer efter omgång 3

 1. Mika Söderström, Stockholm CK 20+20+20 = 60 poäng
 2. Johanna Tidholm, Ale 90 IK, 19+19+18 = 56 poäng
 3. Anna Embring, Fredrikshof IF CK, 17+18+19 = 54 poäng
 4. Lisa Hermansson, Bauhaus Sportklubb, 18+16+17 = 51 poäng
 5. Camilla Ahlberg, Fredrikshof IF CK, 16+17+16 = 49 poäng
 6. Evelina Beramand, Rendezvous Cycling Club, 15+15+15 = 45 poäng
 7. Frida Cronqvist, MIND Triathlon Sportsclub, 15+14+14 = 43 poäng
  DNS Anna Svärdström, Echelon Cycling & Triathlon Club (sjuk)

Titta på de två sista loppen i efterhand HÄR i SVT Play!

Banorna

 • 1 Rolling Highlands, Skottland. 23 kilometer över två varv.
 • 2 City and the Sgurr, Skottland. Ett varv som mäter 8.7 kilometer.
 • 3 Glasgow Crit Circuit, Skottland. Tre trekilometersvarv.

Text och foto: SCF (fria för publicering)


Svenska Cykelförbundet och grengrupp E-cycling är stolta över att presentera våra samarbetspartners.