e-cycling

Välkomna till SWE Cup i E-cycling 2023/24 – kolla in all viktig info!

OBSERVERA att det finns uppdaterad information om SWE Cup 2023/24 från 30/11 här!

Välkommen till Svenska Cykelförbundets SWE Cup presenterat av, Wahoo, Enervit, Lactigo och Swedish Zwift Riders! Nedan presenterar vi de åtta tävlingsdagarna och vilka banor de går på. För att delta i SWE Cup behöver du en licens från SCF. Läs mera om E-cyclinglicens och köp din licens här via SCF.se. Från och med 1 december kan man teckna en licens som gäller för 2024. Det är mycket på gång och en del nyheter inom E-cycling just nu, så kolla igenom all info nedan! (Uppdaterad 15/11 2023.)

SWE Cup kommer att köras på plattformen Zwift. (Det är inte helt klart vilken plattform som vi kör SM på. Men det blir troligen Zwift det också.)

SWE Cup kommer att starta måndag den 4/12 och det kommer att vara åtta (8) tävlingar med uppehåll för jul och nyår. Så datumen blir 4/12, 11/12,18/12, 8/1, 15/1, 22/1, 29/1 och 5/2. Loppen kommer att gå 18.30 och 20.00.

Nytt för detta år är att det kommer att bli ett fysiskt event vid första och sista tävlingen! Det innebär att det kommer att bli en ordentlig folkfest i Göteborg båda gångerna. Det kommer att bli spännande föreläsningar, utställning av cykelprylar, profiler från cykelsverige på plats och även mat och dryck kommer att serveras. En riktig fest alltså! Så missa inte det. Mer info om dessa event kommer snart.

SM kommer att hållas under SM-veckan vinter. Den går denna gång i Luleå och E-cycling kommer även detta år att sändas av SVT. Våra tävlingar kommer att gå på fredag den 22 mars så börja ladda redan nu. Detaljer kring SM kommer senare. Vi kommer tillsammans med Wahoo och Rlvnt se till att det finns Kickr Bikes på plats för alla deltagare. Dessa kommer också att kunna köpas efteråt precis som förra året.

VM kommer detta år och tre år framåt att gå på plattformen MyWhoosh. I dagsläget så har vi inte fått veta exakt när VM kommer att gå. Men det kommer att bli i oktober 2024. Vi har också fått information om att vi får veta antalet platser till VM någon gång under januari. UCI har också meddelat att VM skall hållas med cyklisterna på plats i Abu Dhabi.

Intresset kring SWE Cup är stort och det är några nyheter som vi vill upplysa er om. Första måndagen startar damerna 18.30 och herrarna 20.00. Sedan byter man varannan vecka.

Länkarna är ”hemliga” och alltså inte synliga för andra i Zwifts kalender. Detta för att endast få med svenska cyklister.

Precis som förra året så kommer vi att ha en lagtävling. Så skapa era egna team, fila på taktiken och kämpa tillsammans. Vi fortsätter också med Category enforcement för samtliga cyklister, damer och herrar.

Nytt för i år är att iTT kommer finnas i schemat. Sex lopp räknas i SWE Cup-totalen och då måste ett vara iTT. I övrigt är det scratchlopp och sprintrace likt tidigare. Exakt vart sprintarna är och hur många kommer vi att lägga ut i våra kanaler innan racen.

SCF sänder alla lopp

Missa inte heller sändningen som startar kl 18.00 varje tävlingsdag med genomgång av banan, intervjuer med cyklister, livebesök på cykelbutiker, intressanta föreläsningar, utlottning av priser, spännande erbjudanden och mycket mer! Självklart så sänder vi båda loppen.

Viktigt! SCF äger rättigheterna till att sända alla sina lopp. Detta har med varumärkesskydd, sponsoravtal och rättigheter att göra. Ingen övrig sändning av SWE Cup är tillåten.

Tävlingsgrupp

Nytt för detta år är också att vi har infört en tävlingsgrupp. Det innebär att vi kommer att kunna fokusera mer på att skapa rättvisa och roliga tävlingar för er. Tävlingsgruppens ansvar kommer att vara att välja ut banor, regler och sammanställa resultat.

Gruppen består av Linda Tufvesson, Martin Björgvik, Jon Werme och Mattias Lundqvist. Vi är väldigt glada över denna kompetenta grupp som skall göra SWE Cup till en underbar upplevelse för er som cyklister.

Fair play och en trevlig ton mot varandra

Från förbundets sida så vill vi att man skall hålla en god ton mot varandra och att man uppträder enligt de regler som finns när man har licens och tävlar i SCF-sanktionerade lopp.

§ 2 Uppträdande av deltagare i tävling. 1.2.079 Alla licensinnehavare och andra officiella ledare inom SCF ska vid alla tillfällen vara anständigt klädda och uppföra sig korrekt vid alla tillfällen, även utanför tävlingsbanan och under annan tid än vid tävlingstillfälle. Licensinnehavare ska avhålla sig från våldshandlingar, hot eller förolämpningar eller annat olämpligt uppförande, samt från att försätta andra människor i fara. Licensinnehavare får inte i ord, gester, handlingar, skriftligt eller på annat sätt skada eller ifrågasätta hedern hos andra licensinnehavare, funktionärer, sponsorer, SCF, UCI eller cykelsporten i allmänhet. Rätten att kritisera ska utövas på ett motiverat och förståndigt sätt och med återhållsamhet.

 

Watopia – Three little sisters inleder SWE Cup-säsongen.  Foto: zwiftinsider.com

Så körs SWE Cup 2023/24

 • 4 december: Watopia – Three little sisters 1 varv (38 kilometer). Scratch. Start damer 18.30 och herrar 20.00.
 • 11 december: New York – Astoria 8, 2 varv (23 kilometer), iTT. Start herrar 18.30 och damer 20.00.
 • 18 december: Scotland – Glasgow Crit course 12/10 varv (36/30 kilometer). Points. Start damer 18.30 och herrar 20.00.

Juluppehåll

 • 8 januari: Richmond – UCI Richmond reverse 2 varv (32 kilometer). Scratch. Start herrar 18.30 och damer 20.00.
 • 15 januari: Makuri – The Muckle Yin 1 varv (24 kilometer). Points. Start damer 18.30 och herrar 20.00.
 • 22 januari: Yorkshire – Tour of Tewit Well 2 varv (21 kilometer), iTT. Start herrar 18.30 och damer 20.00.
 • 29 januari: Makuri – Makuri 40 1 varv (40 kilometer). Scratch. Start damer 18.30 och herrar 20.00.
 • 5 februari: Innsbruck – Innsbruckring 4/3 varv (36/27 kilometer). Points. Start herrar 18.30 och damer 20.00.

Tävlingsregler

 • För att delta i SCF SWE Cup E-cycling behöver deltagaren ha en giltig tävlingslicens eller en E-cyclingicens, läs mera och köp din licens här! (Mera info om varför vi inför förra säsongen införde licens även i E-cycling finns också här.)
 • Inga powerups.
 • Användning av tempocykel: TT-cyklar endast tillåtna i iTT-racen.
 • Endast Smart trainer och Power meter är godkända.
 • Pulsmätare obligatorisk för alla kategorier.
 • Kadensmätare obligatorisk för alla kategorier.
 • Category enforcement är på.
 • Styrning kommer vara avstängd.
 • Registrerad användare hos Zwiftpower.
 • Ingen Zpower tillåten (dumb trainers utan powermeter).
 • Vi följer Zwift Cycling eSports rules som ni hittar här.
 • Svenska Cykelförbundets grengrupp E-cycling  kommer att göra stickprov på verifiering av data. Det kan vara verifiering av wattfiler, vikt och längd.

Grundregler för tävling

 • Registrera dig hos Zwiftpower.
 • Använd ditt eget Zwift-konto i ditt eget namn.
 • Använd din verkliga längd och vikt (vikt för dagen).
 • Spindown/kalibrera din trainer och effektmätare innan race. Se till att din kadenssensor och pulsmätare fungerar.
 • Om din prestation inte kan verifieras kan ditt resultat annulleras.
 • Om du försöker få en orättvis fördel (ex. Stickywatt) kan du bli diskvalificerad och riskera avstängning från framtida race i serien.
 • Om du upprepade gånger bryter mot reglerna, eller sätter sporten i vanrykte, kan du få permanent avstängning.
 • Om en cyklist får en varning innebär det att samma förseelse förväntas rättas till för framtida race och att liknande förseelse i framtiden kan leda till diskvalificering.
 • Om SCF misstänker cyklister för att fuska eller manipulera data kommer detta att rapporteras till UCI och Zwift och hanteras i SCF.

Så fördelas poängen i poängracen

I de race som körs som poäng race delas följande poäng ut i varje kategori, enligt nedan. Den åkare med högst totalpoäng av placering och FAL poäng efter racet vinner racet .

Finishpoints:

1 2 3 4 5 6-7 8-9 10-12 13-16 17-20 21-25 26-30 31-35 36-40 41-
40 35 30 27 24 21 18 15 12 10 8 6 4 2 1

FAL (först över linjen) vid sprint och KOM-portaler:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
20 15 10 8 6 5 4 3 2 1

Seriepoäng

 • 6 av 8 lopp räknas i SWE Cup-totalen, varav minst ett iTT-lopp.
 • För varje kategori kommer följande poäng att delas ut: 1:a: 60 poäng 2:a: 55 poäng 3:a: 50 poäng 4:e till 50:e placering får 48 ner till 2 poäng. Alla utanför position 50 kommer att få 1 poäng för att delta i loppet. Resultaten kommer att presenteras på www.Zwiftpower.com cyklister från andra länder kommer att exkluderas från resultatet.
 • Lagtävling. Resultat räknas på de 5 främsta i varje lag.
 • Poängräkning tas ifrån de poäng som respektive åkare tagit i racet. T.ex.
  Vi har fem åkare i ett lag som placerar sig på 1,4,6,7,10 plats dessa åkare får då följande poäng i race 60+48+46+45+42 = 241 poäng i serien.

Anmälan

Alla som har giltig licens kommer att få länk till första deltävlingen av SWE Cup via Cardskipper och man anmäler sig via den. Länken till SWE Cup #1 ska visas i Cardskipper senast på torsdagskvällen den 30 november.

Text: Svenska Cykelförbundet
Foto: SCF och zwiftinsider.com


Vi i grengrupp E-cycling på Svenska Cykelförbundet är stolta över våra fantastiska samarbetspartners.