Meny
e-cycling

Mika Söderström sexa och hela sju svenska damer topp 30 i VM-drama

Sverige visade igen upp en fantastiskt fin bredd på toppen i damernas VM i E-cycling. Hela sju cyklister topp 30 och tidigare elitlöparen Mika Söderström var sexa i den avgörande elimineringsrundan! På herrsidan var Johan Norén och Samuel Brännlund närmast att klara topp 30-cutten.

Det blev dramatiska och fina VM-tävlingar på Zwifts nya Skottlandskarta. Glädjande för nordisk cykelsport var att Danmark fortsätter att leverera på herrsidan.

Bjørn Andreassen blev världsmästare efter en imponerande soloavslutning i elimineringsloppet där dansken så starkt ställde av de bägge samarbetande tyska cyklisterna där E-cykelräven Jason Osborne knep silvret. Ingen svensk till andra omgången, men nära.

VM E-cycling herrar

 • 1 Bjørn Andreassen, Danmark
 • 2 Jason Osborne, Tyskland
 • 3 Marc Mäding, Tyskland
 • 37 Johan Norén, Sverige
 • 39 Samuel Brännlund, Sverige
 • 49 Martin Lindqvist, Sverige

På damsidan återkommer vi till Sveriges lagsuccé med hela sju cyklister till andra omgången men vi måste redan nu nämna att vi fick en sjätte plats i form av Mika Söderström i den sista elimineringen där medaljerna delades ut.

Det såg det länge ut att bli brittiskt i topp – hade ett event med laget samlat och entusiastisk publik – men Nederländerna är starkt även i E-cycling och Loes Adegeest världsmästare för andra året i rad.

VM E-cycling damer

 • 1 Loes Adegeest, Nederländerna
 • 2 Zoe Langham, Storbritannien
 • 3 Jacqueline Godbe, USA
 • 6  Mika Söderström, Sverige
 • 20 Gabriella Nordin, Sverige
 • 21 Nellie Larsson, Sverige
 • 22 Anna Embring, Sverige
 • 23 Johanna Tidholm, Sverige
 • 26 Sara Lundin, Sverige
 • 27 Marlene Bjärehed, Sverige
 • 63 Åsa Fast-Berglund, Sverige

Den första VM-banan var längre och har mera varierad terräng än de övriga. Det enda som gällde här är var att vara topp 30 över mållinjen, absolut ingenting annat. Det var fruktansvärt tajt i damernas första lopp där cyklisterna ena sekunden var topp tre och andra just utanför topp 30.

Men från det getingboet lyckades alltså det svenska damlaget få in hela sju cyklister till mellanrundan. Snacka om bra tajming i den spurten – och bra coaching. Mika Söderström hade mest marginal. Hon såg stark ut redan här och var tvåa i omgång ett.

Svenska damernas resultat första VM-omgången

 • 2 Mika Söderström
 • 12 Marlene Bjärehed
 • 20 Anna Embring
 • 22 Gabriella Nordin
 • 24 Sara Lundin
 • 27 Nellie Larsson
 • 29 Johanna Tidholm

”Det var helt sjukt bra för damerna. Sju damer topp 30 och Mika Söderström sexa till slit”, inflikar grengrupp E-cyclings ordförande Conny Björnehall efter att ha kommenterat VM-loppen på SWE Cyclings Youtubeplattform.

Allroundkapacitet och snabb återhämtning premierades minst sagt på detta VM. Kort därefter tog sig cyklisterna  sig an 14 kilometer i en kuperad terräng på det skotska höglandet.

Här var det topp tio som går vidare till finalen som var en platt citybana inne i Glasgow med eliminering efter varje varv tills det återstod tre som körde om medaljerna.

Sedan tog sig alltså Mika Söderström vidare till elimineringen. Det var grymt tuff konkurrens om de platserna där en brittisk kvartett tog kommandot vid kilometermärket, men fick gräva djupt för att få med ytterligare en förutom stjärnan Zoe Langham. De stora favoriterna började verkligen röra på sig. Regerande världsmästaren Loes Adegeest fanns plötsligt i täten och behöll den platsen in i mål.

Mika Söderström hade till sist nästan sekundens marginal. Med 500 meter kvar fanns Nellie Larsson kring plats fem i det stentuffa loppet där de svenska tjejerna placerade sig enligt följande och med andra ord fick dessa slutplaceringar i VM.

Svenska damernas resultat andra VM-omgången

 • 7 Mika Söderström +0,97
 • 20 Gabriella Nordin +9,49
 • 21 Nellie Larsson +9,74
 • 22 Anna Embring +14,38
 • 23 Johanna Tidholm +17,40
 • 26 Sara Lundin +20,37
 • 27 Marlene Bjärehed +21,35

Mika körde så STARKT under de första elimineringsrundorna. Här rör det sig alltså om en cyklist som fram till och med 2021 enbart inriktade sig på löpning. Så här presenterade sig Mika innan VM:

”Jag var tidigare elitlöpare men har under 2022 haft min första säsong som cyklist. Under året har jag hunnit med att tävla på både landsväg för Stockholm CK, och även cyklat gravel-VM. Under hösten fick jag möjligheten att tävla i Movistars e-team på Zwift, tillsammans med fantastiskt duktiga cyklister. Jag ser mig som en ganska allround cyklist på Zwift, men tycker taktiska lopp med spurter är extra roligt.”

Just det sistnämnda gjorde att hon faktiskt nosade på medalj i denna VM-tävling. När Mika fick lämna elimineringsloppet var hon en tiondel efter Frankrikes Sandrine Etienne som sedan slutade fyra.

 

 

I herrloppet visste vi på förhand att det var ett nålsöga med det första loppet. Det fanns flera åkstarka herrar i den svenska kvartetten Martin Härberg, Johan Norén – etta och tvåa på SM i Skövde nyligen – Samuel Brännlund och Martin Lindqvist.

Det skulle ha varit MYCKET intressant att se någon av dem i andra rundans tuffa stigningar och inte minst Norén gjorde här ovan ett väldigt bra försök, körde offensivt och spelade därmed ut sina kort.

Men ingen svensk herråkare topp 30 denna gång. Till sist var Norén tre tiondelar från att klara cutten och Brännlund ytterligare någon.

Text: SCF
Foto: Zwift och privat


Svenska Cykelförbundet tackar våra fantastiska samarbetspartners. Kolla gärna in dem och deras erbjudanden nedan!