e-cycling

Sverige har rekordmånga kort att spela ut på VM i virtuellt Glasgow

Sverige har fler kort att spela ut än under de föregående två världsmästerskapen i E-cycling. Det svenska landslaget till VM som avgörs i ett virtuellt Glasgow innehåller fyra herrcyklister och hela åtta damer. Det blir i år en stenhård och spännande utgallring i tre omgångar. Följ lördagens VM-drama både via SCF:s studio med liveresultat och Zwifts egna sändning, se nedan!  

Vi rör oss hela tiden kring och i avgörandet mitt inne i ett virtuellt Glasgow där de stora samlade VM-tävlingarna i de flesta cykelgrenar avgörs på sensommaren.

Den första VM-banan är längre och har mera varierad terräng än de övriga. Det enda som gäller här är att vara topp 30 över mållinjen, absolut ingenting annat – och Sverige har påtagligt många åkstarka cyklister som nu troligen får visa sina kvaliteter i en långspurt.

De som avancerar till lopp två får kort därefter ta sig an 14 kilometer i en kuperat terräng på det skotska höglandet. Här är det topp tio som går vidare till finalen som är en platt citybana inne i Glasgow. Det taktiska spelet närmar sig bancyklingens elimineringslopp när en cyklist ska bort efter varje varv tills det återstår tre som kör om medaljerna.

”Hela upplägget liknar det som vi körde i herrklassen på SM. Jag tror att vi har flera åkstarka cyklister som skulle hävda sig bra på den andra banan. Det känns på förhand som att det kan bli en del slump som avgör i trakterna kring 25–35 och det är klart att det kan oroa lite. Men det är också den enda turdelen. Det kommer att vara en VÄLDIGT  duktig cyklist som vinner lopp tre och VM-guldet”, sammanfattar Conny Björnehall.

SM-vinnaren Martin Härberg och -tvåan Johan Norén finns med i det svenska herrlaget. Båda är åkstarka. Andra banan i VM kan passa fint. Men då gäller det att vara topp 30 i den första VM-omgången…

SCF i form av grengrupp E-cycling tillhandahåller teamcar både i herr- och damklassen. Cyklisterna har fått träna med två coacher för herrarna och lika många i damernas lopp – där det finns hela åtta cyklister att hålla reda på.

Med tanke på förra årets bredd på den svenska damtoppen är förhoppningen att få in två damer i den sista topp 10-elimineringen. En svensk åkare ända dit från herrarnas getingbo skulle vara en bonus. Klart är att det blir spännande! Här är de svenska lagen:

Startlista VM i E-cycling herrar

Startlista VM i E-cycling damer

Cyklisterna har fått träna på VM-banan i tre veckor och det har anordnat två träningsrace där cyklister från andra länder. Men ingen vill visa taktik där det också ingår att spela ut några få powerups rätt. Förenklat finns det en powerup som tar bort draften bakom när man exempelvis vill rycka från klungan och en annan som gör cyklisten tyngre utför, vilket kan gynna de lätta cyklisterna.

Anna Embring vann SM-damloppet. Nu är det dags för VM i E-cycling där bredden på toppen är stor på damsidan. Det finns förhoppningar om att en eller två svenska damer finns kvar till elimineringsronden…

 

Så här berättar Conny Björnehall om lördagens två olika streamarna som man bör kombinera för att kunna följa de svenska VM-cyklisterna fullt ut:

”Vi kommer att sitta och kommentera loppen live. Det blir många olika intervjuer, Under loppens gång är vi anslutna till coacherna. Vi kommer också ha en livetracking på resultaten, vilket är bara vi som nationsledning har tillgång till och kan vara mycket värt när det förväntas bli tajt kring strecken. Men vi rekommenderar att man följer själva spelet på Zwifts YT-kanal.”

Alla lördagens VM tider

  • Sändningsstart för SCF:s studio: 19.00 lördag 18 februari.
  • Starttider för de tre herrloppen: 19.15, 19.48, 20.12 (de två senare preliminära).
  • Starttider för de tre herrloppen: 20.44, 21.18, 21.43 (preliminära tider).

Så följer du VM-loppen live

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: SCF, Zwift och privat


Svenska Cykelförbundet tackar våra fantastiska samarbetspartners. Kolla gärna in dem och deras erbjudanden nedan!